| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 142 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 140 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 188
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 83
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 451
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 329
|
|
|
| Hejo ;) |
|
Napisane przez: Agakatia - 10-07-2019, 12:23 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (41)
|
 |
Witajcie serdecznie !
Jako, że jestem tu świeżakiem niczym z biedronki chciałabym się z Wami zakumplować Mam na imię Aga, z zacną już od roku 3 z przodu 2 lata temu zostałam szczęśliwą mama wspaniałej Majeczki, lecz niestety poł roku później obudziłam się z drętwymi nogami. Było to nawet śmieszne uczucie, bo czułam się jakbym chodzila po chmurce Niestety 3 tygodnie pózniej pani neurolog wyslala mnie do szpitala i tak ot diagnoza... SM ... 5 dni na solu ... po ok miesiącu całkowity powrot czucia (ufff) i zaczela się walka z systemem pol roku czekania na szpital w Bydgoszczy... W miedzy czasie w czerwcu przypałętał sie problem z mgłą na jednym oku i drżeniem drugiego, które na szczęście samo minelo Pozniej od pazdziernika znow czekanie... miesiac... dwa.... i można by żec... tak powstal chocapic po malych perypetiach przychodzi wypragniony dzień, czyli poniedzialek 8 lipca 2019 roku.. jest zielone światło, rusza maszyna i tak jestem po 2 pierwszych zastrzykach remurel. Pierwszy zastrzyk był spoko... Jakieś szarpniecia nogi i bol do zniesienia... Wczoraj nieco gorzej... Na momencie zrobilam sie blada jak kartka papieru, palce od rąk i nóg zimne jak kostki lodu, po czym zrobilo mi sie ogólnie zimno co jest w moim przypadku niespotykane ( wiadomo gorąca kobieta i te sprawy ). Tak czy inaczej temperatura wróciła do normalnosci po ok godzinie. Jak bedzie dalej? Tego nie wiem, ale mam nadzieję, że zagłębie się bardziej w forum, zapoznam Was i dowiem się różnych (mam nadzieje fajnych) sposobów by ani na chwilę nie tracić optymizmu Dodam tylko, że po rozpoznaniu u mnie SM okazalo się że leczone od 15 lat wszelkiego rodzaju schorzenia u mojej kochanej mamy były rownież objawami SM. Niestety nie miala tyle szczescia co ja i każdy z neurologów (a bylo ich z 6-cu) oraz innych lekarzy nie rozpoznalo choroby wczesniej. Tak więc reasumując pozdrawiam Was gorąco i mam nadzieję, że poznam tu wielu fajnych i zakręconych ludzików jak ja, którzy mimo tego dziada jakim jest SM chcą żyć normalnie, mieć plany, marzenia i je realizowac
|
|
|
Fanimani - wspieranie Fundacji podczas zakupów w internecie |
|
Napisane przez: Monika - 02-07-2019, 18:39 - Forum: StwardnienieRozsiane.info
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Nie można zrobić czegoś z niczego? Nieprawda! Z FaniMani możesz wspierać finansowo naszą Fundację, nie wydając ani złotówki - za każdym razem, gdy robisz zakupy w internecie.
Zarejestruj się po raz pierwszy w serwisie FaniMani.pl za pomocą tego linku, a gdy pierwszy raz skorzystasz z FaniMani - Fundacja StwardnienieRozsiane.info otrzyma dodatkowe 5 zł. To dla nas cenne wsparcie, które pomoże nam realizować kolejne konferencje i inne projekty.
JAK TO DZIAŁA?
- rejestrujesz się w FaniMani.pl za pomocą naszego linku i wybierasz nas jako organizację, którą chcesz wspierać;
- korzystasz z wtyczki Przypominajka, by sprawdzać, czy w sklepie, w którym robisz zakupy, możesz przekazać darowiznę;
- cieszysz się swoimi zakupami, a darowizna naliczana jest automatycznie - Ty nie wydajesz ani złotówki!
Zacznij nas wspierać
Będziemy też wdzięczni za przekazanie naszej prośby z linkiem Waszym znajomym.
