| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 156 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 153 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 838
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 183
|
|
|
| Polityka, Normalne życie ze stwardnieniem rozsianym. Wyrok w zawieszeniu |
|
Napisane przez: Monika - 13-02-2018, 21:39 - Forum: Ciekawe linki
- Brak odpowiedzi
|
 |
Polityka, Normalne życie ze stwardnieniem rozsianym. Wyrok w zawieszeniu
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka...ianym.read
Cytat:(…) dzisiaj jest wiele leków, które można dopasować do potrzeb pacjenta, by utrzymać go w jak najlepszej kondycji.
I nie ma sensu odkładać tej kuracji na później, gdyż – jak przypomniano podczas ostatniej konferencji Europejskiego Komitetu ds. Leczenia i Badań nad Stwardnieniem Rozsianym – im wcześniej się ją zacznie interferonem, octanem glatirameru lub doustnym fumaranem dimetylu, tym większe przynosi korzyści. – Neurolodzy nauczyli się już, że czas ma znaczenie przy leczeniu udarów mózgu – twierdzi prof. Celia Oreja Guevara z Madrytu, hiszpańska ekspertka w terapii stwardnienia rozsianego. – Tu jest podobnie, choć pokutuje stare przyzwyczajenie, że to choroba o powolnym przebiegu i można czekać. Nieprawda!
Zdaniem prof. Jerzego Kotowicza z Warszawy mimo lepszej dostępności leczenia nadal jest ono w Polsce rozpoczynane zbyt późno: – Ryzykujemy rozwojem zmian, które w przyszłości będzie trudniej zahamować. Również gorszą odpowiedzią terapeutyczną, jeśli leki zostaną podane w późniejszym stadium.
|
|
|
| Czy to SM? |
|
Napisane przez: Eli1507 - 10-02-2018, 16:45 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (21)
|
 |
Witam. Mam 23 lata i od roku zmagam się z różnymi objawami. Rok temu dostałam okropnego bilu głowy nie wiedziałam co mi jest to było bardzo przykre doświadczenie.. miesiąc później będąc z dzieckiem na spacerze nie umiałam się wysłowić. Wiem co chciałam powiedzieć ale nie byłam w stanie ten incydent powtórzył się jeszcze kilka razy. Zaczęły się zaniki pamięci i to bardzo poważne. Drżenie rąk, nóg. W listopadzie poszłam do neurologa bo to już nie dawało mi spokoju. Doktor stwierdził po badaniu że wygląda to na guza mózgu. Zostałam skierowana na oddział gdzie wykonano wszystkie badania. Guza nie było zrobiono rezonans z kontrastem wyszła jakaś plamka która podobno jest niegrozna. Ja od dwóch miesięcy czuje się coraz gorzej. Boli mnie głowa, mam mroczki przed oczami zamazany lub podwójny obraz, niedoczulica prawej strony bolą mnie nogi wszystko wypada mi z rąk, mam zaburzenia snu i częstomocz. Uderzenia gorąca lub jest mi bardzo zimno nie mogę się na niczym skupić i codziennie zmagam się z pijanym chodem czuje jakbym była po kilku głębszych.. Mam wizytę w marcu u dobrego lekarza bardzo się boje co to może być.
|
|
|
| Sm a neuroborelioza |
|
Napisane przez: Alii - 09-02-2018, 15:02 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
- Odpowiedzi (23)
|
 |
Witam wszystkich,
Mam problem i chciałabym się poradzić, może ktoś też był w takiej sytuacji. Otóż wczoraj wyszłam ze szpitala, do którego zostałam skierowana z powodu drętwienia ręki, nogi oraz kłopotami z jednym okiem tzn zamazane widzenie, czasem plamy, z wynikami: zmiany w mozgu wykryte w rezonansie, potencjały wzrokowe - źle w prawym oku, prążków jeszcze nie mam muszę na nie poczekać, ale ! W badaniu z płynu mózgowo rdzeniowego w kierunku przeciwciał wyszedł mi wynik ujemny dla klasy IMg= a dodatni dla klasy IGg, tak samo przeciwciała z surowicy. Dodatkowo z płynu WBC podwyższone, białko podwyższone. Lekarz stwierdził że świadczy to o przebytej neuroboreliozie i wysyła mnie do poradni chorób zakaźnych w celu skonsultowania wyników, choć stwierdził, że raczej by obstawiał w kierunku SM. Moje pytanie do Was jest takie: co o tym myślicie?Nie chciałabym być źle zdiagnozowana, rękę i nogę dalej mam zddetwiala. Już szczerze mówiąc zaczęłam się trochę bać, bo myslalam, że dostanę jasną diagnozę i będę mogła podjąć jakieś leczenie, a tu jedna wielką niewiadoma. Czy takie wyniki mogą świadczyć o tym, że jest to spowodowane tylko borelioza, a nie SM?
|
|
|
|