| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 160 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 158 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Dzisiaj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 094
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 452
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 281
|
|
|
| Nowa i wystraszona |
|
Napisane przez: AnnaAntonia - 23-12-2018, 15:26 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (22)
|
 |
Hej. Mam 34 lata, świeżo po diagnozie. Objawy (bóle głowy po jednej stronie, nauralgie, utrata ostrości widzenia w 1 oku na jakieś 2 miesiące) od ok 4 lat.Jestem w dobrym stanie fizycznym, czuje tylko mrowienia lewej strony ciała. Ale psychicznie fatalnie - świeżo po ślubie, mega stres w związku z niepowodzeniami w staraniu o dziecko, a tu jeszcze to. Kontrolne MRI mam mieć w marcu, na razie bez lekow, bo walczymy o dziecko. Tylko ile starczy sił? Boję się i tak bym przedswiatecznie prosiła o pare słów otuchy.
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: Moris - 23-12-2018, 00:13 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (38)
|
 |
Witam serdecznie na forum!
Pojawiłem się tutaj, ponieważ w czerwcu tego roku (2018) postawiono mi diagnozę. Był to mój pierwszy raz, kiedy wylądowałem na oddziale neurologicznym i po rezonansie praktycznie od razu dowiedziałem się co mi jest. Co prawda znaleziono w sumie jedną zmianę w rdzeniu na odcinku szyjnym, która to własnie dawała objawy typu drętwienia, mrowienia lewej strony, głównie ręki i dwie małe "centki" w mózgu, które na początku w ogóle nie wskazywały na chorobę (jakąkolwiek) dopiero po odnalezieniu zmiany w rdzeniu uznano, że trzeba je ze sobą połączyć i przyjąć, że są to małe zmiany demielnizacyjne. Dostałem propozycje na udział w badaniu klinicznym, jednak gdy się na nie zgłosiłem to zwodzono mnie, a po czasie powiedziano, że rekrutacja jest zamknięta. Straciłem przez to 3-4 miesiące, wiec następnym moim krokiem było zgłoszenie się do programu NFZ, jednak tam napotkałem kolejny problem, gdyż mój rezonans uznano już za "przeterminowany". Powiadomiono mnie, że zorganizują mi rezonans i później włączą do programu, jednak do dzisiaj nie otrzymałem żadnej wiadomości z terminem rezonansu, a kontaktu ze strony lekarza brak. Do dzisiaj jestem bez jakichkolwiek leków, ogólnie jest całkiem okej, nic wielkiego raczej się nie dzieje, a większość objawów się cofnęła w jakiś 90%. Tak to pokrótce wygląda z mojej strony.
Pozdrowionka
|
|
|
| Kiedy wiecie, ze to rzut? |
|
Napisane przez: fratalia - 21-12-2018, 21:23 - Forum: Rzuty i ich leczenie
- Odpowiedzi (40)
|
 |
Czesc wszystkim,
Mam kilka pytan:
Po pierwsze, jak wy odrozniacie czy to rzut czy zaostrzenie zmian, ktore juz macie?
Powiedzmy, ze macie kilka zmian i jestescie po kilku rzutach,od kilku dni cos w organizmie nie gra i teraz pytanie: to rzut czy moze efekt juz istniejacych zmian? Jak to odroznic?
Po drugie, czy kazdy rzut jest spowodowany nowa zmiana w mozgu? Czy moze on pochodzic od starych zmian? Myslicie, ze to rzut, bierzecie sterydy,a po miesiacu sie okazuje, ze zadnej nowej zmiany nie ma.
Probuje ustalic, w ktorym momencie konieczne sa sterydy a od nadmiaru informacji sama sie w tym gubie...
|
|
|
| SM, SLA a może nerwica ?? |
|
Napisane przez: Szyszka - 16-12-2018, 22:41 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (27)
|
 |
Witam,
piszę do Was bo po pierwsze może ktoś miał podobne objawy a po drugie może zasugerujecie mi jakie badania zrobić by znaleźć przyczynę mojego złego samopoczucia.
Wszystko zaczęło się około 4 mięsiecy temu. (byłam 10 miesiecy po porodzie, oraz na diecie bezmlecznej ze wzgledu na dziecko)
Po całym dniu usiadłam i nagle poczułam jak skaczą mi mięśnie ud (jak po jakimś wielkim wysiłku) trwało to około tygodnia po czym ustąpiło (zawsze w czasie spoczynku) ale pojawiły się wówczas mrowienia nóg, mrowienia rozlały sie dołączyły do tego ręce. W tym samym czasie obudziałam się któregoś dnia z drętwiałym ustami i językiem (czułam się jak po znieczuleniu u dentysty) trwało to kilka dni nie byłam w stanie zagwizdać , cmoknąć do tego nie czułam smaków po kilku dniach nagle ustąpiło i zdrętwienie i odzyskałam smak, zostały tylko mrowienia kończyn ale tylko w spoczynku.
Nakręciłam się bardzo zaczełam czytać net i tak wpadałam z niezłą depresję wkreciłam sie ze mam SLA ... skończyło się na tym że mąż zabrał mnie do psychiatry dostałam leki na wyciszenie ale objawy bynajmniej nie ustąpiły. W nocy pojawiło się drętwienie rąk od łokci do dłoni, kołatanie serca ( tu już wiedziałam ze to moje nerwy). Kiedy drętwienie dłoni ustąpiło pojawiły się prądy od pasa w dół zawsze gdy kładłam się spać - stąd prawie nie sypiałam. Obecnie przez kilka dni miewałam fascykulacje na całym ciele, mrowienia ust, stóp, dłoni, przepływające prądy czasem cała noga czasem palce u rąk. Do tego od tygodnia piekący, mrowiący i pulsujący język oraz ranki na podniebieniu (podniebienie czuje jakbym miała znieczulone).