Kod: http://fanimani.pl/zaproszenie/22838/3240673585644d21811dfb8ef810a28b
Dziękujemy!
|
|
|
| Cześć |
|
Napisane przez: sieranka - 02-07-2019, 15:21 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (5)
|
 |
Moja historia jest trochę zagmatwana. od 2008 leczono mnie biologiczne na zzsk. W 2011 roku zdrętwiały mi nogi - i tak zostało do teraz (nie postępuje, ale tez nie zelżało). Zrobiłam rezonans - podejrzewano ze leki na zzsk spowodowały zmiany w głowie. leki odstawiono - w związku z tym ma straszne dolegliwości bólowe, i unieruchomiony kręgosłup. Co pół roku rezonas głowy, pojawiają sie nowe zmiany. W dwóch ostatnich rezonansach zmiany aktywne. W 2018 diagnoza - SM. Nie wierze i nie przyjmuje do wiadomości!!. Chcą mi włączyć avonex - nie zgadzam się. Chce zeby mnie leczyli na zzsk - ponieważ to mi strasznie doskwiera, strasznie boli i prowadzi (też) do niepełnosprawności. SM będę leczyła sama. Do rezonansu, w którym wyskoczyła pierwsza aktywna zmiana leczyłam sie kadzidłem, witamina d, b, a, k; brałam również minerały. Wszystko w ogromnych ilościach. Przerwałam to leczenie, sama nie wiem dlaczego. I po pół roku pojawiała się zmiana - niestety aktywna. I wtedy postawili diagnoze. Jak pisałm wyzej - nie przyjmuje do wiadomości.
Pozdrawiam was wszystkich i "idę sie troche powłóczyć" po forum.
|
|
|
| Witam, nowo zdiagnozowany najgorsza postać; pierwotnie postępującać |
|
Napisane przez: Oscar - 26-06-2019, 11:15 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (61)
|
 |
Witam serdecznie.
Mam 38 lat, jestem mieszkańcem Kielc, w czerwcu bieżącego roku, po 2 wizytach w szpitalu moja lekarz prowadząca postawiła diagnozę SM pierwotnie postępujące. W głowie liczne zmiany demielinizacyjne nie ulegające wzmocnieniu po podaniu kontrastu, obecne prążki oligoklonalne w PMR. Potencjał wzrokowe wyszły dobrze, co ciekawe badanie przeciwko boreliozie ( Elisa i Western Blot) z krwi pokazało pozytywny wynik , ale tylko w klasie IgM ( świeża infekcja- badanie wykonane w marcu), w PMR borellia ujemna. Wykonałem również prywatnie badanie u Wielkoszyńskiego Ellispot 2 - wynik graniczny. Clamydia pneumonie dodatnia, postać aktywna przewlekła.
Lekarz twierdz, że przy stanie zapalnym w układzie nerwowym te wyniki są fałszywie dodatnie, tym bardziej , że w PMR borellia wyszła ujemna, również cytoza i białko w PMR nie wskazuje na zakażenie borellią.
Moje obecne objawy to pieczenie kolan, stóp, czasami mrowienia w nogach i rękach.
Wiem, że na tą postać jest lek zarejestrowany w Polsce, Okrelizumab ale nie jest refundowany ( koszt jednego wlewu 30.000 zł x2 razy w roku).
Bardzo proszę o poradę , namiary na lekarzy specjalistów od SM i programów lekowych, z poza Kielc , którzy mogą pomóc w tej sprawie, ewentualnie metody alternatywne, słyszałem, że przeprowadza się zabiegi udrożnienia żył szyjnych.
W Kielcach lekarze nie mają nic do zaproponowania.
|
|
|
| Mój tato choruje na SM od lat 90-tych-potrzebuję pomocy |
|
Napisane przez: Olkopa - 26-06-2019, 02:04 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Witam.
