Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 166 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 164 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 017
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 322
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 81
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 446
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 264

Nasze sposoby na "zły dzień"
Napisane przez: miesta - 20-09-2018, 08:53 - Forum: SM i depresja - Odpowiedzi (25)

Czy macie jakieś swoje sposoby na odganianie czarnych myśli i poprawę nastroju?

Wydrukuj tę wiadomość

Badania diagnostyczne
Napisane przez: WorkBorg - 18-09-2018, 21:14 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (50)

Z racji przeczytanych wielu wątków z powtarzającymi się pytaniami, małe podsumowanie procesu diagnozy.

1. Kto diagnozuje SM?

Neurolog i tylko neurolog, żaden inny lekarz, na podstawie kompletu badań.

2. Jakich badań?

a) Badania neurologicznego ('młoteczek') i wywiadu.
Wielu pacjentów trochę wyśmiewa to badanie, ale pokazuje ono na prawdę bardzo, bardzo dużo. Neurolog zbierze historię, sprawdzi odruchy, poszuka bardziej specyficznych SMowi objawów (Babiński - tj. odginanie się stopy przy drażnieniu jej w odpowiedni sposób, Lhermitte - prądy biegnące wzdłuż kręgosłupa przy przywodzeniu brody do klatki piersiowej i próba Rhomba, tj. stanie na dwóch złączonych nogach). Żaden z tych objawów nie jest w 100% specyficzny, ale pojawiają się one (lub część z nich) bardzo, bardzo często w SMie.

b) Rezonans
Rezonans, czyli 'prześwietlenie' przy użyciu pola magnetycznego konkretnych elementów człowieka. W SMie interesują nas głowa, szyja i odcinek piersiowy. Neurolog będzie szukał zmian demielinizacyjnych, tj. miejsc w mózgu, które pojawiają się jako białe kropki na rezonansie.
I teraz uwaga: zmiany w mózgu nie są specyficzne dla SM. Jest na prawdę dużo, dużo schorzeń, które powodują zmiany w mózgu oraz objawy neurologiczne. Poza obecnością zmian, ważna jest ich wielkość (średnio - 7mm) i to, czy są hiper czy hipointensywne (czyli czy na rezonansie się "świecą" czy nie) oraz czy występują w kilku miejscach mózgu.
Natomiast w wypadku rezonansu rdzenia - odwrotnie, mało jest chorób, które powodują objawy neurologiczne i zmiany w rezonansie rdzenia kręgowego, w większości - są bardzo rzadkie.

c) Punkcja lędźwiowa

Relatywnie nieprzyjemne ale niegroźne badanie, które polega na wprowadzeniu igły punkcyjnej w przestrzeń międzykręgową celem pobrania PMR (płyn mózgowo-rdzeniowy). 
Czego szuka się w tym płynie? Dwóch wskaźników:

prążków oligoklonalnych obecnych tylko w PMR oraz podwyższonego indeksu igG.

Prążki oligoklonalne to białka, które występują przy stanach zapalnych, natomiast podwyższone igG wskazuje na przerwanie bariery krew-mózg (czyli przedostanie się limfocytów do PMR i - w efekcie - do mózgu).

Któryś z tych dwóch wskaźników (nie zawsze oba na raz) jest nieprawidłowy u ponad 95% chorych na SM. Brzmi świetnie? Otóż, niespecjalnie.

Po 1 - te wyniki są niespecyficzne, tzn. występują przy wielu innych chorobach, więc nie potwierdzają automatycznie SM.
Po 2 - istnieje te kilka procent SMowców, którzy nie mają prążków ani/i podwyższonego igG, więc negatywna punkcja automatycznie też nie wyklucza SM (ale czyni go mniej prawdopodobnym).

