Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 157 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 155 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 846
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 198

Steryd po rzutach
Napisane przez: agula - 01-03-2018, 10:48 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (7)

Czy stosowaliscie oprócz sterydu w kroplowce , później steryd dodatkowo doustnie przez kilka dni ? Ile i w jakiej dawcę?

Wydrukuj tę wiadomość

Sm a seksualność
Napisane przez: Bubka - 01-03-2018, 02:18 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (21)

Mam taki duży problem. Od jakiegos czasu nie mam ochoty na seks. Nie jest tak jak kiedyś.  Sądzicie, że to przez sm? A moze ja sobie coś wkręciłam. Czy też macie taki problem?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy moczenie nocne może być rzutem?
Napisane przez: Rita - 28-02-2018, 23:43 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (1)

Od kilku lat mam problemy z pęcherzem związane z chorobą (na podstawie badania urodynamicznego stwierdzona nadreaktywna neuropochodna aktywność pęcherza moczowego). Generalnie objawia się to częstomoczem, popuszczaniem z przepełnienia nagłym parciem, wstawaniem w nocy po kilka razy. Natomiast jakiś czas temu (po silnym stresie związanym z rozwodem, zmianą pracy i miejsca zamieszkania w jednym czasie) przez okres miesiąca - dwóch miałam czas, w którym średnio w co drugą noc kładłam się spać powiedzmy o 22:00 i koło 23:30 budziłam się w zalanym łóżku. Nie było to popuszczenie kilku kropel ale regularnie zalane łóżko. Lekarz stwierdził, że ten objaw jest nie na tyle swoisty by uznać to za rzut Huh - stwierdził, że takie moczenie nocne mogło być objawem zakażenia dróg moczowych Płacz  choć wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Od tamtej pory minęło już jakieś dwa lata i takie rzeczy w ogóle już mi się nie zdarzają. Czy ktoś też tak miał? Czy to mógł być rzut wbrew temu co twierdzi lekarz?? Huh Huh

Wydrukuj tę wiadomość

Nowa karola
Napisane przez: Karolqa89 - 28-02-2018, 07:31 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (11)

Dzien dobry nazywam sie Karolina i jestem z Lublina.Choruje na SM od 12 lat i wiem także ze ta choroba może zrujnować życie , ale też można z niżą żyć .Przeżyłam ż nią bardzo poważne rzuty i chyba to co najgorsze. Aktualnie lecze  się betaferonem i od 6 lat ani jednego rzutu. Też chciałabym dowiedzieć się jak u Was to wygląda , Bo opisywać wszystko od początku jak wyglądało moje życie po zdiagnozowaniu tego dużo pisania. Ale jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie odpowiem ... 
Pozdrawiam Karola i życzę udanego dnia ...  Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie!!!
Napisane przez: AnnaK - 28-02-2018, 02:08 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (19)

Witajcie!!!
Jestem zrozpaczoną córką i poszukuję pomocy i porady osób doświadczonych w temacie SM. 
Moja mama (59 lat) ma postawioną diagnozę stwardnienia rozsianego. Choroba ujawniła się 4 lata temu ale lekarze długo wahali się z diagnozą ze względu na zaawansowany wiek i dosyć osobliwy przebieg choroby. Od osoby całkowicie sprawnej, chodzącej do wraku człowieka w niecałe 4 lata. W badaniach mózgu z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego widać charakterystyczne dla tej choroby prążki. Przez całą chorobę lekarze nie doszukali się rzutów tak jakby choroba przeszła od razu do II etapu- równi pochyłej. Stan zdrowia z miesiąca na miesiąc się pogarsza. 
Przez rok był podawany Avonex- brak reakcji. Co więcej tylko silne skutki uboczne i pogorszenie stanu zdrowia.
Obecnie Compaxone- sens podawania wątpliwy, choroba postępuje ale lokalni lekarze nic innego nie potrafią wymyśleć (Zamość).
Obecnie jest coraz słabsza, jest w stanie pokonać tylko kilka metrów z chodzikiem a i to może niedługo odeść w niepamieć.
Proszę o podpowiedź co ... co robić w takiej sytuacji?

