| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 151 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 147 Gość(i) Applebot, Baidu, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 226
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 341
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: Agabujno - 09-09-2019, 21:18 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Moj partner od miesiaca ma postawiona diagnoze- sm
Szukam roznych informacji ..
Bierze leki od 1.5 tygodnia aubagio I oby bylo dobrze.
Mia skan
Rezonas
Pobrany plyn
.Mam nadzieje ze nie bedzie nikt zly ze tu jestem.
Duzo informacji o tej chorobie nie mamy wiec szukam ...
|
|
|
| Cześć |
|
Napisane przez: Kari - 02-09-2019, 19:22 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Cześć wszystkim, śledzę forum już od jakiegoś czasu, ale nigdy nie napisałam jak to u mnie wszystko wyglądało, a właściwie wygląda, bo nie jestem jeszcze zdiagnozowana. O stwardnieniu dowiedziałam się w marcu, kiedy to trafiłam do szpitala z pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego. Co prawda w lipcu 2018 trafiłam na sor z podejrzeniem udaru, ale okazało się, że to zapalenie nerwu twarzowego. Nie padło hasło stwardnienie, rezonans też był czysty. Dali sterydy i przeszło. Był to pierwszy "incydent". W marcu 2019 zapalenie nerwu wzrokowego, rezonans- i tu 4 nieaktywne zmiany. I zaczęła się tułaczka od lekarza do lekarza. Od marca byłam w szpitalu 5 razy, w tym miałam 4 rezonanse. W czerwcu byłam na klasyfikacji lekowej, gdzie nie zostałam zakwalifikowana. Profesorka powiedziała, że nie są w 100% pewni co do mojej choroby. Zrobiono mi punkcje i czekałam na wyniki, aż do tego piątku(prawie 3 miesiące). Okazało się, że wynik jest nieprawidłowy. Czuję się ogólnie dobrze. Od marca tylko mnie trochę mrowiło w górnej części ciała, jakieś 3 tyg temu zauważyłam, że na wieczór mam "niespokojne nogi" i bolą jakbym strasznie się nachodziła. W piątek byłam u lekarza i powiedział, że to rzut na podstawie badania neurologicznego. Dzisiaj miałam się położyć do szpitala na solumedrol, ale odmówiono mi hospitalizacji i dzisiejsze badanie neurologiczne( robione przez innego lekarza) wyszło dobrze. Powiedział, że jestem zdrowa i mam 50% szans, że to nie SM. Już nie wiem co mam o tym myśleć, w środę mam 5 rezonans w tym roku... Chodzę od lekarza do lekarza, każdy mówi mi co innego, zero postępów, diagnozy brak...
|
|
|
| Czy jest się czym martwić ? |
|
Napisane przez: Kros1984 - 01-09-2019, 20:18 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (11)
|
 |
Cześć.
Przedstawię się mam 35 lat. Jestem z Małopolski.
Chciał bym byście mi doradzili czy szybko działać czy liczyć że jakoś przejdzie.
Mam bardzo stresujący okres w życiu
I od jakichś 8 miesięcy cały czas coś mi dolega.
To długotrwałe zapalenie gardła to kłucie w brzuchu itp
Oczywiście nigdzie nic nie wykryto badania usg itp.
Jakieś 3 miesiące temu zaczęła mnie bolec prawa noga poniżej kolana. Ból był rożny i w rożnym miejscu. Po dużym wysiłku znikał.
Jakiś tydzień temu ból ustąpił samoistnie po czym nagle miałem dziwne uczucie w jednym z palców u nogi jak by mi go wykrzywiało. Trwało to 2 dni. Po czym zaczęły się delikatne parestezje w piętach które przy dużym wysiłku ( marsz 17 km w górach całkowicie ustępowały ) nasilają się gdy odpoczywam. Dwa dni temu zaczął szwankować kciuk lekkie mrowienie w opuszku plus lekkie drętwienia. Zacząłem czytać i wpadłem w paranoje teraz to już mnie wszystko kłuje swędzi drapie jest mi nie dobrze nie mogę jeść. Jutro mam zacząć nowa prace i boje się co to będzie.
Przyznam ze jestem bardzo wrażliwy i mam skłonności hipochondryczne.
Z góry dziękuje za radę.
Pozdrawiam W
.
|
|
|
| Ciąża w trakcie przyjmowania leków |
|
Napisane przez: Luxar - 29-08-2019, 19:19 - Forum: SM i rodzicielstwo
- Odpowiedzi (40)
|
 |
Cześć, dawno mnie tu nie było i mnóstwo sie sie zmieniło w moim życiu. Od ponad dwóch lat biorę Tecfiderę. Od prawie trzech nie miałam rzutu, choć mam obawy, że mimo to choroba powoli postępuje. Ale do rzeczy: na poczatku miesiąca byłam na badaniach kontrolnych krwi i moczu, podobno wszystko było prawidłowo i dostałam leki na kolejne trzy miesiące. Tymczasem okazuje się, ze jestem wlasnie...w piątym tygodniu ciąży. Nie do końca to do mnie na razie dociera, ale niepokoi mnie, jaki leki maja wpływ na dziecko, czy neurolog odstawi mi tecfidere cxy też zmieni lek (na jaki?)i przede wszystkim co dalej? Czy wylece z hukiem z programu?
Czy są tu osoby, które były w podobnej sytuacji albo maja wiedzę na ten temat? Błagam, opiszcie, jak to wszystko wygląda
|
|
|
|