3. Czy moje objawy wskazują na SM?

Tak. Generalnie - SM jest taką chorobą, że można podpiąć do niej 90% objawów, więc -- najpewniej -- tak.
Są objawy częstsze przy SM podczas diagnozy (długotrwałe zaburzenia równowagi, długotrwałe drętwienie kończyn, nagła utrata wzroku/ostrości widzenia w jednym oku, opadająca stopa) i mniej (problemy gastroenterologiczne, problemy z nerwami twarzowymi, przełykaniem). Generalnie - im więcej 'nietypowych objawów" i mniej "typowych", tym bardziej potrzebna diagnostyka różnicowa (czyli poszukiwanie innych chorób). Mało kto z SMem na początku ma więcej niż 3-4 objawy, więc pacjent z całą litanią problemów może mieć zupełnie inną jednostkę chorobową.

4. 

a) Typowy przykład pacjenta.

Kobieta, w okolicach 20tki, z pozagałkowym zapaleniem nerwu wzrokowego i problemami z równowagą. Na rezonansie - zmiany w mózgu, część z nich po podaniu kontrastu się "podświetla", jedna zmiana w odcinku szyjnym, w punkcji prążki oligoklonalne, igG podwyższone.

b) nietypowy przykład pacjenta

mężczyzna, w okolicach 20tki, bez historii pozagałkowego zapalenia, bez wyraźnych problemów z równowagą, z osłabioną jedną częścią ciała, uczuciem chronicznego zmęczenia, problemami urologicznymi i jelitowymi oraz bólami mięśniowymi i skurczami mięśni oraz mrowieniami. W rezonansie kilka małych (2-3mm), nieaktywnych zmian, brak zmian w odcinku szyjnym i piersiowym, wyniki punkcji w normie, rezonans bez zmian po półrocznej kontroli.

W ramach rozwiązania zagadki - pacjent "b" cierpi na zupełnie inną chorobę, więc panikowanie bo "mam objawy neurologiczne i zmiany w mózgu" jest błędem i tylko pogarsza nasz stan zdrowia. Same zmiany w mózgu i objawy neurologiczne nie zawsze = SM.

5. Mam nierozstrzygające wyniki badań/nie chcą mi w szpitalu zdiagnozować SM a jestem pewien że mam SM.

Generalnie - zapytać się "co mi jest w takim razie i na jakiej podstawie wykluczamy SM" a następnie poprosić o kontakt/znaleźć kontakt z dobrym diagnostą (najczęściej będzie to internista), który pracuje w szpitalu. I zacząć się diagnozować. Problemy zdrowotne zazwyczaj same nie odchodzą Oczko. Znaleźć dobrego lekarza, zaufać mu i przeć do diagnozy. 

Powodzenia i nie diagnozujemy się sami Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Pulsowanie w uchu
Napisane przez: miesta - 18-09-2018, 11:49 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (8)

Hej.Czy macie coś takiego?Pulsuje mi w uchu/chociaz czuje w calej głowie/ przy najmniejszym wysiłku.Gdy leże dużo ciszej.Do tego każdy najmniejszy ruch choćby ręki obrót głowy wywołuje szum-jakby wiał wiatr...

Wydrukuj tę wiadomość

Strach :( Zmiany w rdzeniu
Napisane przez: Irulana - 18-09-2018, 00:53 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (22)

Witam,
Od trzech tygodni mam ograniczone czucie powierzchowne w podeszwach stóp i mrowienia. Neurolog skierował mnie na MRI kregosłupa piersiowego i lędźwiowego i wykryto 3 zmiany ogniskowe o podwyższonym sygnale w obrazach T2-zależnych wskazujący na cechy demielinizacyjne. Stożek rdzeniowy bez zmian. Jutro będę zapisana na oddział w celu dalszej diagnostyki. Strasznie się boję Smutny(( Naprawdę, panicznie. Przeczytałam, że takie zmiany w rdzeniu są cechą odmiany progresywnej SM. Czy to może nie być SM? Lub chociaż nie progresywne? Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Problemy z kupą ?
Napisane przez: magiczna - 16-09-2018, 00:21 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (11)

Czy zdażyło się wam nie zdążyć do wc?  Zdarzyło mi się już  3 razy. Czułam, ze muszę, ale w ostatnim momencie. I była  katastrofa... ? Jak sobie radzicie? To ważny temat, więc  liczę na szczere o odpowiedzi.

