Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 172 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 167 Gość(i)
Applebot, Baidu, Bing, Google, fruu

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
45 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 640 807
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 80
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 444
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 811
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 170

Przerwa techniczna - 15.01 od godz. 22.30
Napisane przez: Monika - 15-01-2018, 15:10 - Forum: Działanie forum - Odpowiedzi (3)

Dziś (poniedziałek, 15.01) od godziny 22:30 prowadzone będą prace na serwerze. Z tego powodu dostęp do forum przez kilka godzin będzie utrudniony lub niemożliwy. Do rana wszystko wróci do normy. Przepraszamy za utrudnienia. Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

cześć :)
Napisane przez: gosgor - 15-01-2018, 12:01 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Cześć, Gośka lat 37. 
Zdiagnozowana 8 lat temu. po pierwszym porodzie. 
Potem urodziłam jeszcze jedno dziecko. 
Pierwsze objawy - wymioty przy każdej zmianie pozycji, nietypopwe ale lekarze od razu wysłali mnie na rezonans (który też zanieczyściłam) i wszystko stało się jasne.    

Przez ponad 5 lat program lekowy AVONEX, obecnie ( ze względu na nieustające skutki uboczne) Tecifidera. 
Bez lekarstw rzut dwa razy w roku, po rozpoczęciu leczenia -  jeden na 6 lat. 

Jestem w pełni na chodzie ale zmęczenie i nerwy mnie dobijają. Kocham spać i jeść )

Wydrukuj tę wiadomość

Szok Czy te objawy swiadcza o stwardnieniu rozsianym...?
Napisane przez: Marcin88 - 15-01-2018, 01:20 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (8)

Witam serdecznie szanowne grono forumowiczy Uśmiech . Przejde do wylistowania moich objawow ktore to zaczely sie okolo roku 2012, czyli juz kilka dobrych lat...

1. Zaburzenia rownowagi - pierwszy objaw, krotkotrwale - sekudnowe, najczesciej przy zmianie pozycji, skrecie przy chodzeniu. Kiedys bardziej intensywne, teraz rzadko spotykane lub mniej intensywne
  2. Klocia na ciele - poczatkowo jakos w okolicach klatki piersiowej jak pamietam (wtedy lekarze mowili ze to stres) i tez tak to przyjalem, ale pozniej na calym ciele oraz twarzy, tez puntkowe i bardzo krotkie - sekundowe. Od kilku lat
  3. Skakanie miesni - pomimo tego ze suplementuje magnez, vitamine d. Od kilku lat
  4. Problemy ze snem - wlasciwie od kilku lat w kazda noc sie wybudzam (1-2 w ciagu 8 godzinnego snu)
  5. Zaburzenia oddawania moczu - od okolo roku do dzisiaj
  6. Problemy z przelykaniem - glownie suchych, duzych kawalkow. Woda lub rozdrobione rzeczy nie sa problemem. Trwa juz kilka miesiecy
  7. Szybsze meczenie - troche takie uczucie nieraz jakby mi ktos obnizyl napiecie z 220 V na 150 V mowiac przenosnie
  8. Piski w uszach - szybkie, chwilowe, kilkusekundowe.
  9. Drania palca wskazujacego - przy delikatnym wolnym ruchu palcem gora dol, tak jakby sie trzasl. Raz zdarzylo mi sie tak jakby "porazenie" ktore trwalo kilka sekund i cala reka mi sie zaczela trzesc.
Od tego czasu odwiedzilem szereg lekarzy w tym kilku neurologow, ktorzy nie stwierdzili stwardnienia rozsianego:
  1. Borelioza - ujemna
  2. MRI glowy z kontrastem (co roku od 2012 do 2017) - wszystko okey
  3. MRI calego kregoslupa bez kontrastu 2017 - wszystko okey
  4. Badanie dna oka oraz badanie potencjalow wywolanych - tez bez najmniejszego uszczerbku
  5. Elektroimpulsy - konczyn gornych i dolnych, wszystko w normie, (nie pamietam nazwy badania, ale chodzi o to gdzie wysylany jest sygnal i sprawdzane przwodnictwo impulsu nerwowego/miesniowego?
  6. Badania krwi itp wszystko w normie
Z pozytywnych rzeczy to trenuje na silowni od dawna i jakos przez te 6 lat nie zauwazylem ze mniej "wyciskam", biegam (nie raz 8km), gram w pilke, ping pong (reflex tez w normie),