Właściwie nie wiem czy dobrze robię pisząc tu, ale brak mi już pomysłu... Nie ja choruję, ale mój tato. Zdiagnozowano u niego SM na początku 1992 roku-czyli walczy długo... Przyznam się, że po długich bojach, które mój ojciec ztoczył z chorobą, z samym sobą, że stanem służby zdrowia, brakiem dostępu do leków itd mój ojciec przestał się leczyć ok 8 lat temu. W 2011 ostatni raz był w szpitalu, potem jeszcze kilka konsultacji i odpuścił. .. Starałam się go zachęcać, wspierać, motywować, ale się poddał... Korzystał tylko z rehabilitacji... Woziłam go do ośrodka dopóki jego stan na to pozwalał,ale obecnie od ok 6miesięcy jego stan na tyle się pogorszył, że nie dam rady go wozić... Nie umiem już nic wskórać jeżeli chodzi o wizyty u specjalistów, tato już ma niedowlad lewej strony-ciężko go ogólnie dźwigać. Tworzy mu się odlezyna a ja nie mam już siły ani pomysłu GDZIE szukać pomocy... Niestety tato zamknął się w tym wszystkim, moja mama także, ja od dwóch lat walczę z depresja i nie mam siły już ich wspierać, a widzę że potrzeba pomocy. Gdzie jej szukać, żeby mnie nie zbywali? Przepraszam za wydźwięk tego posta ale w takich realiach funkcjonujemy. Zamknięcie nie jest dobre ale ja naprawdę nie wiem co mogę realnie zrobić... Nawet nie mam już jak wsadzić ojca do auta... On po bezowocnych staraniach stwierdził że nie potrzebuje pomocy i z niej nie korzystal i ta postawa teraz niestety zbiera żniwo... Nie wiem co jeszcze napisać... Najgorsza jest chyba ta bezradność...
|
|
|
| Kajetany k. Warszawy - rekrutacja do badania klinicznego |
|
Napisane przez: Monika - 25-06-2019, 23:25 - Forum: Badania kliniczne
- Brak odpowiedzi
|
 |
Zwróciła się do nas przedstawicielka BioResearch Group Sp. z o. o z prośbą o zamieszczenie ogłoszenia o rozpoczęciu rekrutacji do badania klinicznego:
Cytat:Badanie przeznaczone jest dla wszystkich osób cierpiących na rzutowo-remisyjne stwardnienie rozsiane
Cel badania
Głównym celem tego badania jest ocena wpływu dwóch różnych dawek leku na aktywność choroby
Kto może uczestniczyć w badaniu ?
Kobiety i mężczyźni w wieku po miedzy 18-55 lat. Chorujący od minimum 6 miesięcy na stwardnienie rozsiane, u których wystąpił choć jeden rzut choroby w ciągu ostatnich 12 miesięcy lub 2 rzuty w ciągu ostatnich 24 miesięcy oraz dodatkowo posiadających zmiany w mózgu potwierdzone badaniem rezonansu magnetycznego.
Przebieg badania
W pierwszej części badania trwającej około 6 miesięcy pacjenci będą otrzymywać leczenie w formie tabletki w dwóch dawkach lub placebo a skuteczność i bezpieczeństwo leczenia będzie oceniane w badaniu neurologicznym, badaniach laboratoryjnych oraz w badaniu rezonansu magnetycznego.
W części drugiej badania mogącej trwać kolejne 9,5 roku będzie pacjent otrzymywać tylko leczenie aktywne.
Korzyści
Dzięki udziałowi Pana/Pani w tym badaniu uzyskamy nowe informacje dotyczące działania tego produktu. Lek ten może spowolnić postęp choroby. Będzie Pan/Pani pod stałą obserwacją medyczną ze strony lekarza prowadzącego badanie oraz personelu badawczego.
Badanie ma trwać ok 10 lat.
Placówka mieści się w Kajetanach, ok 30km od Warszawy - dogodny dojazd komunikacją miejską.
Udział w badaniu jest bezpłatny, zwracane są koszty dojazdu. Poszukiwani są pacjenci z całej Polski.
Tel. kontaktowy dla osób zaintersowanych badaniem: 602-134-865
https://www.udzialwbadaniu.pl/
|
|
|
|