Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 303 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 297 Gość(i)
Applebot, Baidu, Bing, Facebook, Google, Twitter

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 825
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 175

Handel lekami na forum - ostrzeżenie
Napisane przez: Joanna - 25-01-2018, 22:44 - Forum: Działanie forum - Odpowiedzi (9)

Przestrzegam Wszystkich użytkowników.  W związku, z pojawiającymi się próbami handlu lekami na forum, przypominam, że jest to NIELEGALNE i w żaden sposób przez Nas akceptowane ! Za to grozi odpowiedzialność karna! Logujac się, nie jest się anonimowym!  Wszystkie osoby, będą banowane na zawsze a posty na bieżąco usuwane !!! Jeżeli to nie przyniesie skutku,  to zajmą się tym organy scigania.
Proszę mieć również na uwadze, że nawet oddanie leku jest przestępstwem.

Zgodnie z art. 124 ustawy Prawo farmaceutyczne kto wprowadza do obrotu lub przechowuje w celu wprowadzenia do obrotu produkt leczniczy, nie posiadając pozwolenia na dopuszczenie do obrotu, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Obrót hurtowy produktami leczniczymi mogą prowadzić wyłącznie hurtownie farmaceutyczne, składy celne i konsygnacyjne produktów leczniczych. Do składów celnych i konsygnacyjnych produktów leczniczych stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące hurtowni farmaceutycznej.

Wydrukuj tę wiadomość

SM
Napisane przez: ja722 - 25-01-2018, 09:40 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (10)

witam mam pytanie jaki to rodzaj SM /? OBJAwy OD 1,5 ROKU tz. silne drętwienie nóg twarzy  dłoni , pieczenie mocne stóp ,silne zawroty głowy z omdleniami , kłopoty z przełykaniem , a co najgorsze mam je cały czas bez przerwy nawet na chwile nie ustąpują i tak już 1,5 roku wiem że są z tego co pamiętam 4 odmiany sm mój neurolog powiedział że to raczej nie postać rzutowo remitująca bo nie miałam i nie mam rzutów bo mam wszystko cały czas proszę o naprowadzenie jaka to postać ?? - Młgorzata Smutny Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

program lekowy
Napisane przez: ja722 - 24-01-2018, 22:20 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (1)

dziś byłam w poradni SM miałam być już włączona do programu ale neurolog uznał że jeszcze nie moge muszę mieć postać rzutowo remitującą uznał że mam SM pierwotnie postępującą wszystkie objawy jakie są przy sm mam od 1,5 roku cały czas nie ustają ani na chwile i tak sie męcze już prawie 2 lata

Wydrukuj tę wiadomość

PZNW i czyste MRI
Napisane przez: Natalia87 - 24-01-2018, 12:57 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (4)

Kochani,
Czy wśród Was jest osoba która po pierwszych objawach i przypuszczeniach SM robiła rezonans głowy i punkcję a nie wyszły zmiany ani prążki, natomiast po miasiącach czy latach zmiany się pojawiły i przyszła diagnoza?

Chodzi mi o to, że przeszłam typowe PZNW (plamka w polu widzenia, ból oka), później mrowienia, zmęczenia itp.zrobili
MRI głowy-jedna mała zmiana 2mm (nie świeci)
MRI szyjny-czysty
piersiowy-czysty
 Badanie płynu mózgowo-rdzeniowego- ok.
akwaporyna4 ujemna
borelioza ujemna

Mój neurolog i tak twierdzi, że to może być SM ale czy jeśli od poczatku nie mam zmian a płyn czysty czy może się dopiero to zmienić?
Czy u Was sprawa od poczatku też nie była taka łatwa?
Wszystko zaczęło się u mnie przy dużym stresie i zmęczeniu.
Napiszcie proszę jak to u Was było

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć!
Napisane przez: Dygresja - 23-01-2018, 12:33 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (15)

Cześć!
Mam na imię Michał i mam 37 lat.
W listopadzie zdiagnozowano u mnie SM a od stycznia biorę Plegridy (jestem po pierwszym zastrzyku).
Pierwsze objawy pojawiły się w 2009 natomiast dopiero w 2017 stały się na tyle uciążliwe, że postanowiłem iść z tym do lekarza.
Najbardziej dotkliwym jest niedowład prawej nogi (pojawił się w 2013) i właśnie w zeszłym roku stało się niemożliwym dla mnie chodzenie dłużej niż 10min.
Przez ostatnie 5 lat pracowałem za barem i nigdy objawy SM nie były dla mnie problemem.
SM nie wpływa też na moją pasję jaką jest rower - równowaga w normie, wytrzymałość prawej nogi także bez zarzutu.
Co do leczenia muszę  się zapisać do poradni sm, fizjoterapeuty i dietetyka - macie jakieś miejsca godne polecenia we Wrocławiu?

