Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 166 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 164 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 017
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 264

powitanie
Napisane przez: basiapolk@wp.pl - 13-09-2018, 14:14 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (15)

Cześć.Witam wszystkich.
Mam sm zdiagnozowane w tym roku.Objawy jak się dokopać to od 18 lat.Ale zawsze zwalało się na coś innego stres,przepracowanie,zła pogoda,zły dzień,a to każdego czasami boli głowa,może migrena,spastyczność może brak witamin może ze stresu,zawsze przechodziło,ale jak już zataczałam się na ulicy to było grubo,
diagnoza trwała u mnie długo.jak miałam prawdopodobnie  rzut i byłam w szpitalu -badał mnie jakiś lekarz który wezwał na konsultację ortopedę .ten stwierdził przeciążenie  i mam iść do ogólnego po zwolnienie i zapisać się do ortopedy na dalsze leczenia oraz mam kupić sobie kule ,żeby funkcjonować w odciążeniu.2 tygodnie zwolnienia przeszło.jak przeciążenie to ok .lekarz chyba się zna.potem ortopeda mnie leczył.structum  i rehabilitacja.ogólnie długa droga zanim trafiłam do neurologa.Ten zrobił eeg głowy,nic nie wyszło.czas leciał aż neuro wpadł na pomysł i dostałam rezonans .wyszły multum zmian demielizacyjnych.ale potem pokierowali jeszcze na punkcję wyszły te prążki.i orzekli sm.Chodzę na wizyty  do kopernicusa gdańsk.Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Siema!
Napisane przez: tio - 13-09-2018, 14:10 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (10)

Cześć, na imię mam Mateusz i przygarnąłem SM :3 mam 29 lat i przyjechałem do was z Poznania!

Zdiagnozowano w maju 2018. Zaczęło się od podwójnego widzenia w prawą stronę - po podaniu solu-medrolu wróciło wszystko do normy.
Od lipa dostaję Tecfiderę.

Drugi rzut mam teraz czyli wrzesień 2018 - odłączenie prawej ręki i nogi Oczko nie do końca nad nimi panuję więc pisanie idzie mi raczej powoli, całe szczęście to jest forum a nie chat rodem z początku '00 Duży uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Stwardnienie-jak wyglada zycie z choroba
Napisane przez: Monika Chr. - 13-09-2018, 11:33 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (5)

Witam wszystkich,

Moja mama jest chora na SM. Ma tez padaczke i poczatli demencji. Jestem jej opiekunem prawnym. Miesza ze mna o chce jej stworzyc taki dom na jaki zasluguje. Mama jest juz calkowicie zalezna od drugiej osoby. Chodzi w pampersach, musze ja juz kapac i robic inne czynnosci. Przyslowiowo zajrzec do kazdej dziurki. Nie przeszkadza mi to. Ona jest moja i nikt nie zrobi tego lepiej ale Jest mi momenrami ciezko. Trace czasem cierpliwosc i odczuwam zmeczenie i obciazenie psychiczne. Potrzebuje zrozumiec. Czy mozecie opisac swoja codziennosc. To jak sie czujecie kiedy jest gorszy dzien. Zarowno fizycznie jak i psychicznie? Ona juz nie potrafi mi nic powiedziec a ja musze wiedziec zeby zrozumiec. Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Korzeń arktyczny
Napisane przez: baryla1969 - 13-09-2018, 11:23 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (10)

A słyszał ktoś o takim wynalazku. Podobno też coś nam pomaga?

Wydrukuj tę wiadomość

SM i demencja
Napisane przez: Monika Chr. - 13-09-2018, 10:35 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (5)

Hej, jestem córką  osoby chorej na stwardnienie. Ma do tego padaczke nabytą  o demencje. Ta demencja nie jest keszcze tak mocna, keszcze nas poznaje. Ale robi duzo dziwnych wogole nieracjonalych rzeczy. O sikaniu i "2" nie wspominajac.. ciagle jakoes lozka musze sprzatac. Mimo ze chodzi w pampersie to go po prostu sciaga i robi na lozko. Kocham ja bardzo dlatego sie nia opiekuje, w tej chwili zamieszkala i mnie w domu i pomimo trudnosci nie zamierzam jej nigdzie oddawac. Ale zauwazylam ze sama mam ostatnio przez jej zachowania obnizony nastroj, jestem nerwoea nie umiem przykac ze spokojem kolejnego zasikanego lozka, bardzo mnie to denerwuje.. szukam sposobu na to zeby zrozumiec to zachowanie, zeby przyjmowac to ze spokojem. Samej mi nie wychodzi mimo ze codziennie sobie to tlumacze.. moze znacie jakies pozycje. Moga byc nawet medyczne, ktore pomoga mi przestawic moje myslenie i nie byc taka emocjonalna na wszystko co sie dzieje u mnie w domu. Bo inaczej nie mama ale ja wyladuje w psychiatryku?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM? ??
Napisane przez: folami83 - 12-09-2018, 19:49 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (20)

