| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 565 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 562 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 214
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 341
|
|
|
| Jestem zielona. |
|
Napisane przez: nadziejka - 29-07-2019, 21:25 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Cześć, wyszłam dzisiaj ze szpitala, byłam w Warszawie przy Sobieskiego. Diagnoze juz mam SM. Aczkolwiek czekam jeszcze na wynik prążków. Borykam sie od 11 lat z tym problemem, pierwszy objaw mialam w wieku 19 lat, zdretwialy mi rece, potem zanim dotarlam na rezonans, zdarzylo sie to uspokoić. I dopiero w tym roku, w czerwcu mialam drugi epizod, problem , chodzeniem, poczatkowo zdiagnozowane jako porażenie nerwu strzałkowego, ktore na dzien dzisiejszy przeszlo.. w miedzy czasie zdążyłam odebrac opisy rezonansu glowy i kręgosłupa piersiowego i wyszlo, ze w glowie mam liczne nieaktywbe zmiany, a w piersiowym jedna mala aktywna. Do Instytutu Psychiatrii i Neurologii trafilam ekspresowo. Mimo ze czuje sie dobrze, lekarz zdecydowal uspokoić ta zmiane w kregoslupie 5 wlewamu Solu Medrol. I teraz pojawia sie pytanie z mojej strony, czy rzeczywiście sa takie dlugie kolejki oczekiwania po leki? W przychodni przyszpitalnej powiedzieli mi, ze zapisy sa dopiero na wiosne...☹ troche kiepsko to brzmi... czy ktos wie, w jaki sposób moglabym to przyspieszyc?
Przepraszam, ze tak chaotycznie, ale musze sie poskladac do kupy...
|
|
|
| Prośba o pomoc, dziwne objawy |
|
Napisane przez: Joanna91 - 28-07-2019, 07:59 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (44)
|
 |
Dzień dobry wszystkim forumowiczom!
Nazyam się Joanna, mam 28 lat. Od 3 tygodni moje ciało zachowuje się bardzo dziwnie. Na podstawie informacji które posiadam w większości z internetu, postanowiłam poprosić Was o pomoc, może ktoś miał podobne objawy.
Zaczęło się od mowienia lewj ręki jakieś 3 tygodnie temu, głównie 2 najmniejsze palce. Nie odczowalam tego cały czas, było to napadowe i nasilało się przy kontakcie z wodą przy wieczornej kąpieli. Sytuacja pogorszyła się w ciągu ostatniego tygodnia. W poniedziałek obudziłam się z bardzo mrowiącą lewą ręką i stopami, we wtorek doszło mówienie prawej ręki, okropne zmęczenie i ból w mięśniach ud jak wchodziłam po schodach. Do tego ból głowy i karku. Od czwartku mam problemy z chodzeniem - nogi są takie trochę bezwłdne mam problem z zachowaniem rownówagi, jak wstaje z krzesła kręci mi się w głowie, mam takie jakby nerwobóle w dłoniach i stopach. Jazda na rowerze nie sprawia mi problemu, wolę chyba jechać niż iść pieszo. Wczoraj bolały mnie przedramiona na zmianę raz jedno raz drugie. No i jeszcze gorzej mi się myśli, zapominam co miałam zrobić, gorzej mi się skoncentrować. To mrowienie nie jest stale takie samo. Raz nasila się a raz słabnie do prawie zniknięcia.
Wiem, diagnozę stawia lekarz. Jestem umówiona do neurologa pod koniec tygodnia.
Mimo to będę bardzo wdzięczna za wszystkie Wasze wypowiedzi. Z góry za nie dziękuję. A Po prostu jesteście w temacie lepiej niż kto inny.
Joanna
|
|
|
| Rezonans magnetyczny |
|
Napisane przez: zona81 - 26-07-2019, 13:33 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (13)
|
 |
Witam
Witam wszystkich. Mam 38 lat,
Na chwilę obecną jestem w trakcie diagnozy a dokładnie czekam na wyniki z punkcji lędźwiowej. czekam a w głowie mętlik.