Wydrukuj tę wiadomość

Badanie z krwi
Napisane przez: agula - 15-09-2018, 07:41 - Forum: Badania kontrolne - Odpowiedzi (24)

Czy jest jakieś badanie z krwi, które może choć w minimalnym stopniu wskazać stan zapalny w układzie nerwowym. Na co zwracają uwagę lekarze np. we krwi ,oprócz mri i punkcji diagnozujących w kierunku Sm?

Wydrukuj tę wiadomość

Fale odrętwienia/paraliżu
Napisane przez: tio - 14-09-2018, 08:46 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (20)

Cześć!

miewam dość częste bo nawet 3-4 razy w trakcie 20 min spaceru takie fale osłabień. Zaczyna się od mrowienia na głowie, głownie prawej strony i przechodzi w prawą rękę i nogę. W tym czasie ta noga i ręka drastycznie przestają funkcjonować. Nie słuchają się, jakby były otępiałe. To trwa dosłownie 4-5 sekund od początku do końca i wszystko wraca do normy. Przypomina to zawroty głowy z odcięciem prawej strony ciała Język takie krótkotrwałe paraliże

We wtorek wróciłem ze szpitala po 5 dawkach solu-med. Te zawroty głowy towarzyszą mi od tygodnia i z tym się zgłosiłem do szpitala. Po 3 dniach zawroty nie ustępują i nie tracą na sile. 

Fale są silniejsze gdy np idę lub robię coś tymi kończynami. Gdy leżę i się nie ruszam czuję je w postaci lekkiego mrowienia i nic poza tym.

Nie wiem, czekać czy co? Ktoś może spotkał się z czymś podobnym?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy potraficie mi pomóc?
Napisane przez: Szymonek - 13-09-2018, 20:00 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (8)

Dzień dobry
Czy moje objawy mogą wskazywać na sm?
Od kilku miesięcy mam dokuczliwe zawroty glowy przy wstawaniu/podnoszeniu się (przez chwile ciemno przed oczami/ i duszności ,tak jak bym miał za chwile zemdleć).
Mam problemy jelitowe które pojawiaja się z nienacka i same znikają .(utrzymują sie tak około 2 tygodnie).
3 tygodnie temu zgłosiłem się do lekarza z problemem z lewa nogą/odcinek strzakowy(uczucie zdretwienia  i rozsadzających ból od środka ). Miałem objawy tzw „opadającej stopy”.
Lekarz pierwszego kontaktu przypisał mi leki przeciwzapalne.Po tygodniu objawy zaczęły słabnąć.
Mam także problemy w sferze sexualnej , ale być moze to przez lekka depresje.
Zauwazylem u siebie trochę słabszy wzrok (obraz trochę rozmazany), ale tak samo jak z wcześniejszymi objawami pojawia się i znika.
Od czasu do czasu czuje lekki ból na dnie gałki ocznej.
Może to trochę śmiesznie zabrzmi ale słyszę szum w uszach.

Mam 22 lata / 70 kg wagi / wysportowany/dobrze się odżywiam/nie pale i nie pije.

Wydrukuj tę wiadomość

Odruchy obronne
Napisane przez: Akinom - 13-09-2018, 16:01 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (8)

Mam pytanie: czy jak któreś z was się przewraca to próbuje się jakoś bronić przed upadkiem? Znaczy czy macie jakiekolwiek odruchy w rodzaju zasłaniania twarzy, lapania się czegokolwiek?  Ja lecę jak kloda,  mało tego nie mam świadomości w  jaki sposób doszło do upadku. Zawsze zapominam zapytać o to lekarza, a może to normalne?

Wydrukuj tę wiadomość

Informator o Terminach Leczenia NFZ
Napisane przez: Monika - 13-09-2018, 14:39 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/

Wydrukuj tę wiadomość