Witam!
Od ok miesiąca mam dziwne objawy :/. Zaczęło się od dretwienia rąk, osłabienia rąk, dretwienia twarzy,szumów i piskow w uszach ,wrażenie że gorzej widzę (choć problemy ze wzrokiem mam od dziecka ,ale nie noszę okularów . W przyszłym tyg idę do okulisty),czasem bolą mnie oczy (czasem pieką i są suche),kilka razy wrażenie że zemdleje. Potem bóle stawów w ramionach ,czasem w kolanach... bóle w stawach w sumoe minely. Odjakiegoś czasu czuje też np nagle parcie na mocz. Osłabienie rąk i nóg też się zaczęło. Czasem bóle mięśni czy nerwów ?. Poszłam do internisty ,zapisała wit B. Potem byłam u neurologa . Mówi niby że odruchy mam ok. Kazał zrobić badanie na tężyczkę -wyszła ujemnie :/. Niestety. ..bo zaczynam się bać że to SM (dużo objawów pasuje :/). Do tego strasznie zaciskam szczękę -nie kontroluje tego. 
Biorę Zoloft-antydepresant wiec nie mogę raczej stawiać na nerwicę. ? Neurolog kazał brać magnez i wapń mimo że nie mam tężyczki.  Jestem zestresowana że to SM.:/ Jak się stresuje to te wszystkie objawy wzrastają.

Nie dopisalam że byłam u fizjoterapeuty...mam mocno pospinane barki,wdowi garb . Od dziś czuję też ból na szyi w miejscu gdzie jest tarczyca /węzeł chłonny ?.

Wydrukuj tę wiadomość

Lekarz nie ma czasu leczyć - artykuł
Napisane przez: Elsie - 11-09-2018, 11:01 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

http://www.medexpress.pl/lekarz-nie-ma-c...czyc/71568

Dolnośląski Szpital Specjalistyczny im. T. Marciniaka we Wrocławiu to "mój" Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Bariera krew-mózg
Napisane przez: shazza - 10-09-2018, 16:28 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (18)

Wg mnie to klucz do wyleczenia z SM.Jej naruszanie decyduje o rzutach a dysfunkcja o postepowaniu choroby.W dzisiejszych czasach szkodzi jej choćby wifi i promieniowanie elektromagnetyczne wiec nie sposób tego uniknąc ale sa sposoby na jej uszczelnienie.Powoli zaczynam sie do nich stosować i zobaczymy jakie beda efekty

https://www.optimallivingdynamics.com/bl...rmeability

Wysłane z mojego LenovoA3300-H przy użyciu Tapatalka

Wydrukuj tę wiadomość

Smutek Witajcie
Napisane przez: kasv8 - 09-09-2018, 22:05 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Mam na imię Piotr, 39 lat. Od pewnego czasu mam straszne zawroty głowy. Czasami jest ok ale innym razem buja jak na statku. Kilka dni temu zrobiłem mri głowy, wyszła tam jakaś zmiana demielinizacyjna do dalszego badania. Od neurologa dostałem skierowanie na dopler tętnic przygłowowych ale mam go dopiero za 2 tygodnie. Pani doktor dała mi do zrozumienia,  że to raczej poważna sprawa. Bardzo się boję, nie mam pojęcia co się że mną dzieje. Dodam jeszcze, że 2 tygodnie temu uderzyłem głową w parkiet i mialem podejrzenie wstrzasu mózgu, dlatego zrobilem to mri i przypadkiem wyszly te zmiany, mało tego mam mri z 2015 roku (wypadek) i też była ta zmiana ale wtedy nikt mi tego nie opisał i żyłem w nieświadomości ale nie miałem zwrotów głowy. Poczytałem trochę o tej chorobie i jestem załamany, wiem mój błąd. Jestem osobą wrażliwą i chłonę wszystko jak gąbka i w sumie to sami wiecie co czuję....

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM?
Napisane przez: mamba - 08-09-2018, 22:55 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (3)

Witam, zastanawiam się czy moję objawy w ogóle świadczą o sm. Co jakiś czas zdarzają mi się trzęsienia głowy (nie są ciągle, raczej po prostu w niektóre dni lekko, wręcz niezauważalnie drga mi głowa) czasami nie mam tego wcale, czasami raz dziennie mi drgnie i potem spokój, a rzadziej zdarzy się że cały dzień drga co jakiś czas

Oprócz tego mam mrowienia nóg i rąk, ale występują tylko w konkretnych pozycjach, a po zmianie natychmiastowo ustępują 

Zauważyłem też niewielkie problemy z pamięcią i czasami występujące jakieś skurcze nóg, jednak nie za często 

Czy w ogóle powinienem rozważać to w kategorii SM?

Wydrukuj tę wiadomość