Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 155 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 153 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 846
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 198

Ocena jakości życia pacjentów ze stwardnieniem rozsianym
Napisane przez: catherine2710 - 23-02-2018, 21:13 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (5)

Witam,
jestem studentką magisterium z pielęgniarstwa i pielęgniarką na oddziale neurologi. Piszę do Państwa z gorącą prośbą o wypełnienie ankiety potrzebnej mi do przeprowadzenia badań. 
Tematem ankiety jest "Ocena jakości życia chorych na stwardnienie rozsiane".

Temat stwardnienia rozsianego jest szczególnie ważny dla mnie i mojej rodziny. Bliska nam osoba od lat choruje. Dlatego właśnie proszę o pomoc. 
Wypełnienie ankiety to 10 minut, a może jej wyniki przyczynią się do uwidocznienia problemów z jakimi borykają się osoby chore.

Jeszcze raz dziękuję za wypełnienie ankiety i przepraszam, że wykorzystuję w tym celu Państwa grupę. Robię to, aby ankieta trafiła to jak największej ilości pacjentów.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQ...w/viewform

Wydrukuj tę wiadomość

Tęcza SM-ka
Napisane przez: Karola - 22-02-2018, 21:05 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (14)

Hej mam na imię Karolina ,mam 22lata 3 aktywne ogniska i właśnie od dziś zaczynam przygodę z Tecfidera. Witam wszystkich użytkowników Serce

Wydrukuj tę wiadomość

Mama chorego 8 latka
Napisane przez: Marcia_2013 - 22-02-2018, 20:33 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (6)

Właśnie wróciliśmy z Gdanska z chorym na SM 8 latkiem. Bylismy na kontrolnym MR, ktory miał potwierdzic SM. Nie ma jeszcze opisu porownujacego z poprzednim badaniem sprzed miesiąca,ale SM potwierdzili. Tylko leczyc nie chca,ze względu na wiek. Wolą miec go pod kontrolą i zareagowac po następnym rzucie klinicznym jesli w ogóle mogą to zrobić w sensie prawnym. Ktoś coś mi może poradzić sensownego. Ktoś moze zna dobrego neurologa dziecięcego w innym mieście z ktorym mogłabym skonsultować taką decyzje?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Wydrukuj tę wiadomość

Mama chorego 8 latka
Napisane przez: Marcia_2013 - 22-02-2018, 20:16 - Forum: Badania kliniczne - Odpowiedzi (3)

Właśnie wróciliśmy z Gdanska z chorym na SM 8 latkiem. Bylismy na kontrolnym MR, ktory miał potwierdzic SM. Nie ma jeszcze opisu porownujacego z poprzednim badaniem sprzed miesiąca,ale SM potwierdzili. Tylko leczyc nie chca,ze względu na wiek. Wolą miec go pod kontrolą i zareagowac po następnym rzucie klinicznym jesli w ogóle mogą to zrobić w sensie prawnym. Ktoś coś mi może poradzić sensownego. Ktoś moze zna dobrego neurologa dziecięcego w innym mieście z ktorym mogłabym skonsultować taką decyzje?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Wydrukuj tę wiadomość

Kciuk w dół Fingolimod (Gilenya) bez 5-letniego ograniczenia czasu terapii w II linii leczenia SM
Napisane przez: Elsie - 21-02-2018, 14:28 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (2)

https://ptsr.org.pl/fingolimod_gilenya_b...ia_sm.html

Wydrukuj tę wiadomość

Wynik MRI - stwardnienie rozsiane?
Napisane przez: Dorota1992 - 20-02-2018, 15:51 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (30)

Dzień dobry, wczoraj odebrałam wynik rezonansu przysadki w związku z podejrzeniem prolactinoma (hiperprolaktynemia i brak wzrostu prolaktyny po obciążeniu MTC), ale bardziej jestem przerażona zmianami demielinizacyjnymi. Co może oznaczać ten wynik? proszę o pomoc w interpretacji

