Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 693 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 687 Gość(i)
Applebot, Baidu, Bing, Facebook, Google, Twitter

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 824
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 175

Plegridy
Napisane przez: katb - 19-01-2018, 15:16 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (1)

Jestem na Plegridy od 7 m-cy i chcialabym wymienic sie spostrzezeniami z kims kto tez jest na tym leku

Wydrukuj tę wiadomość

SM
Napisane przez: ja722 - 19-01-2018, 13:23 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (15)

witam w tym miejscu nie powinnam tu być jak wy wszyscy ale mam takie dni że potrzebuje sie zwyczajnie wygadać i podzielić i wysłuchać osoby z tą chorobą . Choruje i zdiagnozowane sm mam od pażdziernika 2017 r.  Jestem z Tychów mam 45 lat i nie będę ukrywać że mam doła od czasu diagnozy i niee umiem sie z tym pogodzić dlaczego JA ?? pozdrawiam was MAŁGORZATA
Serce Smutny

Wydrukuj tę wiadomość

Serce Nowa
Napisane przez: Magdaallena - 18-01-2018, 22:19 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (25)

Witam! 

Mam 26lat. Jestem kobieta. Jak wielu z was w szkole sredniej bylam honorowym dawca krwi, dwa czasami trzy razy w roku oddawalam krew do pewnego razu. Wyszly zle wyniki podejrzenie hiv .. Wyslali mnie na badania zrobili test WB i wynik negatywny ufff. Kontrola za pol roku. I znowu to samo. Poszlam do lekarza pierwszego kontaktu okazalo sie ze wynik falszywie dodatni moze wychychodzic w przypadku innych chorb. Zrobilam markery nowotworowe-ujemie, RZS - ujemne, wiekszosc rzeczy wykluczona a reakcja ta sama. 
3 lata temu mialam pierwszy atak rwy kulszowej, 2 lata temu i rok temu kolejne. Podobno mam dyskopatie. Od jakiegos czasu mam problem z jelitami ( zatwardzenia i biegunki ) 
Czesto mam bol nog pewnie od kregoslupa, czuje jakbym miala zimne kosci, od roku nosze okulary wzrok pogorszyl mi sie w ciagu tygodnia. Nagle zaczelam niedowidziec na daleko, i czuje ze wada sie pogarsza. Kazdy wysilek strasznie mnie meczy, czuje jakby miesnie mi slably.. Powiedzcie czy to moze byc sm? Mialam robiony rezona s ale kregoslupa ledzwiowego. Obecnie czekam na wyniki i wizyte u neurologa ( dodam ze jestem pod kontrola od 3 lat) . jakie sa wasze opinie? Warto sie martwic ?

Wydrukuj tę wiadomość

Przeszczepy w innych miastach
Napisane przez: Ewa - 17-01-2018, 18:07 - Forum: Przeszczep komórek macierzystych - Odpowiedzi (10)

Ja też zdecydowałam się na przeszczep komórek w leczeniu SM. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy taki zabieg wykonywany jest w Lublinie czy tylko w Katowicach? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: agula - 17-01-2018, 08:53 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (13)

Jestem mamą dziecka diagnozowanego w kierunku SM. Czy znacie jakieś grupy wsparcia jeśli chodzi o dzieci , młodzież. Jestem z łódzkiego

Wydrukuj tę wiadomość

Skala EDSS
Napisane przez: Miriam - 17-01-2018, 00:22 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (17)

Nie znalazłam takiego wątku, a ciekawi mnie to. Ile zebraliście punktów na karcie stałego klienta (w skali EDSS oczywiście)?  Oczko I jakie towarzyszą Wam w związku z tym dolegliwości?

Wydrukuj tę wiadomość

Serce Ankieta- ponowna prośba. Potrzebna pomoc!
Napisane przez: studentkafizjo - 16-01-2018, 22:15 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (3)

Moi drodzy,

zwracam się do Was z ogromną prośbą o wypełniane ankiety. Jakiś czas temu na forum wstawiłam już ankietę, jednak teraz została ona w pełni doprecyzowana. 

https://docs.google.com/forms/d/1zfwgMyo...mWMhQ/edit

Będę Wam ogromnie wdzięczna za poświęcony czas dla tej ankiety oraz dla mnie.

Pozdrawiam serdecznie!  Serce

Wydrukuj tę wiadomość

Dobry ginekolog do prowadzenia ciąży w SM
Napisane przez: elina - 16-01-2018, 19:37 - Forum: SM i rodzicielstwo - Odpowiedzi (14)

Witajcie, dziewczyny pomóżcie.... myślimy z mężem o dzidziusiu, proszę polećcie dobrego ginekologa który  podejmie sie  prowadzenia ciąży w SM. Najbardziej interesowałby mnie Lublin ewentualnie Warszawa w ostateczności...
Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM ? Moje objawy
Napisane przez: Natalia87 - 15-01-2018, 17:03 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (10)

Witajcie Kochani,
Opiszę Wam moje problemy ze zdrowiem.Może Wy będzieie mieli pomysł gdzie powinnam się zgłosić lub jakie jeszcze zrobic badania.
W lutym 2017, pojawiła mi się plamka w oku, okulistka zauważyła nierówne źrenice (anizokoria), lewa powieka opadnięta.Ból oka co sie powtarza średnio co 2 miesiące i trwa do dziś.Pogorszenie widzenia pod wpływem ciepła.Ogromne zmęczenie, senność a po miesiącu, problemz koncentacją mrowienie prawej części głowy rak i lewej stopy.Fasykulacje i lekkie mioklonie co trwa cały czas od lutego na całym ciele.Pojawiło się podejrzenie Pozagałkowego Zapalenia Nerwu wzrokowego a co za tym idzie SM ale brak zmian w obrazie MRI.Miałam rezonans głowy, odcinka szyjnego i piersiowego rdzenia.Prążków oligoklonalnych brak. Akwaporyna4 ujemna.Tarczyca ok.Borelioza ujemna. Neuroborelioza ujemna.
Mój neurolog mimo to dał mi sterydy.Biorę Medrol 4mg raz dziennie i leki na lepszy sen oraz suplementy.Nie jestem już senna czy ciagle zmęczona ale ale problem z oczami pozostał.
czy ktoś miał podobnie lub wie jakie jeszcze bym mogła zrobić badania?
Z góry dziękuję i serdecznie Was pozdrawiamUśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Mama 13-latki
Napisane przez: agula - 15-01-2018, 16:54 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (12)

Witam wszystkich,
jestem mamą 13 letniej dziewczynki,u której wstępnie zdiagnozowano SM. Moje pytanie jest o Tecfiderę wiem, że objawy są podobne u większości stosujących, opiszcie mi je. Nie ukrywam, że szukam trochę pocieszenia.

Wydrukuj tę wiadomość