Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 156 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 153 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 838
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 183

Nowa! :)
Napisane przez: Kasixa - 16-02-2018, 09:41 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (8)

Hej!!!! UśmiechUśmiechUśmiech

chciałam się ze wszystkimi przywitać. Mam 26 lat - zdiagnozowana zostałam w listopadzie najpierw tylko z CIS, a potem przyszedł wynik prążkowy z punkcji który potwierdził SM. 
Zaczęło się kilka miesięcy wcześniej - najpierw od zdrętwiałych dłoni (które były powodem dla zrobienia rentgenu i pierwszej konsultacji z neurologiem), a potem pojawił się objaw Lhermitte'a , który mi już zasugerował co może się dziać, choć nikt z bliskich nie chciał mnie słuchać, mówili że naczytałam się internetów i wymyślam. Uwierzyli dopiero jak po trafieniu na SOR (uciekało mi jedno oko i widziałam podwójnie) zostałam skierowana na oddział neurologiczny i tam właśnie zostałam zdiagnozowana. 

Aktualnie ruszyła moja "procedura" z przystąpieniem do programu lekowego Interferonem - i szczerze mówiąc skutki uboczne od brania tego trochę mnie przerażają :/ Czy one naprawdę są takie częste i uciążliwe?

Wydrukuj tę wiadomość

Powitanie
Napisane przez: mona - 15-02-2018, 21:33 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (13)

Witam,jestem nowa a z SM żyję 28 lat i chętnie podzielę się doświadczeniami.

Wydrukuj tę wiadomość

Polityka, Normalne życie ze stwardnieniem rozsianym. Wyrok w zawieszeniu
Napisane przez: Monika - 13-02-2018, 21:39 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Polityka, Normalne życie ze stwardnieniem rozsianym. Wyrok w zawieszeniu
https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka...ianym.read

Cytat:(…) dzisiaj jest wiele leków, które można dopasować do potrzeb pacjenta, by utrzymać go w jak najlepszej kondycji.

I nie ma sensu odkładać tej kuracji na później, gdyż – jak przypomniano podczas ostatniej konferencji Europejskiego Komitetu ds. Leczenia i Badań nad Stwardnieniem Rozsianym – im wcześniej się ją zacznie interferonem, octanem glatirameru lub doustnym fumaranem dimetylu, tym większe przynosi korzyści. – Neurolodzy nauczyli się już, że czas ma znaczenie przy leczeniu udarów mózgu – twierdzi prof. Celia Oreja Guevara z Madrytu, hiszpańska ekspertka w terapii stwardnienia rozsianego. – Tu jest podobnie, choć pokutuje stare przyzwyczajenie, że to choroba o powolnym przebiegu i można czekać. Nieprawda!

Zdaniem prof. Jerzego Kotowicza z Warszawy mimo lepszej dostępności leczenia nadal jest ono w Polsce rozpoczynane zbyt późno: – Ryzykujemy rozwojem zmian, które w przyszłości będzie trudniej zahamować. Również gorszą odpowiedzią terapeutyczną, jeśli leki zostaną podane w późniejszym stadium.

Wydrukuj tę wiadomość

Udział w badaniu
Napisane przez: imbirowa - 13-02-2018, 20:05 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Witam. Jestem studentką 5 roku psychologii i zapraszam osoby chorujące na stwardnienie rozsiane do udziału w badaniu w ramach pisania pracy magisterskiej. Badanie jest anonimowe i dotyczy różnych cech osobowości. Dziękuję i pozdrawiam. Link poniżej:
https://www.survio.com/survey/d/E2E6O8T7M4A7O9G7J

Wydrukuj tę wiadomość

komora
Napisane przez: terkik - 10-02-2018, 21:26 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (11)

cześć Uśmiechchodzicie może do komory hiperbarycznej?

