Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 564 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 561 Gość(i)
Applebot, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
4 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 543
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 081

Cześć!
Napisane przez: alicja - 16-11-2016, 00:49 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (10)

Po pierwsze i najważniejsze - dzień dobry!

Po drugie - od razu się przyznam, to nie ja choruję na SM, a moje drugie pół. Mam w związku z tym wiele pytań i niewiele odpowiedzi ze strony najbardziej zainteresowanego, który swój stan obecny i przyszły zdaje się ignorować. Co zrobić, jak nie wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zatroszczyć się o ukochaną osobę?

Przeczytałam na razie pół internetów. Nie rozwiało to jednak wszystkich moich wątpliwości, stąd właśnie decyzja o rejestracji na Waszym forum. Po ciuchu liczę na odrobinę pomocy i chociaż kilka odpowiedzi na nurtujące mnie pytania...

Pozdrawiam gorąco!

Wydrukuj tę wiadomość

Witamina D a SM
Napisane przez: Joanna - 15-11-2016, 22:57 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (2)

Osoby z SM mają bardzo często niedobor witaminy D. Intryguje mnie to, że spadek poziomu witaminy D, może spowodować nawet rzut choroby. Zachęcam do przeczytania. 

http://www.ptsrkonskie.org.pl/?p=276

Wydrukuj tę wiadomość

jestem i ja
Napisane przez: madziam - 07-11-2016, 21:03 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (30)

cześć ...  w 2014 roku stwierdzono u mnie SM, nie miałam rzutów choroby... we wrześniu  tego roku miałam lekki rzut. lekarz stwierdził, że zapisze mnie do programu.... ale się boje, że podawanie leków spowoduje rozwój choroby.. nie wiem czy mam się zgłosić do tego programu, jestem sama z synem i po prostu się boję....

Wydrukuj tę wiadomość

O leczeniu stwardnienia rozsianym w Dzień Dobry TVN
Napisane przez: koza - 06-11-2016, 20:43 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/sz...16470.html
(Są tam dwa materiały video: u góry strony reportaż o "szczepionce" na stwardnienie rozsiane, dolny film to rozmowa z polską lekarką w studio DDTVN)

Wydrukuj tę wiadomość

praca magisterska
Napisane przez: karolina - 05-11-2016, 19:59 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Cześć Uśmiech Dołączyłam do forum z dwóch powodów. Pierwszy dotyczy tego, że sama choruję na stwardnienie rozsiane od ponad 2 lat, drugim powodem jest moja praca magisterska, w której piszę na temat wpływu cech osobowości i akceptacji choroby na zachowania zdrowotne u osób chorych przewlekle. W związku z tym drugim powodem dołączenia do forum miałabym do Was pytanie, a zarazem ogromną prośbę. W swojej pracy naukowej używam 3 kwestionariuszy (NEO-FFI do badania cech osobowości, IZZ do badania zachowań zdrowotnych oraz AIS do badania akceptacji choroby). Czy zechcielibyście wziąć udział w moim badaniu? Zrozumiem jeśli odmówicie, ale jeśli ktoś jednak się zdecyduje to potwierdzę oczywiście całkowitą anonimowość osób biorących udział w badaniu oraz niewykorzystywanie wyników tego badania podając numer do mojego promotora pracy magisterskiej. Może uda mi się znaleźć kogoś z Poznania i okolic, a może część zgodzi się wziąć udział internetowo. Będę wdzięczna za Waszą odpowiedź. Pozdrawiam Was serdecznie, Karolina Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Nowe ośrodki leczenia
Napisane przez: mufa - 04-11-2016, 21:20 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

http://niepelnosprawni.pl/ledge/x/356702

Wydrukuj tę wiadomość

Wczesne rozpoczęcie terapii jest najbardziej skuteczne
Napisane przez: reni - 04-11-2016, 13:17 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Dziś trafiłam na taki artykuł o leczeniu stwardnienia rozsianego, może Was zaciekawi. http://www.medexpress.pl/sm-wczesne-rozp...czne/65341

Wydrukuj tę wiadomość

Spastyka nogi - rzut czy objaw SM?
Napisane przez: Kamil85 - 03-11-2016, 20:43 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (12)

Od 1.5 tygodnia mam problem z nogą a dokładnie z jej sztywnościa i bólem przy chodzeniu. Biorę na to lek o nazwie Tizanor w dawce 4 mg. Jedna tabletkę dziennie rano. Po leku jest o wiele lepiej, mogę w miarę normalnie chodzić prawie bez bolu, niestety na wieczór ból i sztywność powraca. Chyba działanie leku się wtedy kończy. .. . Chciałbym juz ten lek odstawić bo jestem strasznie senny po nim w szczególności rano i martwi mnie to, że jeszcze mi to nie przeszło. Z lekarzem będę się widział dopiero jak będę jechał po leki. Miałem ten lek brać 2 - 3 tygodnie. Kiedyś już go brałem tylko w mniejszej dawce na podobną dolegliwość i w ciągu 2 tygodni to ustąpiło. Juz sam nie wiem co o tym myśleć.  Czy to może być rzut? W sumie nie czuje się na rzut. Co o tym sądzicie ? Czy ktoś ma z Was podobny problem?

Wydrukuj tę wiadomość

Oczko Cześć
Napisane przez: elina - 03-11-2016, 19:50 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (20)

Cześć wszystkim Oczko
Mam na imię Ewelina mam 25 lat, sm zdiagnozowali u mnie w 2015 roku, chociaż objawy miałam już przez kilka lat wcześniej... moja walka o lek też trochę trwała, z tego względu że nosiłam aparat ortodontyczny obraz MRI mojej głowy wychodził bardzo niedokładnie przez te nieszczęsne odbicia od metalu;/ w końcu moja pani doktor zadecydowała że nie ma na co dłużej czekać i że zaczne przyjmować Copaxone. zastrzyki bralam od stycznia tego roku do wczoraj. Moje ostatnie badanie MRI nie wyszlo za specjalnie dobrze  i przechodze na Tecfidere.
 W niedziele zaczynam swoją przygodę z tabletkami, strasznie się boje skutków ubocznych... Zdezorientowany 

Pozdrawiam  Nieśmiały

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: monies23 - 27-10-2016, 20:57 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

WitamUśmiech  Mam pytanie,,,, czy ktoś z Was ma postawioną diagnozę SM pierwotnie postępujące?

Wydrukuj tę wiadomość