| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 109 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 107 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 039
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 323
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 269
|
|
|
| Przeziębienie plus osłabienie, czy to rzut? |
|
Napisane przez: Elsie - 24-09-2018, 11:43 - Forum: Czy to rzut?
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Cześć Kochani! 
Od tygodnia walczę z przeziębieniem, przewiało mnie (zdrętwiałą mam prawą stronę - skórę twarzy - u mnie to od zawsze standard przy przewianiu, zdrętwiała skóra prawej nogi odpuściła, przy czym czucie od początku w normie), a dziś chodzę osłabiona jak w amoku, męczę się, bolą mnie mięśnie, jak np. przy grypie. A co gorsza, tydzień temu nadwyrężyłam rękę/nadgarstek i mi drętwieją 3 palce (kciuk, wskazujący, środkowy, ból w nadgarstku przy ucisku). Wszystko na raz się nałożyło. Takie combo 
Czuję się, jakby odzywały się poprzednie dolegliwości SM-owe, a może sobie wkręcam... Osłabienie nóg, drętwienia skóry, rąk... Palcem wskazującym dłoni bez problemu dotykam czubka nosa przy zamkniętych oczach, więc mam nadzieję, że to nie rzut-combo-demolka :O
Jutro mam badania roczne, w tym mri, oby się polepszyło, bo szpital duży i biegania będzie sporo... A i nie wiem, czy przy takim osłabieniu badanie neurologiczne nie wyszłoby zafałszowane...
Jaki wpływ u Was mają przeziębienia/grypy/infekcje itp. na stan SM-owy?
|
|
|
| jak diagnozować MS |
|
Napisane przez: Ewelina88 - 21-09-2018, 16:01 - Forum: Badania diagnostyczne
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Witam czy po wykryciu zmian demelizacyjnych w mózgu poddawaliście się pobieraniu płynu mózgowo rdzeniowego żeby potwierdzić chorobę? Zastanawiam się czy to ma sens?Czy są jakieś inne badania które mogą potwierdzić chorobę?
|
|
|
| Plastry mielinowe |
|
Napisane przez: agula - 20-09-2018, 16:35 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (10)
|
 |
(19-09-2018, 23:31)WorkBorg napisał(a): (19-09-2018, 23:25)Akinom napisał(a): Nie mam nowych rzutów, przynajmniej w mozgu. Po za tym na postać WP leku nie ma. Lekarka od programu ciśnie na tec, bo wg niej działa. Ja wiem jak się czuje i wiem, że nie działa. Tak z 15 lat temu to by mogło zadziałać, teraz sorry ale jest za późno. Chciałam spróbować to sprobowalam, chociaż dr Bartek nie dawał mi nadziei. On już wtedy widział postać WP i trochę naciągnąl skalr do kwalifikacji do programu. Dał mi szansę. A teraz po co się truc. Nie wiem jak będzie wyglądało odstawienie leku, bo wystarczy że wezmę go później niż 9.30 rano i mam coś w rodzaju głodu narkotycznego. Wieczorem jest inna tabletka i sensacji nie ma. Zobaczymy co będzie, jak wyjdzie rezonans.
Jak ja nie znoszę tego debilnego podziału na dwie linie leczenia...
Badania kliniczne Ocrevusa? Chociaż w Polsce to chyba tylko w Krakowie i PPMS.
Jak wrócę, to może spróbuję coś wyszukać, dam znać wiadomością prywatną jakby coś się zadziało.
(20-09-2018, 16:35)agula napisał(a): (19-09-2018, 23:31)WorkBorg napisał(a): (19-09-2018, 23:25)Akinom napisał(a): Nie mam nowych rzutów, przynajmniej w mozgu. Po za tym na postać WP leku nie ma. Lekarka od programu ciśnie na tec, bo wg niej działa. Ja wiem jak się czuje i wiem, że nie działa. Tak z 15 lat temu to by mogło zadziałać, teraz sorry ale jest za późno. Chciałam spróbować to sprobowalam, chociaż dr Bartek nie dawał mi nadziei. On już wtedy widział postać WP i trochę naciągnąl skalr do kwalifikacji do programu. Dał mi szansę. A teraz po co się truc. Nie wiem jak będzie wyglądało odstawienie leku, bo wystarczy że wezmę go później niż 9.30 rano i mam coś w rodzaju głodu narkotycznego. Wieczorem jest inna tabletka i sensacji nie ma. Zobaczymy co będzie, jak wyjdzie rezonans.
Jak ja nie znoszę tego debilnego podziału na dwie linie leczenia...
Badania kliniczne Ocrevusa? Chociaż w Polsce to chyba tylko w Krakowie i PPMS.
Jak wrócę, to może spróbuję coś wyszukać, dam znać wiadomością prywatną jakby coś się zadziało. Dziś byłam w klinice Selmaja i wiem, że tam jest prowadzony program Opera, w ramach którego ludzie dostają Ocrelizumab nawet miałam okazję chwilę porozmawiać z Panią z tego programu, która tam czekała na kontrolny rezonans tez u prof. Selmaja.
Warto śledzić stronę www. kliniki prof. Selmaja bo tam czasem zamieszczają info dotyczące zapisów do programu wiem , że nie dawno poszukiwali bo widziałam na stronie chętnych do brania jakiegoś dodatkowego leku z tec. A poza tym dziś tez się dowiedziałam, że plan wprowadzenia plastrów peptydowych ma szansę wejść więc byłby to przełom.
|
|
|
| Solumedrol bez diagnozy? |
|
Napisane przez: shazza - 20-09-2018, 10:08 - Forum: Rzuty i ich leczenie
- Odpowiedzi (41)
|
 |
Czy jest taka możliwość?Jeśli ktoś posiada dużo objawow ale brak prążków i zmian demielizacyjnych w mózgu/mogą byc w rdzeniu/ ma szanse sprawdzić jak reaguje na Solu?Prywatnie?Szpital państwowy pewnie nie wchodzi w gre.
|
|
|
|