| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 164 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 162 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
7 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 001
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 247
|
|
|
| witam |
|
Napisane przez: askevold - 12-08-2018, 09:19 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (12)
|
 |
witam serdecznie,
mam na imię Tomek, jestem 42-latkiem, SM zdiagnozowano u mnie w XII.2017 ale chory byłem już
wcześniej (lekarz podejrzewa że to ok 3-4 lata), na razie jestem bez leków gdyż na szczęście choroba się
zatrzymała, jestem pod stałą kontrolą w Centrum Terapii SM w Katowicach.
pozdrowienia dla wszystkich
t.
|
|
|
| Dzień dobry |
|
Napisane przez: Tomek - 09-08-2018, 16:15 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Witam mam na imię Tomek od 6 miesęcy cierpnie mi lewy policzek teraz doszło drętwienie dłoni podczas snu. Mam też uczucie przechodzenia ciarek po ciele. Lekarz rodzinny stwierdził że to od leków na nadciśnienie po zmianie leków objawy pozostały. Wizyte u neurologa mam 28.08. Jestem pełen obaw bo samotnie wychowuje 3 letniego syna. Jeżeli to ms nie wiem jak długo będe mógł opiekować się nim sam.
|
|
|
| postacie SM |
|
Napisane przez: ja722 - 09-08-2018, 09:44 - Forum: Moja historia czyli jak było i jak jest
- Odpowiedzi (31)
|
 |
mam postać PP choruję od 4 lat bardzo szybko mi postępuje teraz już 2 kule mam ale i tak z 250 m przejdę ciężko mi sie już z tą myślą ogodzić że tak to szybkp mi postępuje chętnie dowiem sie jak jest u innych osób z tą postacią - małgorzata
|
|
|
| Hej |
|
Napisane przez: Pati21 - 08-08-2018, 15:18 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (43)
|
 |
Hej , mam 21 lat pracuje w banku , studiuję zaocznie mam cudownego chloapka wszystko wydaje sie byc jak być powinno ale nie jest.. okolo półtora tygodnia temu miałam wrażenie że gorzej widzę, szczególnie w pracy przed komputerem. Zaczęłam czytać.. i wyczytalam .. sm .. na sm choruje moja mama ... wracając.. Zaczęłam czytać i popadlam w taki lek ze tylko czytałam i czytałam. Doszedl codzienny płacz.. przestałam jeść spac zaczęły dretwieć mi rece i nogi.. lekarz rodzinny moja pierwsza wizyta. Mowi ze to genetyczne czas się zbadac. Okulista mowi ze wszystko w jak najlepszym porządku, neurolog ze odruchy idelane .. ze popadlam w silną nerwicę lekową.. w dzień masakra dretwieja mi nogi lecz mniej i mam napięte mięśnie.. przechodzi mi to gdy wypije melise a najbardziej wieczorem gdy wezme swoje leki na uspokojenie.. jak myślicie czy to moze byc sm?
|
|
|
| postacie SM |
|
Napisane przez: ja722 - 07-08-2018, 23:19 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (92)
|
 |
witam - mam postać PP -na dzień dzisiejszy lekarze nie dali mnie w program bo podobno na tą postaćna razie nie ma leków tz. jest lek ale nie jest jeszcze refundowany więc płatny . czy jest ktoś na forum z taką postacią ? i jak wygląda u was leczenie czy też nic ? POZDRAWIAM GOSIA
|
|
|
| Czy to może być SM / dziwne objawy |
|
Napisane przez: Piotr_PZ - 06-08-2018, 19:59 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Cześć,
Chciałbym zapytać szanownych użytkowników i użytkowniczki forum, czy moje problemy mogą świadczyć o SM.
Otóż od kilku miesięcy, w nocy podczas snu, budzi mnie to, że w dłoniach nie mam czucia ("cierpnięcie" dłoni), powodem jest to, że trzymam je dość wysoko (nad głową na wysokich poduszkach) i krew nie dopływa. Kiedy opuszczę je niżej problem ustępuje. Wcześniej nie miewałem tego typu problemów.
Co do samych dłoni jeszcze, wydaje mi się, że czasem mnie bolą w nich żyły, nawet stają się wtedy większe i bardziej je widać.
Dodatkowo - dziś doszedł inny objaw - ból prawego bicepsa (nie ćwiczyłem na siłowni), pojawił się sam z siebie i nie ustępuje.
Druga kwestia, od ok. miesiąca miałem zaburzenia równowagi, ale o dziwo tylko kiedy spokojnie stałem. Np stoję sobie na ulicy i mam może nie tyle konieczność, co potrzebę chwycić się barierki itp, bo wydaje mi się, że jakoś nie mam tej równowagi zachowanej.
Ale dziś niestety szedłem sobie chodnikiem, i jakby mną zawiało, zaburzenie równowagi pojawiło się znikąd. Czyli już nie tylko podczas spokojnego stania, co sam pieszy chód sprawia mi w pewnym sensie dyskomfort.. nie jest to pewny chód.
I ostatnia rzecz, która w sumie pojawiła się już z hmm.. 3-4 lata temu, a może nawet wcześniej.. otóż zapominam wiele rzeczy, np: coś robiłem w pracy, po 3-4 dniach nie pamiętam jak to zrobiłem, muszę sobie przeczytać ponownie dokumentację itp.
Z tym zapominaniem jest powiązane coś jeszcze - np: nie potrafię czasem nazwać prostych przedmiotów, np: myślę o widelcu i najpierw powiem - łyżka.. później powiem - nóż.. a później - nooo, ten.. kurde widelec!
Te symptomy, w tym dzisiejszy problem z zaburzeniem równowagi skłoniły mnie do napisania tego posta, do lekarza pierwszego kontaktu mogę pójść jutro, ale wolałem zapytać kogoś doświadczonego, czy to może być powiązane z SM.
Dzięki za pomoc i odpowiedzi!
|
|
|
|