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM?
Napisane przez: Eli1507 - 10-02-2018, 16:45 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (21)

Witam. Mam 23 lata i od roku zmagam się z różnymi objawami. Rok temu dostałam okropnego bilu głowy nie wiedziałam co mi jest to było bardzo przykre doświadczenie.. miesiąc później będąc z dzieckiem na spacerze nie umiałam się wysłowić. Wiem co chciałam powiedzieć ale nie byłam w stanie ten incydent powtórzył się jeszcze kilka razy. Zaczęły się zaniki pamięci i to bardzo poważne. Drżenie rąk, nóg. W listopadzie poszłam do neurologa bo to już nie dawało mi spokoju. Doktor stwierdził po badaniu że wygląda to na guza mózgu. Zostałam skierowana na oddział gdzie wykonano wszystkie badania. Guza nie było zrobiono rezonans z kontrastem wyszła jakaś plamka która podobno jest niegrozna. Ja od dwóch miesięcy czuje się coraz gorzej. Boli mnie głowa, mam mroczki przed oczami zamazany lub podwójny obraz, niedoczulica prawej strony bolą mnie nogi wszystko wypada mi z rąk, mam zaburzenia snu i częstomocz. Uderzenia gorąca lub jest mi bardzo zimno nie mogę się na niczym skupić i codziennie zmagam się z pijanym chodem czuje jakbym była po kilku głębszych.. Mam wizytę w marcu u dobrego lekarza bardzo się boje co to może być.

Wydrukuj tę wiadomość

Prośba o wypełnienie anonimowej ankiety
Napisane przez: Magdalena Białek - 09-02-2018, 16:19 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (2)

Szanowni Państwo,

Witam serdecznie, jestem studentką V roku Psychologii Uniwersytetu Szczecińskiego i uprzejmie zwracam się z prośbą o wypełnienie poniższej ankiety. Jej celem jest zgromadzenie niezbędnych informacji do napisania pracy magisterskiej, która dotyczy psychologicznych aspektów pracy w stwardnieniu rozsianym. Badanie ma charakter anonimowy, służy wyłącznie celom naukowym oraz uzyskało zgodę Komisji Bioetycznej. W razie jakichkolwiek wątpliwości, sugestii lub pytań, zapraszam do kontaktu mailowego: mdb94@icloud.com

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc Uśmiech

https://www.survio.com/survey/d/E6Y9M0H0D9G9V8F9A

Wydrukuj tę wiadomość

Sm a neuroborelioza
Napisane przez: Alii - 09-02-2018, 15:02 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (23)

Witam wszystkich, 
Mam problem i chciałabym się poradzić, może ktoś też był w takiej sytuacji. Otóż wczoraj wyszłam ze szpitala, do którego zostałam skierowana z powodu drętwienia ręki, nogi oraz kłopotami z jednym okiem tzn zamazane widzenie, czasem plamy, z wynikami: zmiany w mozgu wykryte w rezonansie, potencjały wzrokowe - źle w prawym oku, prążków jeszcze nie mam muszę na nie poczekać, ale ! W badaniu z płynu mózgowo rdzeniowego w kierunku przeciwciał wyszedł mi wynik ujemny dla klasy IMg= a dodatni dla klasy IGg, tak samo przeciwciała z surowicy. Dodatkowo z płynu WBC podwyższone, białko podwyższone. Lekarz stwierdził że świadczy to o przebytej neuroboreliozie i wysyła mnie do poradni chorób zakaźnych w celu skonsultowania wyników, choć stwierdził, że raczej by obstawiał w kierunku SM. Moje pytanie do Was jest takie: co o tym myślicie?Nie chciałabym być źle zdiagnozowana, rękę i nogę dalej mam zddetwiala. Już szczerze mówiąc zaczęłam się trochę bać, bo myslalam, że dostanę jasną diagnozę i będę mogła podjąć jakieś leczenie, a tu jedna wielką niewiadoma. Czy takie wyniki mogą świadczyć o tym, że jest to spowodowane tylko borelioza, a nie SM?

Wydrukuj tę wiadomość

pasożyty, a SM
Napisane przez: agula - 08-02-2018, 16:41 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://www.polskieradio.pl/23/266/Artyk...ne-u-myszy

Wydrukuj tę wiadomość

Zdjęcie Tatuaż
Napisane przez: Diana94 - 08-02-2018, 09:22 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (3)

Witam, na dniach zacznę przyjmować betaferon czy przy tym leku mogę zrobić tatuaż bo mam umówiona wizytę w przyszłym tygodniu? Neurolog powiedziała ze przy tej chorobie mogę zrobic ale wtedy nie wiedziałam ze dostanę się do programu. Przy wizycie kiedy został mi przepisany lek wypadło mi z głowy żeby zapytać. Pozdrawiam Oczko

Wydrukuj tę wiadomość