Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 186 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 183 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 234
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 349

Witam!
Napisane przez: Ala2015 - 23-10-2019, 15:18 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (5)

Witam wszystkich. Mam na imię Alicja. Pierwszy raz odwiedzam takie forum. Zostałam zdiagnozowana w listopadzie 2015r. Nie wiem co się więcej pisze.

Wydrukuj tę wiadomość

prośba
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 23-10-2019, 08:07 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (1)

Pomóżcie mi bo nie potrafię napisać na klawiaturze komputera literę  ż .no właśnie wychodzi mi ż a chcę ż jak  żrenica,żrebak nie wiem jak to zrobić co mam wcisnąć.dziękuję z góry Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Hej, podejrzewam u siebie sm
Napisane przez: Agata05 - 22-10-2019, 17:32 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (111)

Cześć wszystkim!  Duży uśmiech
Mam na imię Agata, jestem na drugim roku studiów i mam 20 lat. Studiuje i pracuje jednocześnie. Jestem w szczęśliwym związku, mam wspaniałych przyjaciół i rodzine. Wszystko byłoby piękne, gdyby...
Sm nie jest mi obce, moja babcia jest chora od prawie 40 lat. Zachorowała 7 lat po urodzeniu swojego jedynego dziecka-mojego taty. Pewnego dnia jechała na rowerze i przewróciła się, bez żadnej przyczyny. Wtedy szereg badań wykazał sm. Babcia ma niedowład lewej części ciała. Cierpki na przykurcz lewej dłoni, ma niedowład lewej ręki oraz nogi, problemy z pęcherzem. Porusza się za pomocą balkonika chociaż pamietam jeszcze czasy gdy chodziła za pomocą jednej kuli. 
Odkąd tylko zaczęłam być bardziej świadoma zaczęłam bać się, ze ja także mogę zachorować. Lekarz rodzinny zapewnił jednak mnie i moich rodziców, ze choroba ta nie jest genetyczna, a szanse na zachorowanie są znikome.
Zapewnienia lekarza nie satysfakcjonowały mnie i mniej więcej od czasów podstawówki/ gimnazjum bardzo często śledziłam strony internetowe w poszukiwaniu swoich objawów. wtedy pojawiło się coś co mnie zaniepokoiło - gdy schyliłam głowę do klatki piersiowej czułam ze przechodzi mi prąd przez kręgosłup oraz ręce aż do palcy. Przepłakałam kilka dni i nocy będąc pewna ze jestem chora... cały czas sprawdzałam czy objaw przeszedł czy nie aż w końcu po prostu przestałam o tym myśleć gdyż w moim życiu pojawiło się coś innego co zajęło moje myśli. Objaw prądu zniknął i nie pojawił się nigdy więcej, a od tego czasu minęło około 7 lat. 
Mimo wszystko dalej co jakiś czas sprawdzalam czy nie mam jakiś kolejnych objawów. Wtedy będąc w liceum dużo chodziłam do szkoły, codziennie po 40 minut. Wtedy zaczął się ból nóg w nocy i czasami w trakcie dnia. Pojawiał się czasami i znikał i tak w kółko. Im więcej o nim myślałam tym był częściej. Kiedy przestałam myśleć całkowicie - zniknął i mam spokój od prawie 3 lat.
Nie pamietam tez dokładnie kiedy ale miałam problem z bólem oka podczas ruszania gałka oczna w prawym oku. Nie pogorszył mi się wtedy wzrok ( od 12 roku życia cierpię na krótkowzroczność na prawe oko widzę gorzej), wada która miałam była taka sama. Jedynie jaki miałam problem to ból podczas poruszania okiem który także po jakimś tygodniu przeszedł. 
Z objawów które miałam kilka lat temu to wszystko. Wracając do teraźniejszości:
jakos W czerwcu, po zajęciach wf wróciłam do domu. Zaczęłam robić sobie jedzenie, wtedy poczułam se coś się dzieje nie tak z moim okiem. Pogorszyło mi się w nim widzenie, nie widziałam nic z boku gdy patrzyłam na wprost, żadnych konturów, nic, obraz był jakby zamazany. Strasznie się zestresowałam, zaczęło mi się kręcić w głowie, myślałam ze zemdleje. Zadzwoniłam spanikowana do mamy, która kazała mi się przedewszystkim uspokoić, położyć na łóżku i odpocząć ( miałam wtedy ciężki dzień, zajęcia od rana do wieczora) a jak za chwile nie przejdzie, żebym pojechała na pogotowie. Na szczęście po jakiś 20 minutach wezystko minęło.
Teraz natomiast od 5 dni boli mnie znowu prawe oko przy ruszaniu gałka oczna w prawo i lewo oraz górę i dół. Poza tym kolory widzę dobrze, oko boli mnie tylko przy maksymalnych ruchach w bok czy w górę. Gdy ruszam nim normalnie nie odczuwam bólu. Zauważyłam właśnie ze jak maksymalnie spojrzę w prawo to widzę czarna plamkę- tylko gdy spojrzę maksymalnie w bok. Wczoraj byłam u okulisty pani powiedziała ze oczy mam przekrwione, wyglada jej to na stan zapalny spowodowany alergia. W prawym oku proces zapalny jest ostrzejszy. Do tego okazało się ze okulary które dotychczas nosiłam są na mnie za słabe (-1,25 na lewe oko i -1,5 na prawe). Okulistka stwierdziła u mnie wadę -2,25 na oko lewe i -2,25 na oko prawe. Dostałam 3 rodzaje kropki do oczu, wkraplam je od wczoraj ale nie widzę poprawy . Dodam se w sobotę byłam na weselu i nie miałam założonych okularów. W niedziele rano obudziłam się z silniejszym bólem oka. Oko boli mnie także podczas dotyku. Cały czas sprawdzam jak bardzo mnie boli. Ruszam biednym okiem we wszystkie strony, mając nadzieje ze w końcu nic nie poczuje.
Panikuje gdyż boje się ze to może pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego i jestem chora na sm. Za 2 tygodnie mam wizytę kontrolna u okulisty. Oku powiedziała ze nie wyklucza zapalenia nerwu wzrokowego ale jak narazie nic na to nie wskazuje. 
Dodam ze jestem panikara, hipochondryczką... od małego wmawiam sobie stwardnienie rozsiane, „przechodziłam” już tez przez chłoniaka ( miałam powiększony, twardy węzeł chłonny pod żuchwa, bardzo mnie to bolało. Okazało się ze mam zapalenie jamy ustnej...) raka jelita, obawiałam się zapalenia opon mózgowych, białaczkę itd ...
Jeśli oczywiście objawy ze strony oka nie przejdą m, pójdę do neurologa. 
Co o tym myślicie? Wiem ze forum nie jest od diagnozowania chorób ale szukam jakiegokolwiek wsparcia i pocieszenia... nie jestem w stanie o niczym myśleć tylko o tym czy to właśnie nie jest stwardnienie rozsiane...im więcej myśle czuje zawroty głowy i osłabienie, gdy się czymś zajmę jest w porządku... 
jeśli odczytaliście to do końca - dziękuje. Proszę o komentarze