Troche jestem zmeczony juz tym szukaniem. Po jednym z badan (EMG) okazalo sie ze mam tezyczke utajniona, ale czy ona by powodowala az takie objawy ktore mi wygladaja mega typowo dla SM. Co polecacie w takiej sytuacji?  Huh   Moze po prostu powinienem zastosowac "w ciemno" jakis najlepszy srodek na MS i zobaczyc czy jest jakas roznica? [b]Huh [/b]

Dziekuje serdecznie za kazdy komentarz Wywracanie oczami Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Rebif r
Napisane przez: Paulina90 - 15-01-2018, 00:33 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (4)

Witam,
Powiedzcie mi bardzo prosze jakie macie doświadczenia z lekiem Rebif? Stosuje go dopiero od tygodnia i jestem pełna obaw... Płacz

Wydrukuj tę wiadomość

prośba
Napisane przez: sylvestris_sp - 14-01-2018, 20:14 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (6)

Dobry wieczór,
Jestem studentką ostatniego roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym - SWPS. Będę Wam ogromnie wdzięczna za wypełnienie poniższej ankiety. Ankieta zajmuje ok. 10 minut i jest w wełni anonimowa:

https://www.survio.com/survey/d/Z8P3G4S1U7N8O2C2T

Sylwia

Będe ogromnie wdzięczna za pomoc!

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć.
Napisane przez: Aleksandra92 - 13-01-2018, 23:03 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Mam na imię Ola. Podejrzewam, że choruję już 7 rok, ale diagnozę mam od 5 - kiedy przy okazji parestezji kończyn dolnych w MR widoczna była aktywna zmiana w części szyjnej rdzenia. 

Jak na razie choroba jeszcze bardzo nie wpłynęła na moje życie (no, może poza zmianą kierunku studiów po diagnozie- tak z rozsądku) i mam nadzieję, że jak najdłużej będę w takim stanie fizycznym w jakim jestem. Co do psychicznego to ciężko znoszę każdą nową zmianę opisywaną w rezonansach, mam tendencję do uprawiania czarnowidztwa i jak to mówi mój chłopak "jojczenia"... Widzę w Was dużo pozytywnej energii, może się zarażę Anioł

Wydrukuj tę wiadomość

Dzień dobry
Napisane przez: wiktom - 12-01-2018, 22:46 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Witam serdecznie! 

Jestem studentką II roku studiów magisterskich na kierunku pielęgniarstwo. Zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety umożliwiającej mi stworzenie pracy magisterskiej na temat "wpływ akceptacji choroby na stosowanie się do zaleceń terapeutycznych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym". 

Na SM od wielu lat choruje moja mama, a więc również prywatnie jestem związana z tą chorobą i interesuje mnie każdy jej aspekt.

Link do ankiety: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQ...sp=sf_link

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Pozdrawiam, Wiktoria

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć:)
Napisane przez: Dżoaśka - 11-01-2018, 15:43 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (19)

Witam Wszystkich Użytkowników tego forum i gości przeglądających posty!
Jestem na forum nowa, jednak nie jestem świeżynką w byciu eSemką! Na SM choruję od 13 lat.
Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Dużo SM wokół nas
Napisane przez: kasia1312 - 10-01-2018, 15:28 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (9)

Hej.
Byłam dzisiaj na pobraniu krwi w związku z programem i pogadałam sobie chwilę z pielęgniarką, która tam była. Mam 35 lat, pielęgniarka zobaczywszy mój rok urodzenia powiedziała, że jest zatrwożona tym ile jest teraz nowych przypadków SM, szczególnie u młodych ludzi. Bardzo to przykre. Sama powiedziała, że zastanawia się nad tym czy to jest wziązane w rozwojem cywilizacji - stres, nerwy, złe jedzenie czy tym, że może zawsze tak było, tylko teraz ludzie są bardziej świadomi, Szybciej się diagnozują. Najgorsze jest to, że nadal nie wynaleziono leku na całkowite wyleczenie. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
Kasia.

Wydrukuj tę wiadomość

Ankieta "Ocena jakości zycia chorych na SM" praca licencjacka
Napisane przez: zakrzi1994 - 09-01-2018, 22:19 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (2)

Szanowni Państwo,
Jestem studentem Fizjoterapii i chciałbym prosić Państwa o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety, która pomoże mi w napisaniu pracy licencjackiej. Ankieta dotyczy Oceny jakości życia chorych na Stwardnienie Rozsiane-Rola nowoczesnych metod neurorehabilitacji.
Link do ankiety: https://www.survio.com/survey/d/F8S6K6B6R0G5N2Z7F
Z góry dziękuje Państwu za wypełnienie ankiety

Wydrukuj tę wiadomość