Odwiedziłam internistów, neurologów i cóż zdania są podzielone ... interniści głównie mówią że to problem neurologiczny lub nerwica a naurolodzy różnie - że problem immunologiczny, że RLS, że może miastenia, polineuropatia ...
Z badań jakie robiłam to hormony - miałam nadczynność polekową (już unormowane), MRI głowy - czysty jedynie zapalenie zatok szczękowych (niebawem idę na zabieg), wapń, magnez, żelazo, potas w normie, bolerioza ujemna, hcv ujemne, morgologia OK, cukier OK, cholesterol podwyższony (nie wiele). Jedynie co wyszło złe to próby wątrobowe alat 160 (norma do 42) i aspat 72 (norma do 40).
Już na prawdę wariuję bo nie wiem co mi jest i co mogę zrobić. Obecnie od 2 miesiecy biorę magnez, wapń, potas, olej z wiesiołka, selen, neurovit (jest niewielka poprawa i zdarzają się dni że objawy są prawie niezauważalne.
Może ktoś z Was spotkał się z takimi objawami lub ewentualnie w którą stronę iść ?? Czy może to SM ? Czekam obecnie na badanie EMG (zleciła mi to neurolog - ponoć by mnie uspokoić że nic mi nie jest ). Jakie badania mogę jeszcze zrobić ?
|
|
|
| Avonex pen nie działa |
|
Napisane przez: alenaw - 16-12-2018, 15:22 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Witam wszystkich.
Jestem nowa ale mam ważne pytanie i problem.
Od dwóch lat przyjmuje Avonex w penach i pierwszy raz zdarzyło mi sie wlasnie ze przycisk nie chce mi sie wcisnąc. Jestem przerażona bo otworzylam drugie opakowanie i jest dokladnie to samo. Nie moge podac sobie leku.
Czy ktoś mial kiedys taki problem? Pomocy
|
|
|
| Postacie SM |
|
Napisane przez: WorkBorg - 14-12-2018, 18:28 - Forum: Pierwsze kroki po diagnozie
- Odpowiedzi (21)
|
 |
Sporo pytań odnośnie postaci SM, tak w skrócie, wyróżniamy 5 postaci.
1. Rzutowo- remisyjna (najbardziej 'popularna', około 80% pacjentów)
Klasycznie - rzuty i remisje, w których wraca się do normalnego, lub - niemal normalnego - poziomu funkcjonowania. Rzuty mogą zdarzać się co trzy miesiące, co pół roku, rok, 5 lat - w zależności od indywidualnego przebiegu choroby/ dobranej terapii. Osiągnięcie remisji może nastąpić do 6 miesięcy w wypadku podania sterydów, 12 miesięcy - bez sterydów. Jest to najbardziej 'leczalna' postać SM (na chwilę obecną). Generalnie - zaczyna się od zmian w mózgu, najczęściej u młodszych pacjentów, bardzo dobrze reaguje na sterydy.
2. Wtórnie postępująca
Po 20 - 30 latach (znów, indywidualnie od pacjenta), postać RR (rzutowo remisyjna) może przejść w postać postępującą. Nie mamy już rzutów, tylko stopniowe pogarszanie się sprawności (tempo - znów, zależne od pacjenta). Jest to diagnoza na podstawie klinicznej historii + rezonansu. Pojawiają się pierwsze terapie na tę postać.
3. Pierwotnie postępująca.
Postać dotykająca najczęściej "starszych" (40+) pacjentów (10%) , prezentująca się objawami, które nie ustępują w żadnej mierze i większym obłożeniem rdzenia kręgowego. Mamy, obecnie, jedną terapię na tę postać - Ocrevus, spowalnia ona postęp niepełnosprawności o około 40%.
4. Rzutowo-postępująca
Statystycznie - najgroźniejsza. Mamy rzuty i brak jakiejkolwiek remisji, bardzo, bardzo rzadka postać choroby (2-3% pacjentów). Prowadząca w bardzo szybkim tempie do niepełnosprawności (3-4 lata). Terapie prowadzi się najczęściej Ocrevusem lub Lemtradą.
5. Postać łagodna
Diagnoza post-factum, po 10 - 15 latach od wystąpienia pierwszych objawów pacjent nadal w skali EDSS =< 3. Dotyczy 7-8% pacjentów. Dobrym wskaźnikiem jest postęp niepełnosprawności w ciągu pierwszych 5 lat od wystąpienia objawów.
Każda z tych diagnoz jest połączeniem obrazu MRI, badania PMR i oceny klinicznej pacjenta/historii choroby.
Postać RR ma największe obłożenie w mózgowiu.
Postać Wtórnie Postępująca - obłożenie zarówno rdzenia jak i mózgowia.
Postać PPSM - największe obłożenie rdzenia.
Postać rzutowo - postępująca - obłożenie zarówno rdzenia jak i mózgowia.
Postać łagodna - najczęściej niewielkie obłożenie mózgowia i brak obłożenia rdzenia (mniej niż 15/20 zmian w ciągu 15 lat choroby + dobry stan kliniczny)
Postać pierwotnie postępującą diagnozuje się na podstawie badania MRI (szukamy obłożenia rdzenia), PMR i co najmniej rocznej (w wypadku podania sterydów) bądź dłuższej (bez sterydów) obserwacji pacjenta. Nie ma jednego "wyjątkowego" symptomu dla jakieś postaci.
|
|
|
|