Załączone pliki Miniatury

Wydrukuj tę wiadomość

Agatka
Napisane przez: Agatka - 20-02-2018, 14:17 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (4)

Hej :-) mam pytanie czy jest tu może ktoś kto leczy się Gilenya? Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Bolerioza
Napisane przez: Diana94 - 18-02-2018, 13:08 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (4)

Hej hej, spotkał się ktoś z taka sytulacja jak ja? Taka sytulacja zdarzyła mi się kilkukrotnie. U lekarza pani ciagle mówiła żeby zrobiła sobie badania na bolerioze bo to nie musi być sm ze badania typu rezonans, punkcja nie sa wystarczające. Nie wiem co co myśleć tez zdarzały w wam sie takie sytulacje ?

Wydrukuj tę wiadomość

Ospałe nogi ;)
Napisane przez: Elsie - 16-02-2018, 22:38 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (18)

Kochani, czy zdarza wam się, że wasze nogi działają powiedzmy bardziej ospale po całym dniu, albo przy zmęczeniu, a nawet przy stresie, że tak nieco ciężej się je przestawia?

Biegać już nie biegam od kilku lat, do autobusu nie podbiegnę Oczko Obecnie mam malucha półrocznego na głowie i pod wieczór już padam z nóg, a czasami wychodzę na siłownię, jak mąż przejmuje dziecia, no i w drodze za bardzo skupiam się na chodzeniu, za bardzo się tym chodzeniem stresuję, a potem już na sali fitness hulaj dusza piekła nie ma Język To tak trochę jakby stresowało mnie chodzenie po ulicy... :Smutny Fakt faktem na spacerach czy to z mężem, czy koleżanką, robię sobie przerwy po ok. 2 km, ale to nie tragedia - ale tu znowu: idę z kimś, nie stresuję się już...
Nie wiem, co mam z tym zrobić, bo czuję ewidentnie podłoże nerwowe, stresowe (-A), chwila zawahania i od razu bach jest gorzej... Próbuję nad tym pracować. 
Ale może tu wcale nie chodzi o psychę, tylko pogarszanie się chodzenia (-B)? 
A może właśnie zmęczenie (-C) (połączone ze stresem Język)? Dodam, że dzieć mnie wykańcza, przed chwilą nauczył się siedzieć, a już wstaje, podtrzymując się o coś i muszę mieć oczy dookoła głowy i jestem w ciągłym zabieganiu Duży uśmiech 
A tak to czuję się rewelacyjnie, mały dodaje mi poweru niesamowitego Uśmiech

Jak Wy macie z tym chodzeniem? 
Pozdrawiam ciepło :*

P.S. Wizytę w poradni SM mam w następnym tygodniu.

Wydrukuj tę wiadomość

czy mam sie obawiać sm
Napisane przez: Cris - 16-02-2018, 19:47 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (4)

Witam
Zaczne od tego że mój tata oraz dziadek chorowali na SM. Od jakiegoś czasu mam takie dolegiwości fascykujacje pulsowanie mięśni głównie łydek ale zdarza sie tez w innych miejscach, dolegaja mi one głownie w stanie spoczynku. W nocy drętwieje mi mały palec lewej ręki gdy mam ja zgiętą. Czasami mam zwroty głowy ale jest to chwilowe, do tego dochodzą szumy w uchu. Dodam jeszcze że od 2 miesiecy o niczym innym nie myślę niż  o tej chorobie i moich objawach, non stop siedze w necie i czytam o tym co mnie przeraża. Mam tez problemy z kregosłupem tzn skolioza krzywe kolana miednice przestawione. Byłem u nerurologa który zaprzeczył zebym był na to chory oraz prywatnie zrobiłem rezonans magnetyczny głowy z kontrastem oraz ze wzmocnieniem który nie stwierdził ognisk choroby z tym ze rezonans miał moc tylko 0,4 Tesli. Co o tym sądzicie ?

Wydrukuj tę wiadomość