| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 130 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 127 Gość(i) Baidu, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 226
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 341
|
|
|
| SM'sowiec z Zagłębia Dąbrowskiego. |
|
Napisane przez: lukaszewski - 20-09-2019, 10:03 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (23)
|
 |
Cześć wszystkim,
Czytam wasze forum mniej więcej od marca 2019 - wtedy pojawiły się u mnie pierwsze oznaki tej "esemesowej" choroby.
Zaczęło się od mrowienia palców prawej dłoni, następnie zaburzenia czucia powierzchniowego prawej strony ciała, później przeczulica - raziła mnie ostra strona gąbki podczas kąpieli. Do tego pojawiły się lekkie zaburzenia równowagi - odczuwalne tylko przeze mnie - z otoczenia ponoć nikt tego nie zauważał oraz uczucie cięższych nóg. Pierwszy rezonans w marcu - wtedy tylko głowa - wykryto 2 zmiany nieaktywne, niecharakterystyczne dla SM, punkcja - prążki i niski index Ig. Borelioza - negatywna. Wypis do domu i skierowanie na kontrolny rezonans w maju. Po wyjściu ze szpitala było jeszcze kilkudniowe podwójne widzenie i wolny ruch prawego oka.
Głowa zaczęła pracować i przypomniało mi się, że jakieś 3 lata wcześniej miałem podobne objawy, które minęły więc zostały zbagatelizowane.
W międzyczasie dostałem namiar na dobrego neurologa w Katowicach. Doktor rozpoczął od wykluczania innych chorób i czekaliśmy na rezonans majowy rozszerzony o rdzeń kręgowy. Rezonans w maju - głowa - te same zmiany (z czego jedna zmniejszona) + zmiany w rdzeniu. Z uwagi na zmiany w rdzeniu - diagnoza SM.
W czerwcu jeszcze jeden rezonans dla NFzu przed włączeniem do programu - "stabilnie". Od końca sierpnia jestem na Tecfiderze. Flush po pierwszej dawce później jeszcze kilka razy na 240mg - ale raczej łagodnie, obecnie prawie nie występują. Trochę przez chwilę bolała wątroba - jestem po zabiegu usunięcia pęcherzyka żólciowego ( październik 2018, wg mojej teorii infekcja ta wywołała rzut) i wątroba ma sporo pracy.
Aktualnie lekkie mrowienie prawej dłoni, które od marca cofnąć się nie chcę, ale nie przeszkadza mi to.
Na solu jeszcze na szczęście nie byłem, lekarz stwierdził, że jeśli moje dolegliwości mi nie przeszkadzają to po co się faszerować.
Czekam aż Tec zacznie działać, jeżdzę na rowerze i piwko też wypiję. Mam nadzieję, że wątroba to przetrzyma.
Czy sie czymś suplementuje? - tak, ADEK, magnez, kwas alfa-liponowy, przed okresem letnim brałem wit D 4000j. (poziom wit D z maja ok 35 jednostek)
Miło was powitać, no i czekamy na kapsułki na odbudowę mieliny 
Ł. 35l
|
|
|
| Hej |
|
Napisane przez: Agabujno - 16-09-2019, 20:24 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Prosze was o opinie
Od 2 tyg moj parter bierze aubagio - tak wiem jest to krotko.
Dzis zauwazylam drgania and skronia gdzie tego w czesniej nie bylo ...
Pytanie moje takie - czy to znaczy ze sm postepuje ..
Czy leki nic nie dzialaja
Oddam tylko ze od 3 dni jest przeziebiony I bierze antybiotyk .
Co o tym sadzicie ...
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: Peter - 15-09-2019, 17:45 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Mam 44 lata , świeżo po wyjściu ze szpitala i diagnozie , że mam SM. Samopoczucie po szpitalu kiepskie.
Następny krok to zapisanie się do programu , wybór leku i nieustanna walka .
Pozdr.
|
|
|
| Korzeń hortensji |
|
Napisane przez: kasiaA0304 - 11-09-2019, 20:55 - Forum: Ciekawe linki
- Brak odpowiedzi
|
 |
Ostatnio czytałam o korzeniu hortensji który przygotowany jako napar czy nalewka ma bardzo dobre działanie w hamowaniu SM. Poczytajcie bo wydaje się godne zainteresowania
|
|
|
| Zatrucie pokarmowe |
|
Napisane przez: hela - 10-09-2019, 10:42 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
- Odpowiedzi (10)
|
 |
Czy zatrucie pokarmowe może nam jakoś zaszkodzić? Oczywiście oprócz tego że tak czy siak to nic fajnego? Wczoraj byłam na szkoleniu, dostałam beznadziejny obiad którego na szczęście bardzo mało zjadłam, a wieczorem wymiotowałam dłuższą chwilę tum obiadem, pół nocy nie spałam bo bolał żołądek, dziś wazę 1,5 kg mniej, żołądek nie doszedł do siebie jeszcze i strasznie słaba jestem. Ale czy to wszystko może mieć wpływ na aktywność sm?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
|