2 tygodnie temu po utracie przytomności trafiłam do szpitala. Ponieważ podejrzewano udar zrobiono mi jak to lekarze określili szybki rezonans udarowy, który wykluczył udar ale ponieważ rezonans wykazał zmiany demielinizacyjne wysłano mnie na rozszerzone badania i rezonans z kontrastem.
Na wypisie jest taka informacja W badaniu widoczne są symetryczne nieprawidłowe sygnały w zakresie istoty białej szczypiec większych i mniejszych. Są też symetryczne ogniska nieprawidłowego sygnału w promienistościach ciała modzelowatego, obustronnie, obraz nie jest jednoznaczny najbardziej prawdopodobne zmiany demielinizacyjne typu pierwotnego. e stwierdza się aktywnej demielinizacji.
Ordynator stwierdził że zmiany nie są małe ale też nie są bardzo rozległe więc należy to diagnozować . Borelioza została wykluczona. Czekam na wyniki prążków.
Jeśli chodzi o objawy nie przypominam sobie jakiś drętwień czy mrowień w nogach.
Miałam kilka razy w życiu ucisk w głowie i problem z widzeniem. Obraz mi falował i po bokach był zacieniony. Ale zawsze to mijało do godziny czasu. Ponieważ stosowałam anty. hormonalną jakoś tak automatycznie obwiniałam pigułki . Lekarz zmieniał tabletki i na jakiś rok do 1,5 roku był spokój. Nigdy nie sugerował bym zrobiła jakieś badania. reaguje ale to mi nie pasuję bo nigdy to nie utrzymywało się dużej niż 24 h .
Kilka razy miałam sytuację że przy czytaniu zauważałam że wzrok mi się pogorszył w prawym oku. Tak momentalnie. A następnego dnia już wracało do normy. Teraz sama się zastanawiam czemu nigdy nie powiedziałam okuliście o tych sytuacjach.
Ciągle zmęczenie i ciągłe zimno tłumaczyć może niedoczynność tarczycy na którą się leczę od 2,5 lat.
Ogólnie rzecz biorąc nie zauważyłam u siebie jakiś objawów które mogłyby mnie niepokoić na tyle, żeby pójść do lekarza. I czy to jest możliwe żeby nie zauważyć nie odczuwać zmian w mózgu.
Nie proszę o diagnozę, bo nawet lekarz powiedział że po jednym rezonansie nie jest w stanie nic powiedzieć. Zastanawia mnie tylko symetryczność tych zmian.
Nie wiem czy ma znaczenie ale dodam że mam 2 dzieci.
Trochę to chaotyczne.
Pozdrawiam
|
|
|
| Czy to moze być SM? |
|
Napisane przez: kijana - 18-07-2019, 21:22 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (44)
|
 |
Cześć
Chciałabym żebyście mi napisali czy to mogą być objawy SM. Przejdę do rzeczy.
Pod koniec maja pojechałam na wakacje za granicą w czasie opalania na plaży zaczęły dretwiec mi nogi i ręce później stopy i dłonie trwa to do tego czasu chce dodać że choruje na depresję i biorę na to leki a ostatnio doszły mi zawroty głowy oraz osłabienie rąk mam skierowanie do neurologa na początek września . Mam wrażenie że kiedy się nakręcam to objawy są silniejsze. Zastanawiam się czy to moze na tle nerwowym. Zaczynam się nakręcac myśląc o najgorszym.
