Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 155 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 152 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Dzisiaj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 094
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 452
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 281

Zawroty głowy podczas snu
Napisane przez: Anna 888 - 14-12-2018, 07:35 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (15)

Hej wszystkim, dziś w nocy, przez sen budziły mnie parę razy zawroty głowy,myślę że podczas zmiany pozycji w czasie snu . Kiedyś również mi się to zdarzało i również w czasie dnia. Czy ktoś z was miał coś podobnego ? Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Grupa wsparcia w Szpitalu Wojewodzkim w Elblągu
Napisane przez: Joanna - 13-12-2018, 21:13 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (9)

W szpitalu w którym się lecze, została utworzona grupa wsparcia przez Lekarzy z Oddziału, która prowadzi Pani Neuropsycholog. 
Została utworzona niedawno i mogą do niej należeć takze osoby spoza szpitala a nawet wojewodztwa. Na spotkaniach  będą poruszane tematy związane z Naszą choroba, funkcjonowaniem w życiu codziennym, sprawy socjalne i urzędowe. Można porozmawiać, zapytać się, zgłosić temat o którym chce się porozmawiać. Latem, spotkania będą odbywać się w luzniejszej  atmosferze, np w plenerze. Na razie spotkania są organizowane w Szpitalu Wojewódzkim na ul. Krolewieckiej w Elblągu w czwartki o 16.00. Spotkania na razie będą raz w miesiącu. Kolejne spotkanie 17 stycznia o godz. 16.00.  Zachęcam i bardzo polecam. Naprawdę warto Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Grafik potrzebny od zaraz...
Napisane przez: Monika - 13-12-2018, 00:02 - Forum: Działanie forum - Odpowiedzi (2)

Kochani,
Poszukujemy grafika, który z życzliwością zająłby się naszym logo. Chodzi o drobne zmiany, szczegóły wytłumaczymy na priv. 
Może ktoś z Was mógłby nam pomóc albo zna osobę, która poświęciłaby na to kilka chwil?
Piszcie tutaj lub na priv (do mnie lub Joanny)
Dziękujemy!  Serce

Wydrukuj tę wiadomość

sławni z sm
Napisane przez: hela - 12-12-2018, 15:22 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Tu znalazłam całą listę:

http://www.mult-sclerosis.org/famous.html

wiele mi te nazwiska nie mówią oprócz samego końca, gdzie są krewni, tak wrzucam żeby w wątku o filmie nie śmiecić

Wydrukuj tę wiadomość

Żywienie w SM
Napisane przez: MonikaWiącek - 10-12-2018, 21:15 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (15)

Dzień dobry,

Drodzy Państwo, jestem studentką dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Realizuję pracę dyplomową, której przedmiotem badań są między innymi nawyki żywieniowe i jakość życia osób z SM. Serdecznie proszę o wypełnienie udostępnionego kwestionariusza. Link:  https://www.survio.com/survey/d/F2W9I6H4I5D3J9H3I

W chwili chęci zakończenia ankiety proszę o kliknięcie ikony „zakończ”, znajdującej się na ostatniej strony.

Z góry dziękuję za pomoc Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Dla pacjentów z postacią postepującą
Napisane przez: WorkBorg - 10-12-2018, 14:37 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Brak odpowiedzi

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/reco...=5&rank=45 - rekrutacja na Ocrevusa, rownież w Polsce. 5 letnie badania.

Wydrukuj tę wiadomość

Objaw Lhermitte'a jak wygląda?
Napisane przez: Anna Zet - 10-12-2018, 10:54 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (41)

Jak to u Was wygląda jeśli macie? Ja jak zegnę głowę to nic się nie dzieje, ale jak się garbię mam drętwienie między łopatkami, i teraz nie wiem czy to od przeciążenia kręgosłupa (noszę 10kg bobasa) czy to to...

Wydrukuj tę wiadomość

Siponimod, ważne informacje!
Napisane przez: WorkBorg - 10-12-2018, 02:06 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (18)

Ktoś tutaj się pytał ostatnio o informacje "zza kotary" nt terapii. Otóż - ogłoszono właśnie pełne wyniki badania EXPAND (na szeroką skalę) (wcześniejsze, marcowe, były ogłoszone przez producenta, Novartis, więc zawsze bierze się to ze szczyptą dystansu). Wygląda na to, że w ciągu kilkunastu najbliższych miesięcy szykuje nam się pierwsza terapia na wtórnie postępującą postać choroby. Jasne, wydajność na poziomie 30%, ale:

a) wreszcie coś, czym można leczyć pacjentów w późniejszej fazie choroby
b) zmniejsza, a potencjalnie nawet, usuwa, ryzyko demencji związanej z SM. Więc może być używane jako terapia komplementarna dla 'rzutowych' pacjentów.
c) pierwsze terapie (tzw. CRAB - Copaxone, Rebif, Avonex, Betaferon), też miały/mają taką wydajność. Więc jest to dobry start.
d) może być świetną bazą dla dodatkowych terapii neuroprotektywnych (wyniki ostatniej fazy badań dwóch środków w przyszłym roku) i remielinizujących (tu z kolei badanie na szeroką skalę, ii faza - ma się zakończyć w październiku, dla zainteresowanych - Bexarotene nazwa marketingowa. Zaznaczam, remielinizacja nie równa się neuroregeneracja).
e) Ibudilast - terapia o prawdopodobnej skuteczności na poziomie 50%, dla wtórnie postępującej postaci, wchodzi w III fazę badań klinicznych, Siponimod będzie prawdopodobnie użyty jako drugi typ odniesienia, poza placebo.

Na prawdę ogromnie ważna wiadomość, nie jest to 'kamyczek' czy 'cegiełka', ale solidny kawałek muru, który - mam nadzieje - wkrótce będzie wszędzie porejestrowany. Na prawdę wkraczamy w nową erę terapii tej choroby - kiedy gdzieś tutaj wcześniej pisałem, że w ciągu najbliższej dekady obraz tej choroby się diametralnie zmieni na lepsze, miałem na myśli między innymi Siponimod. Osoba zdiagnozowana przysłowiowo dzisiaj będzie miała kompletnie, zupełnie inny obraz funkcjonowania z SMem, niż ktoś zdiagnozowany nawet 10 czy 15 lat temu. (nie mówąc o 'weteranach' chorujących 30 - 40 lat). Nadal, nie polecam zachorowania, ale powoli dochodzimy do miejsca, gdzie będzie można uznać SM za chorobę, którą się zarządza a nie 'odwleka'.

Link do badania: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01665144

Wydrukuj tę wiadomość

Sport
Napisane przez: zyga - 09-12-2018, 21:24 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (22)

Nie znalazlem tematu wiec zakladam
Jak u was ze sportem, czy jakakolwiek aktywnoscia fizyczna? 
Bo wiadomo my SMy jestesmy super delikatni mamy sie oszczedzac itp.itd.

Wydrukuj tę wiadomość

Nie chcę żeby ludzie płakali nade mną...
Napisane przez: Akinom - 07-12-2018, 23:28 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (8)

Już ktorys raz mi się to zdarzyło. Spotkałam moją pierwszą emerytke. Chodzę jak chodze, nie da się ukryć choroby. Spytała co mi jest, jak powiedziałam że  SM zaczęła plakac. Wcześniej, jakiś czas temu płakała nad moim losem moja wychowawczyni z podstawówki. Jej mąż dostał wręcz spazmow, nie mógł się uspokoić. Ja nie wiem jak się zachować w takich sytuacjach. Ja tylko słabo chodz, nie umieram przecież. Zawsze mogło być gorzej...

Wydrukuj tę wiadomość