Czy ktoś Zmagał się z podobnymi objawami?

Wydrukuj tę wiadomość

Coś o monitorach
Napisane przez: Roberto1977 - 21-10-2019, 17:08 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Brak odpowiedzi

https://nczas.com/2019/10/20/brudna-praw...a-zdrowia/

Wydrukuj tę wiadomość

Radio Gdańsk o akcji #MinutadlaSM
Napisane przez: Monika - 20-10-2019, 22:02 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Radio Gdańsk. "Ty także możesz pomóc chorym na stwardnienie rozsiane. Wystarczy jedno zdjęcie"

https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/1...no-zdjecie

Wydrukuj tę wiadomość

Województwo pomorskie. FAZON - Fundacja Aktywizacji Zawodowej Osób Niepełnosprawnych.
Napisane przez: Monika - 18-10-2019, 23:24 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wczoraj dostałam maila z prośba o udostępnienie informacji:

Cytat:FAZON poszukuje osób chętnych do podjęcia pracy lub stażu w ramach projektu KATALIZATOR „Szansa-Rozwój-Niezależność”. 

Adresatami są osoby:
  • są mieszkańcami województwa pomorskiego;
  • posiadają orzeczenie o stopniu niepełnosprawności;
  • są osobami pozostającymi bez zatrudnienia;
  • nie są objęte takimi samymi działaniami aktywizacyjnymi w ramach innych zadań lub projektów finansowanych ze środków PFRON realizowanymi w tym samym czasie.
W ramach projektu każdy uczestnik otrzyma:
  • zaplanowanie i wdrożenie  indywidualnego planu działania; 
  • bezpłatnych kursów i szkoleń zawodowych
  • staży zawodowych;
  • wsparcie w zatrudnieniu;
  • samozatrudnienie;
Wsparcia w postaci doradcy zawodowego, kreatora kariery, psychologa, prawnika, mentora i pośrednika pracy.

Projekt realizowany jest od 01 kwietnia 2019 r. do 31 marca 2022 r.

Wszystkie działania realizowane w ramach Projektu są bezpłatne dla beneficjenta.

Jesteś zainteresowany!
Uzupełnij formularz http://www.fazon.pl/index.php?option=com...Itemid=147 
lub 
napisz pod maila gdansk@fazon.pl 

Wydrukuj tę wiadomość

Avonex - wycofanie serii
Napisane przez: Monika - 18-10-2019, 21:15 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofał dwie serie leku:

Cytat:Avonex (Interferonum beta-1a), roztwór do wstrzykiwań, 30 ug/0,5ml, (6 mln j.m.), wielkość opakowania 4 ampułko-strzykawki

numer serii: 1423235, data ważności: 31.10.2020

numer serii: 1423343, data ważności: 31.10.2020

Podmiot odpowiedzialny: Biogen Netherlands B.V., Holandia

Powód decyzji:

Do GIF wpłynęła informacja w systemie Rapid Alert o podejrzeniu wystąpienia wady jakościowej opakowania bezpośredniego dla ww. serii produktu leczniczego Avonex, która może skutkować brakiem szczelności opakowania.

