| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 144 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 141 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Dzisiaj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 078
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 323
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 448
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 452
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 275
|
|
|
| Okropny ból, jakby ktoś mi coś wyrywal... |
|
Napisane przez: Akinom - 27-11-2018, 19:47 - Forum: Inne objawy
- Odpowiedzi (11)
|
 |
Nie wiem czy tutaj to pasuje. Dzisiaj w nocy miałam straszny atak bólu. Dwa razy miałam uczucie jakby mi ktoś coś z macicy wygrywał. Jeszcze czegoś takiego nie miałam. Ginekologicznie jest wszystko w porządku. Miałam już różnego rodzaju bóle, uczucie sciskamia, ból żołądka, flakow, ale to coś zdarzyło mi się pierwszy raz. Z bólu się zbudzilam.
I samo przeszło.
|
|
|
| Badania kliniczne w Katowicach Centrum Terapii na Załęskej |
|
Napisane przez: hela - 27-11-2018, 15:17 - Forum: Badania kliniczne
- Brak odpowiedzi
|
 |
"Nowe leki w Stwardnieniu Rozsianym:
Wkrótce w naszym ośrodku rozpoczynamy dwa programy dla chorych z postacią pierwotnie postępującą stwardnienia rozsianego , w której aktualnie brak jest leczenia refundowanego.
W obu programach stosować będziemy przeciwciała monoklonalne.
W grudniu 2018 rozpoczniemy program dla postaci rzutowej stwardnienia rozsianego z przeciwciałami przeciw limfocytom B.
Udział w programach jest bezpłatny (w tym wizyty, badania diagnostyczne i leczenie). Aby dowiedzieć się więcej o możliwościach terapii prosimy o umówienie się na wizytę. Szczegóły
w zakładce KONTAKT."
https://www.centrumterapiism.pl/nowe-leki
"
|
|
|
Zagwozdka |
|
Napisane przez: Qiu - 26-11-2018, 21:25 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (13)
|
 |
Hej wszystkim 
mam 35 lat, jestem facetem i od 1,5 roku chodzę po lekarzach... ciągle coś mi dolega i nie wiadomo co.
Nie będę tu szczegółowo opisywał co i jak ale miałem już USG chyba wszystkich możliwych narządów, rentgeny, badania krwi itd. Na początku podejrzewali neuroboreliozę, 3x mnie na nią badali i nic... Generalnie z objawów które mi się powtarzają i niestety nasilają coraz bardziej to, uczucie dyskomfortu na lewym oku i pogorszenie widzenia, ale tak rzutami, czasem jest dobrze, ból lewego barku, lewej ręki (w ręku łokieć tenisisty i cieśń nadgarsta nie mam pojęcia pół roku temu "się pojawiły" ani nie dźwigałem ani nic, uszkodzony nerw łokciowy do operacji - nerw pogrubiony), drętwienie lewej połowy twarzy, czasami robi mi się również ta połowa gorąca??? Półtora roku temu miałem robiony MR głowy ale nic nie wyszło, ale wtedy się tak źle nie czułem jak teraz. Ciągle w cos wpadam, wypadają mi z rąk rzeczy, mam zawroty głowy, osłabienie, zmieszanie, mam takie dni że nie mam na nic siły i z łóżka bym nie wychodził, czasami zdarzają mi się niczym nie poparte roztroje żołądka. Generalnie 90% objawów dotyczy lewej połowy ciała. Oko, ból barkiu z lewej strony, napięte mięśnie tam też, pobolewania głowy, jak by od wyostrzania wzroku jak się czemuś przyglądam, ból lewej łopatki, szyi z tyłu po lewej stronie, uczucie opuchnięcia. I tak się zastanawiam powoli czy to nie SM. Nie jestm jakimś histerykiem, tylko chciałbym wreszcie wiedzieć co mi dolega... mam już dość. Lista moich badań która jest ok: usg tarczycy, szyi, węzłów chłonnych szyi i pachowych, jamy brzusznej, jąder, doppler szyi i nóg, rtg barku, klatki piersiowej, kręgosłupa szyjnego, MR głowy, kręgosłupa szyjnego ( przed półtora roku), morfologie, ob, crp, różne wirusy, borelie, mononukleozy itd wszystko ok. Czy ktoś może mi polecić jakiegoś neurologa w Warszawie z prawdziwego zdarzenia który mnie zbada, a nie popatrzy na mnie i powie, że nic mi nie jest? bo bylem już u trzech jeden stwierdził, że muszę sobie kupić gryczaną poduszkę firmy xyz, drugi, że to objawy psychosomatyczne, a trzeci, że to zapalenie chrząstek międzyżebrowych... (robiłem usg - z moimi chrząstkami wszystko ok).