|
|
|
| Poznań - poszukiwani chętni do udziału w projekcie |
|
Napisane przez: Monika - 17-07-2019, 11:38 - Forum: StwardnienieRozsiane.info
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Z Fundacją skontaktował się Bartek Lis - socjolog i animator kultury pracujący w Centrum Kultury ZAMEK, chorujący od 17 lat na SM. Pan Bartek chce zrealizować projekt, który będzie opowiadał o "niewidoczności" naszej choroby. Jak tłumaczy:
Cytat:Tę niewidoczność można w różny sposób rozumieć. Z jednej strony dotyczy takich objawów jak zmęczenie przychodzące nagle, albo gorsze psychiczne samopoczucie. Z drugiej można je rozumieć jako coś co wiąże się z nie-medialnością SM, nie dostrzeganiem jej przez większość społeczeństwa oraz władze. Czasami, gdy los nas zmusi do korzystania z wózka, ta niewidoczność może oznaczać także "znikanie z przestrzeni publicznej" (bariery architektoniczne i poznawcze blokują korzystanie z życia wspólnotowego tak jak dawniej).
Bartek - doświadczony rozmówca, chciałby namówić zainteresowane osoby do porozmawiania o doświadczeniu choroby, o jej (nie)widoczności. Kolejnym etapem byłyby fotografie, które zrealizowałby jego dobry kolega i świetny fotograf - Krystian Daszkowski. Osoby fotografowane miałyby oczywiście wpływ na sposób ujęcia, kontekst, miejsce. Chodzi o to, by późną jesienią - w grudniu 2019 roku - pokazać w Zamku wystawę. Byłyby na niej dużo-formatowe portrety-zdjęcia, oraz krótkie fragmenty rozmów.
Nadarza się wartościowa okazja do tego by opowiedzieć o SM innym. Zwrócić uwagę na temat, ale przede wszystkim, pokazać swoje twarze i odmitologizować chorobę, wyjść przed nią, nie pozwolić by nas zasłaniała.
Na prośbę Pana Bartka – przyłączamy się do poszukiwania osób z Poznania, które zechcą się spotkać z Bartkiem i Krystianem i porozmawiają o swoim "niewidocznym SM". Zachęcamy do włączenia się. Na wystawie znajdzie się około 10 portretów/historii, ale jest to początkiem nowej współpracy z Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu. Bartek i Krystian jeśli będzie potrzeba dojadą do osób zainteresowanych udziałem.
Kontakt: b.lis@ckzamek.pl
|
|
|
| CIS Klinicznie izolowany zespół |
|
Napisane przez: Mimma - 16-07-2019, 20:50 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (14)
|
 |
Czesc wszystkim, czy gdzies juz byl watek o (CIS) zespole klinicznie izolowanym jesli tak to prosze o podeslanie. Wybaczcie, ale probuje cos znalezc, ale nie wyskakuje mi nic. Czy ktos zostal tak sklasifikowany i jak wyglada to z leczeniem. Mi powiedziano ze mam czekac. Czuje sie jak na bombie. Moja mama ma od 25 lat SM typ pierwotnie postepujacy PPMS.
Mialam rezonans w lutym 2018 bez kontrastu (?) glowa zmiany wskazujace na demielinizacje. Odcinek szyjny czysty. Potem serie badan. Powiedziano mi ze nie ma odstepow od normy, ok. Po roku ponownie rezonans marzec 2019 nic nowego, tych zmian jest kilka - nieaktywne.
W ostatnich latach (2017-2019) mialam kilka objawow: ogromne zmeczenie, zawroty glowy przez dlugi czas, troche mna chwialo czasami, bol prawego oka (pytano dlaczego ciagle oko naciskam palcami), problemy z koncentracja, pamiecia, logicznym mysleniem.
Psychicznie tez inaczej niz normlanie.
Widze ogromna roznice wszystko odpuscilo jakies 2 miesiace temu. Czuje sie jak inna osoba.
Piszcie prosze jesli macie tez takie doswiadczenie. Ide za miesiac na wizyte prywatna, chce uslyszec wiecej opinii, wasze doswiadczenia z CIS rowniez.
Pozdrawiam
Mimma
|
|
|
|