Wydrukuj tę wiadomość

W trakcie diagnozy
Napisane przez: Natalala - 23-01-2018, 00:11 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (15)

Cześć wszystkim, piszę do Was z zapytaniem czy ktoś miał podobne doświadczenia w trakcie diagnozowania.
Może zacznę od początku mam 27 lat od kilku lat już borykam się z odrętwiała prawa noga i prawa ręka, do tego puchnie mi prawa ręka i w połowie listopada spuchła mi prawa noga- to zmusiło mnie do wizyty u neurologa. Trochę czasu minęło aż zaufałam kolejnemu lekarzowi. Na początku grudnia byłam na wizycie u dr, zbadała mnie: podczas badania zauważyła ze mam niesymetryczne źrenice, niestety o odruchach nic nie powiedziała - zleciła mnóstwo badań z rozpoznaniem sm. Morfologia wyszła książkowo, doppler tętnic szyjnych idealny, w przeciągu trzech tygodni miałam wykonane trzy rezonanse: głowy- wyszły dwie zmiany naczyniopochodne- podobne nie świadczą o sm. Rezonans kręgosłupa lędźwiowego: wczesna dyskopatia - dr stwierdziła ze nie powinna dawać takich objawów. Rezonans kr. Szyjnego taka sama sytuacja są niewielkie zmiany zwyrodnieniowe ale to nie to czego oba szuka. Po obejrzeniu RM głowy dr wykluczyła sm, po wczorajszej wizycie u niej i wykonaniu EEG i potencjałów wróciła do tematu. Stwierdziła ze w badaniu EEG były zmiany ale nie wykraczające poza normę, potencjały miałam wykonywane właśnie wczoraj i tez jest asymetria w reakcji ale raczej w normie- musi dokładnie prześledzić wynik. Dopytywała mnie o wzrok czy nic niepokojącego się nie miało miejsca. Nie przypominam sobie abym miała oczopląs, podwójne widzenie tak jak opisywaliscie. To co działo się z moimi oczami to tylko łzawienie. Nie chce doszukiwać się objawów. Odeetwialej ręce i nodze towarzyszy ból taki jak zakwasy, opuchlizna z nogi zniknęła po 2 m-cach- teraz pojawia się jak trochę pochodzę. Z ręka jest tak ze chwile nie ma opuchlizny za chwile puchnie i przy tym jest ból taki rozpychający od środka. Pani dr bardzo zaangażowała się w moja diagnostykę, martwi mnie to ze wróciła do tematu sm wczoraj a mianowicie chce mnie skonsultować z prof specjalizująca się w tej chorobie.
Czy zdiagnozowani byliście od razu po RM głowy? Czy mieliście taka sytuacje jak ja wyniki są ok niby niewielkie zmiany w kręgosłupie, szukaliście dalej? Czy konsultowano was z innymi lekarzami specjalizującymi się w sm? Czy jakieś badania mogą potwierdzić lub wykluczyć sm?
Jutro jeszcze usg ręki i nogi mnie czeka.
Proszę was o jakieś info z waszej drogi do diagnozy...
pozdrawiam wszystkich

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydrukuj tę wiadomość

SM a potencja
Napisane przez: niedobracorka - 21-01-2018, 12:23 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (5)

Dzień dobry,
Osoby chorujące na SM otrzymują różne leki znieczulające i żeby nie kręciło się w głowie, moje pytanie czy mogą przyjmować preparaty na potencję bez recepty. Chodzi mi konkretnie o preparat zawierający: w  każdej tabletce 25 mg syldenafilu. W opakowaniu są 2 sztuki.

Substancje dodatkowe:
Polakrylin potasu, woda oczyszczona, magnezu stearynian, krzemionka koloidalna bezwodna, aspartam, kroskarmeloza sodowa, aromat mięty pieprzowej, laktoza jednowodna, powidon K-30.

Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał jakiś związek z tematem lub może próbował innych środków.
Pozdrawiam.

Wydrukuj tę wiadomość

Sirdalud, Beklofen
Napisane przez: Borówka - 21-01-2018, 11:07 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (7)

Witajcie ?

Będę musiała zacząć przyjmować lek na rozluźnienie mięśni
Chce się Was zapytać,który Waszym zdaniem jest 
lepszy Sirdalud czy Beklofen ?
Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

solumedrol dawki
Napisane przez: terkik - 20-01-2018, 17:53 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (5)

cześć Uśmiechjakie dostajecie dawki solumedrolu?chodzi o dawki w gramach?ja ponoć za duże zawsze dostaję tak mi powiedział lekarz rodzinny

Wydrukuj tę wiadomość

szpital gdańsk nowe ogrody
Napisane przez: terkik - 20-01-2018, 17:49 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów - Odpowiedzi (1)

cześć Uśmiechorientujecie się gdzie teraz  leży się w tym szpitalu?na dawnym dziecięcym oddziale?

Wydrukuj tę wiadomość