No to się rozpisałem 
z góry dzięki za pomoc!
|
|
|
| Biotyna |
|
Napisane przez: hela - 26-11-2018, 20:08 - Forum: Suplementy
- Odpowiedzi (27)
|
 |
Na fb ptsr z mojego miasta pojawiła się reklama biotyny ileś tam mg, zapytałam od kiedy ptsr pośredniczy w handlu suplementami, w odpowiedzi przeczytałam „że dużo osób z sm szuka biotyny w dużych dawkach, stąd link do strony gdzie można ją kupić”. Macie jakieś pojęcie o co chodzi z tą biotyną? Jakiś modny suplement? Czy faktycznie ma na coś nam pomagać?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
| PPSM |
|
Napisane przez: izabelasl - 25-11-2018, 17:31 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Jestem zdiagnozowana na PPSM ,jestem ciekawa czy jest ktoś na forum z tą postacią choroby. Mam 40lat diagnozę dostałam 2miesiące temu.
|
|
|
| Prośba o udział w badaniu (pozytywne i negatywne następstwa walki z chorobą) |
|
Napisane przez: psychologkr - 20-11-2018, 19:15 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Szanowni Państwo,
Jestem psychologiem i doktorantem Instytutu Psychologii PAN.
Prowadzę badania nad negatywnymi i pozytywnymi następstwami silnego stresu w wyniku traumatycznego zdarzenia. Takim zdarzeniem może być choroba, niepełnosprawność, katastrofa, utrata kogoś bliskiego itd.
http://pomiarstresu.pl
Doświadczenie przykrego zdarzenia ma zazwyczaj negatywny wpływ na nasze funkcjonowanie. Może pojawić się: lęk, depresja, alienacja czy obniżenie samooceny. Czasami jednak, w obliczu radzenia sobie z trudną sytuacją doświadczamy pewnych korzyści psychospołecznych, np. lepszy kontakt z innymi, przybliżenie do Boga czy docenienie (lub raczej poznanie) prawdziwiej wartości życia. To właśnie te wszystkie zmiany chciałbym zaobserwować i zmierzyć.
Celem moich badań jest polska adaptacja kwestionariusza The Changes in Outlook Questionnaire (CiOQ). Polska nazwa: Kwestionariusz Nowej Perspektywy (KNP).
Kwestionariusz Nowej Perspektywy jest poprzedzony krótkim formularzem do zebrania podstawowych informacji o zdarzeniu i osobie badanej, a także dwoma istniejącymi już w obiegu testami: Inwentarz Potraumatycznego Rozwoju i Zrewidowana Skala Wpływu Zdarzeń.
Niniejsze badanie pozwoli mi ustalić trafność Kwestionariusza Nowej Perspektywy. Innymi słowy: pomoże sprawdzić, czy mój kwestionariusz mierzy to, co mierzyć powinien i jak reaguje z podobnymi testami.
Całość nie powinna zająć dłużej niż 10-15 minut.
Udział w badaniu jest anonimowy i dobrowolny. Poprzedzony jest uzyskaniem zgody na wzięcie udział w badaniu. Należy pamiętać, że można odmówić zgody na udział w badaniu bądź wycofać się z niego w każdej chwili, bez podania przyczyny.
Z góry dziękuję za pomoc i udział w badaniu.
Jeżeli znacie Państwo inne osoby, które przeżyły traumatyczne zdarzenie, będę wdzięczny za udostępnienie linka i zaproszenie ich do udziału w badaniu w moim imieniu.
|
|
|
| No to ja też:) |
|
Napisane przez: Anna Zet - 19-11-2018, 14:46 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (20)
|
 |
No to się oficjalnie przywitam
styczeń 2009
- pierwszy rzut PZNW - oko lewe - nie wraca całkiem do formy, leczone Dexavenem na okulistyce, może gdyby leczono wlewami jak SM to byłoby lepiej. Rezonans 1,5 T nie wykazuje żadnych zmian, pobyt na oddziale neurologii po rezonansie z informacją od neuro, to nie sm, proszę zapomnieć o tej chorobie, to nie to.
Błogie lata w nieświadomości do:
- kwiecień 2017 - PZNW drugie oko, okulistyka wlewy Solu przez 3 dni, oko wraca całkowicie do normy, pobyt na tym samym oddziale neurologii co w 2009 celem dalszej diagnostyki - punkcja 4 prążki i zmiany w rezonansie już są, poniżej 10 w typowych miejscach dla sm i diagnoza, jeszcze się łudziłam bo wyszła jakaś pleocytoza wysoka i neuro mówił, że jeszcze podejrzewają coś innego, ale niestety...
Tecfidera od 1,5 roku, kontrolny rezo po roku wykazuje brak nowych zmian i żadna się nie wzmacnia, zresztą w poprzednich dwóch też nie.
Aktualnie: schiza że wszystko mi dolega co związane z tą chorobą, skończyło się na psychiatrze, nerwica zresztą mnie nęka od czasów studiów. W czasie schizy badanie neuro ok, oprócz braku odruchu podeszwowego.
I nadzieja na łagodny przebieg, chociaż coraz mniej w to wierzę...wiek 41 lat
Aktualnie córeczka 7 miesięcy i urlop macierzyński do marca 2019
|
|
|
| PRZECZULICA |
|
Napisane przez: Amelika - 18-11-2018, 13:10 - Forum: Inne objawy
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Czy mieliście coś takiego?Zauważyłam ostatnio że skóra w styczności z materiałem spodni zaczyna mnie strasznie piec.Jest jakiś sposób na to by się tego pozbyć?Jak długo może mnie tak boleć?W nocy też udręka przy styczności z kołdrą.
|
|
|
|