Wydrukuj tę wiadomość

deklaracja pielęgniarki
Napisane przez: agula - 27-02-2018, 19:46 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (11)

Powiedzcie mi bo przy leczeniu w programie muszę mieć deklarację pielęgniarki środowiskowej. Czy to może być pielęgniarka obojętnie jaka nawet ze szpitala "nie środowiskowa" i jak ma wyglądać taka deklaracja czy jest to w formie jakiegoś druku czy pisana odręcznie. Wymóg jest ten przy każdym leku na stronie programów lekowych NFZ i tego wymaga ode mnie moja neuro

Wydrukuj tę wiadomość

hipoterapia pacjentów chorych na SM
Napisane przez: ania - 27-02-2018, 13:15 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Brak odpowiedzi

Ponawiam prośbę o wypełnienie ankiety dotyczącej korzystania z hipoterapii przez osoby chore na SM. 
Jestem studentką V roku psychologii i piszę pracę magisterską dotyczącą osób, które kiedykolwiek korzystały z hipoterapii. 
Dziękuję za wszelką pomoc Uśmiech  

https://www.survio.com/survey/d/T6V5G5B3M6H7U5Z1K

Wydrukuj tę wiadomość

Miłość a SM
Napisane przez: Karolqa89 - 27-02-2018, 10:17 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (20)

Witam mam na imie Karolina i mam 26 lat , a na SM choruje od 12 lat. 
Takie pytanie co myślicie czy ludzie chorzy na SM powinni wiązać się że zdrowymi ? Pytam tak z ciekawości bo ja już trochę przeszłam z ta choroba i dużo słyszałam. A wiem też sama po sobie jak byłam wytykana  palcami  "po co Ci to trzeba będzie z Nią siedzieć i takie tam " przykre , ale prawdziwe ...

Wydrukuj tę wiadomość

Wózek inwalidzki poszukiwany
Napisane przez: Kawi - 25-02-2018, 18:18 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (1)

Cześć!
Niestety mój stan zdrowia pogorszył się znacznie w ostatnim czasie.
Zastanawiam się nad zakupem wózka inwalidzkiego.
Możecie polecić miejsce w Warszawie gdzie mogłabym sprawdzić, przymierzyć się do wózka?
Z góry dziękuję za pomoc.

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć wszystkim :-)
Napisane przez: Akinom - 25-02-2018, 08:43 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (15)

Cześć, mam na imię Monika. Mam 43 lata. Na SM zacgorowalam w 1998 roku. Pierwszy rzut -brak czucia w lewej połowie ciała, za pięć miesięcy - podwójne widzenie. Dwa razy szpital, dwa razy solumedrol.A potem przez 15 lat cisza. Nic się nie dzieje. Zaczynam szczerze wątpić w postawiona diagnozę. Przecież chodze i to dużo, góry to dla mnie pestka. Po 15 latach zaczynam tracić czucie w dloniach, coraz częściej się potykam, ale jakoś nie łącze tego z SM. Szczerze zapominam, że jestem chora. Potem jelitowka, nie mogę nawet usiąść, rzut- zaczynam chodzić jak pijana, już nie wracam do poprzedniego stanu. Ale jeszcze daje radę. Pojawiają się nowe zmiany w mozgu. Rdzeń kregowy cały zaciapany. Rok temu trafiam w  końcu do programu. Biore tecfidere. Od lata 2017 mam problem z chodzeniem. Te same odległości zaczynają być coraz dłuższe. Pod koniec października 2017 kolejny rzut. Tym razem prawa   strona. O powrocie do pracy nie ma mowy, po prostu nie dojdę. Życie.

Wydrukuj tę wiadomość