| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 172 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 166 Gość(i) Applebot, Baidu, Bing, Facebook, Google, Twitter
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
8 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 009
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 253
|
|
|
| /witam wszystkiuch na forum |
|
Napisane przez: isiu2002 - 30-08-2018, 00:18 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
SM zdiagnozowano u mnie w 2008 - plaki w mózgu i rdzeniu.wydłużone potencjały wzrokowe,prążki oligoklonalne
w płynie mózgowo rdzeniowym 1 rzut w postaci drętwienia prawej połowy ciała .Od 2009 jestem w programie badawczym biore lek TECFIDERA aż do dnia dziśiejszego.W tym roku w Grudniu minie 10 lat od pierwszego i jak narazie jedynego rzutu choroby.
Chciałem podziekowac :Agaciszon ,Optymistka ,Jaszczurka ,Krzyn,Pchla,Sylwiątko,Persefona,Szylkretowa za słowa otuchy w 2009 roku w odpowiedzi na mój post w tedy byłem wystraszony diagnozą i nie wiedziałem co robić dziś patrze na to z trochę innej perspektywy.W 2009 roku byłem zalogowany na innym nicku niestety po tylu latach zapomniałem maila rejstracyjnego i musiałem założyć nowe konto
|
|
|
| Remurel |
|
Napisane przez: baryla1969 - 29-08-2018, 12:52 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (37)
|
 |
Myślę, że będzie coraz częściej się zdarzała zmiana to chyba i nowy wątek nie będzie zły,
Tak jak była mowa, u mnie zmieniają Copaxone 40 na Remurel 40, tańszy podobno 80 złotych. Skład taki sam, nic innego podobno nie ma w składzie. Jakby co to zrobiłem pierwszego zastrzyka, nic się narazie nie dzieje. Ooo i wstrzykiwacz jest inny niż do copaxone, ale powiem po tym pierwszym użyciu, że jak narazie od razu mi się lepiej nim zrobiło, taki jakiś delikatniejszy, nie trzeba mocno dociskać.
|
|
|
| Czy z SM żyje się normalnie? |
|
Napisane przez: shazza - 28-08-2018, 13:51 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
- Odpowiedzi (38)
|
 |
Rozważając swój przypadek twierdzę że nie.To życie w strachu niepewności i bólu.To ciągłe martwienie się o jutro i najbliższych.Trzeba dopasować swoje życie do wymogów SM.Statystyki mówią że 70% cierpi na depresję.Poza tym sa 7.5x większe skłonności samobójcze niż przeciętnie.Młodzi z RR mogą sobie pozwolić na beztroskie wstrzykiwanie sterydów ale gdy SM zmieni formę już nie będzie tak różowo.Utrata mobilności i samodzielności dla wszystkich jest traumatyczna.Szczególnie mężczyzn.Można się oczywiście cieszyć że nie ma się SLA ale z drugiej strony jest mnóstwo zdrowych którymi też do niedawna byliśmy....
|
|
|
| Darmowe badania HCV |
|
Napisane przez: Monika - 24-08-2018, 15:09 - Forum: Ciekawe linki
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Link bez związku z SM, jednak wydaje mi się, że warto zamieścić informację o takiej akcji bezpłatnych badań. Zwłaszcza, że z racji naszej choroby częściej bywamy w szpitalach, częściej mamy wykonywane badania krwi itp -a to potencjalne czynniki ryzyka przy HCV.
https://www.alablaboratoria.pl/19725-sko...oriow-alab
Cytat:Szacuje się, że 200 tys. Polaków może być zakażonych wirusem HCV, ale aż 80% z nich nie wie o swojej chorobie.
Wykonaj bezpłatny test kwalifikacyjny i skorzystaj z bezpłatnej diagnostyki laboratoryjnej w kierunku HCV.
HCV jest wirusem przenoszonym przez krew, do infekcji dojść więc może poprzez kontakt z zakażoną krwią. Sytuacji, w których mogło dojść do zakażenia jest wiele. Do głównych zaliczyć można: zabiegi medyczne, tatuowania, piercingu, akupunktury, jak również zabiegi w salonach fryzjerskich i kosmetycznych.
U większości osób zakażonych w okresie przewlekłego zapalenia wątroby nie obserwuje się żadnych objawów. Należy jednak pamiętać, że infekcja wirusem HCV może prowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby w postaci marskości.
Dlatego w ALAB laboratoria wspólnie z firmą Abbvie, przygotowaliśmy wyjątkową akcję profilaktyczną. Dzięki niej macie możliwość skorzystania z bezpłatnej diagnostyki w kierunku zakażenia HCV.
źródło: https://www.alablaboratoria.pl/19725-sko...oriow-alab
|
|
|
| [Wasza opinia] Zbiórki pieniędzy na leczenie |
|
Napisane przez: hela - 21-08-2018, 21:19 - Forum: Działanie forum
- Odpowiedzi (13)
|
 |
Mam taką propozycję, patrząc na obecną sytuację/dyskusję z Beatą/Basią, żeby wszystkie wątki z prośbami o wpłaty pieniędzy były zakazane lub moderowane przed publikacją, nie chodzi o to żeby nie pomagać, tylko żeby nie dochodziło więcej do takich dyskusji, jak ta z Basi siostrzenicą. Lub mogłyby być moderowane przed publikacją wszystkie wpisy w takich wątkach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
|
| Jak szybko postępuje PP |
|
Napisane przez: miesta - 20-08-2018, 20:43 - Forum: Inne objawy
- Brak odpowiedzi
|
 |
Hej.Mam pytanie do tych z odmiana SM PP.Jak szybko postępowały wam objawy od 1go rzutu do kłopotow z chodzeniem?Jakie to były kolejne objawy?
|
|
|
| SM w filmach |
|
Napisane przez: Natasza - 20-08-2018, 19:49 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
- Odpowiedzi (153)
|
 |
Chciałabym podzielić się moimi spostrzeganiem odnośnie pokazywania naszej choroby w filmach. Nie ukrywam, że moja mama jest fanką seriali (szczególnie dwójki). Ja też od czasu do czasu obejrzę. Gdy usłyszałam diagnozę zobaczyłam obraz kobiety na wózku chorej na SM i jej córki, która musiała się nią opiekować. Nie znałam innego obrazu. Dziś za to mama mówi, że gdzieś przeczytała o tym że w kolejnym serialu kolejny bohater zachoruje. Z racji wieku i płci ma szybko utracić władzę nad nogami. Mi jest trochę przykro, że tak ukazują chorych. Pokazują tylko jedno oblicze. W końcu trzeba pokazać naszą chorobę. Co myślicie o takim obrazie? Wolicie aby pokazywano tylko niepełnosprawność?
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: wd500 - 13-08-2018, 08:54 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Dzień dobry. Moja żona choruje na SM. Jako osoba z drugiej strony barykady będę miał kilka pytań które zamieszczę w odpowiednich działach. Pozdrawiam.
|
|
|
|