źródło: https://www.medexpress.pl/gif-wycofano-z...O1mTasXLAw

Wydrukuj tę wiadomość

witajcie
Napisane przez: luxuus1 - 15-10-2019, 22:20 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witam wszystkich tu obecnych, jestem 31 latkiem z dziwnymi dolegliwościami od prawie roku szukający przyczyny. Proszę o nakierowanie mnie na właściwy tor poszukiwań. Wszystko zaczęło się przed Wigilią 2018 (tydzień wcześniej dowiedziałem się, że będę ojcem) rozbolała mnie głowa, a dokładniej prawe oko, oczodół i ogólnie prawa część twarzy z promieniowaniem do szyi co utrzymywało się około 14 dni i przeszło. Ulgę poza lekami przynosiło leżenie na lewej stronie wtedy cały ból jakby spływał. Do połowy lutego było ok i tu nagle pieczenie i ból w prawej pachwinie, trafiłem do szpitala z diagnozą "przepuklina" czterech lekarzy mnie badało i trzech z nich uznało, że mam powiększone węzły chłonne i to w nich jest stan zapalny (co potwierdziło badanie krwi). Niestety czwarty był ordynator i zarządził 3 dni antybiotyku i operację. Po wyjściu ze szpitala tydzień w łóżku z zespołem popunkcyjnym bo anestezjolog wkuła się za piątym razem i powolny proces powrotu do sprawności. Niestety to tylko początek lawiny dolegliwości ból w pachwinie wrócił 14 dni antybiotyku i jest ok na tydzień, później zapalenie pęcherza 4 tygodnie ponad i dopiero trzy antybiotyki razem pomogły (mocz na posiew czysty, nerki ok, prostata ok). Dwa tygodnie spokoju i ból głowy taki jak przy robieniu zeza i jednorazowe około 30 sekundowe dwojenie widzenia. Dwóch okulistów full kasy i nic szczególnego nie znaleźli(dno oka ok, pole widzenia ok, nerw ok) Nastepnie zaczęły mi trząść się dłonie jak dla pijaka, szczękały zęby, z rąk wszystko leciało i ogólny strach ogarniał aż serce waliło. Następnie drętwienie kończyn i bóle mięśni nóg oraz skurcze łydek i fascykulacje kilka razy w tygodni (od okolic Wielkanocy do dziś tydzień bólu dzień spokoju i tak w kółko do dziś) . Sześć tygodni drgania lewej dolnej powieki. Ogólnie od tamtej pory wszystkie dolegliwości same przychodziły i odchodziły poza problemami z pęcherzem już trzeci raz w tym roku i mięśnie bolą  do dziś. Choroby posiadane to krótkowzroczność wrodzona około -7, astygmatyzm -4, jaskra od 2015, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa odc. szyjny i lędźwiowy. Badania wykonane: krew na anemię ok, niedoboru minerałów brak, bolerioza obiema metodami wykluczona, okulista wykluczył zmiany w nerwie, odruchy w normie, babińskiego brak, mri głowy 1,5 tesla wykazało jedną małą zmianę naczyniopochodną w istocie białej bez wzmocnienia kontrastowego, mri głowy 3 tesle po czterech miesiącach potwierdziło pierwszy wynik plus 3mm naczyniak gdzieś tam. Trzech neurologów rozkłada ręce, jeśli to nie SM to co???? już kasa mi się kończy na tych lekarzy bo wszystko prywatnie. Jedyny pozytyw to jestem tatusiem od trzech miesięcy.

Wydrukuj tę wiadomość

Pogorszenie po Solu
Napisane przez: Mała - 15-10-2019, 18:23 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (11)

Dwa tygodnie temu wyszłam ze szpitala po przyjęciu 3 dawek Solumedrolu. Po wyjściu mój stan zaczął się poprawiać (problemy z chodzeniem - niedowład jednej nogi oraz odrętwienie i brak siły w ręce). Poprawa miała miejsce przez kilka dni. Ręka po tygodniu prawie "puściła" ale z nogą jest gorzej niż przed pójściem do szpitala. Zastanawiam sie czy powinnam ponownie zgłosić  się do szpitala po jeszcze dwie dawki Solu. Czy ktoś miał podobną sytuację? Po sterydach zazwyczaj było już tylko lepiej i pierwszy raz mam taką sytuację, że rzut po Solu dopiero się rozkręcił.

Wydrukuj tę wiadomość

Ocrevus
Napisane przez: izabelasl - 15-10-2019, 13:01 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (62)

Ponoć Ocrevus od 1 listopada ma być refundowany . Trzeba się będzie tylko do programu zakwalifikować.

Wydrukuj tę wiadomość