Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 172 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 166 Gość(i)
Applebot, Baidu, Bing, Facebook, Google, Twitter

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 009
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 253

/witam wszystkiuch na forum
Napisane przez: isiu2002 - 30-08-2018, 00:18 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (8)

SM zdiagnozowano u mnie w 2008 - plaki w mózgu i rdzeniu.wydłużone potencjały wzrokowe,prążki  oligoklonalne
w płynie mózgowo rdzeniowym 1 rzut w postaci drętwienia prawej połowy ciała .Od 2009 jestem w programie badawczym biore lek TECFIDERA aż do dnia dziśiejszego.W tym roku w Grudniu minie 10 lat od pierwszego i jak narazie jedynego rzutu choroby.
Chciałem podziekowac :Agaciszon ,Optymistka ,Jaszczurka ,Krzyn,Pchla,Sylwiątko,Persefona,Szylkretowa za słowa otuchy w 2009 roku w odpowiedzi na mój post w tedy byłem wystraszony diagnozą i nie wiedziałem co robić dziś patrze na to z trochę innej perspektywy.W 2009 roku byłem zalogowany na innym nicku niestety po tylu latach zapomniałem maila rejstracyjnego i musiałem założyć nowe konto

Wydrukuj tę wiadomość

Remurel
Napisane przez: baryla1969 - 29-08-2018, 12:52 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (37)

Myślę, że będzie coraz częściej się zdarzała zmiana to chyba i nowy wątek nie będzie zły,
Tak jak była mowa, u mnie zmieniają Copaxone 40 na Remurel 40, tańszy podobno 80 złotych. Skład taki sam, nic innego podobno nie ma w składzie. Jakby co to zrobiłem pierwszego zastrzyka, nic się narazie nie dzieje. Ooo i wstrzykiwacz jest inny niż do copaxone, ale powiem po tym pierwszym użyciu, że jak narazie od razu mi się lepiej nim zrobiło, taki jakiś delikatniejszy, nie trzeba mocno dociskać.

Wydrukuj tę wiadomość

Czy z SM żyje się normalnie?
Napisane przez: shazza - 28-08-2018, 13:51 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (38)

Rozważając swój przypadek twierdzę że nie.To życie w strachu niepewności i bólu.To ciągłe martwienie się o jutro i najbliższych.Trzeba dopasować swoje życie do wymogów SM.Statystyki mówią że 70% cierpi na depresję.Poza tym sa 7.5x większe skłonności samobójcze niż przeciętnie.Młodzi z RR mogą sobie pozwolić na beztroskie wstrzykiwanie sterydów ale gdy SM zmieni formę już nie będzie tak różowo.Utrata mobilności i samodzielności dla wszystkich jest traumatyczna.Szczególnie mężczyzn.Można się oczywiście cieszyć że nie ma się SLA ale z drugiej strony jest mnóstwo zdrowych którymi też do niedawna byliśmy....

Wydrukuj tę wiadomość

PPMS
Napisane przez: Magda2000 - 28-08-2018, 11:01 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (12)

Hej!Jestem nowa na forum.Czy koś ma diagnozę PPMS? SM pierwotnie postępujące?

Wydrukuj tę wiadomość

Darmowe badania HCV
Napisane przez: Monika - 24-08-2018, 15:09 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (2)

Link bez związku z SM, jednak wydaje mi się, że warto zamieścić informację o takiej akcji bezpłatnych badań. Zwłaszcza, że z racji naszej choroby częściej bywamy w szpitalach, częściej mamy wykonywane badania krwi itp -a to potencjalne czynniki ryzyka przy HCV.

https://www.alablaboratoria.pl/19725-sko...oriow-alab

Cytat:Szacuje się, że 200 tys. Polaków może być zakażonych wirusem HCV, ale aż 80% z nich nie wie o swojej chorobie.

Wykonaj bezpłatny test kwalifikacyjny i skorzystaj z bezpłatnej diagnostyki laboratoryjnej w kierunku HCV.

HCV jest wirusem przenoszonym przez krew, do infekcji dojść więc może poprzez kontakt z zakażoną krwią. Sytuacji, w których mogło dojść do zakażenia jest wiele. Do głównych zaliczyć można: zabiegi medyczne, tatuowania, piercingu, akupunktury, jak również zabiegi w salonach fryzjerskich i kosmetycznych.
U większości osób zakażonych w okresie przewlekłego zapalenia wątroby nie obserwuje się żadnych objawów. Należy jednak pamiętać, że infekcja wirusem HCV może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby w postaci marskości.
Dlatego w ALAB laboratoria wspólnie z firmą Abbvie, przygotowaliśmy wyjątkową akcję profilaktyczną. Dzięki niej macie możliwość skorzystania z bezpłatnej diagnostyki w kierunku zakażenia HCV.
źródło: https://www.alablaboratoria.pl/19725-sko...oriow-alab

Wydrukuj tę wiadomość

[Wasza opinia] Zbiórki pieniędzy na leczenie
Napisane przez: hela - 21-08-2018, 21:19 - Forum: Działanie forum - Odpowiedzi (13)

Mam taką propozycję, patrząc na obecną sytuację/dyskusję z Beatą/Basią, żeby wszystkie wątki z prośbami o wpłaty pieniędzy były zakazane lub moderowane przed publikacją, nie chodzi o to żeby nie pomagać, tylko żeby nie dochodziło więcej do takich dyskusji, jak ta z Basi siostrzenicą. Lub mogłyby być moderowane przed publikacją wszystkie wpisy w takich wątkach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydrukuj tę wiadomość

Jak szybko postępuje PP
Napisane przez: miesta - 20-08-2018, 20:43 - Forum: Inne objawy - Brak odpowiedzi

Hej.Mam pytanie do tych z odmiana SM PP.Jak szybko postępowały wam objawy od 1go rzutu do kłopotow z chodzeniem?Jakie to były kolejne objawy?

Wydrukuj tę wiadomość

SM w filmach
Napisane przez: Natasza - 20-08-2018, 19:49 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (153)

Chciałabym podzielić się moimi spostrzeganiem odnośnie pokazywania naszej choroby w filmach. Nie ukrywam, że moja mama jest fanką seriali (szczególnie dwójki). Ja też od czasu do czasu obejrzę. Gdy usłyszałam diagnozę zobaczyłam obraz kobiety na wózku chorej na SM i jej córki, która musiała się nią opiekować. Nie znałam innego obrazu. Dziś za to mama mówi, że gdzieś przeczytała o tym że w kolejnym serialu kolejny bohater zachoruje. Z racji wieku i płci ma szybko utracić władzę nad nogami. Mi jest trochę przykro, że tak ukazują chorych. Pokazują tylko jedno oblicze. W końcu trzeba pokazać naszą chorobę. Co myślicie o takim obrazie? Wolicie aby pokazywano tylko niepełnosprawność?

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: wd500 - 13-08-2018, 08:54 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (3)

Dzień dobry. Moja żona choruje na SM. Jako osoba z drugiej strony barykady będę miał kilka pytań które zamieszczę w odpowiednich działach. Pozdrawiam.

Wydrukuj tę wiadomość

Ocrevus czy Teefider
Napisane przez: Nowa - 12-08-2018, 17:29 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Witam. 
Zdiagnozowano u mnie SM. 
Doradcie którym lekiem zacząć terapie Ocrevus czy Teefider. 
Lekarz kazał wybrać lek, nie mam kogo się poradzić.  Pomóżcie

Wydrukuj tę wiadomość