Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 986 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 984 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 560
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 086

Praca magisterska SM
Napisane przez: studentka - 28-12-2016, 21:29 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (9)

Witam. 
Jestem studentką studiów magisterskich z pielęgniarstwa. Zwracam się z ogromną prośbą o wypełnienie poniższej ankiety.
Ankieta ma na celu zbadanie oceny funkcjonowania i jakości życia osób chorych na stwardnienie rozsiane. W tym celu proszę o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania. Ankieta jest anonimowa, wszystkie dane będą poufne i zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych.

https://goo.gl/forms/be4COcGYdqoVexe13

Wydrukuj tę wiadomość

Witam wszystkich
Napisane przez: Bejus - 20-12-2016, 11:43 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (25)

Jestem chory na sm od nie całe 10 lat chodz nie będę ukrywał ze nie wierze w to jjeszcze do mnie nie dotarlo Uśmiech mam takie pytanie do was kto to czyta bo ostatnio się nad tym zastanawiam a mianowicie czy macie wypukly kregoslup szyjny jak odpowiedzieli byście mi bym był wdzięczny Uśmiech pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

cześć
Napisane przez: sloneczko25 - 19-12-2016, 19:48 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (11)

Witam - na tel miałam obszerny post ale mi go wykasowało Smutny
No więc znalazłam Was już kilka dni temu ale witałam się w wątku innej osoby więc teraz poprawiam błąd Uśmiech
SM zdiagnozowano u mnie w tym roku ale to moja wina, że tak późno.
Zaczęło się od pozagałkowego zapalenia nerwu w 2010r. Rezonans nie był jednoznaczny więc zostało na przypuszczeniach. Jeszcze  na leczeniu sterydami zaszłam w kolejną ciążę i pofatygowałam się do neurologa którego miałam na miejscu. Nawet mu się nie chciało mówić o kolejnych rezonansach - totalna porażka ten neurolog. Kolejna przed wizytą poszła na chorobowe więc skierowanie i kilka miesięcy później inna neurolog. Ta znowuż przy drugiej wizycie skierowała mnie do szpitala - niestety dzieci były malutkie i spanikowałam i zmieniłam neurolog Smutny. Niestety ta również zaczęła od szpitala więc w końcu się zapisałam. Diagnoza była formalnością bo już w pierwszym dniu po nowym rezonansie wiedzieli. Dopiero w szpitalu przyznałam się, że jeszcze kiedyś przez tydzień miałam osłabioną nogę - więc skoro był drugi rzut o spokojnie dostałam się na listę - początek marca.
W listopadzie tel., że zaczynam leczenie i od grudnia łykam Tecfiderę.
Na SM moja przygoda się nie kończy bo od kilkunastu lat mam stwierdzone astmę i biegam od czasu do czasu do pulmunolog, immunolog, neurolog oraz zaczęłam przygodę z ortopedą - mam kolano o 10 lat starsze od siebie :Smutny na szczęście póki co zakończyłam wizyty u nefrologa - przewlekła niewydolność jest lekka i nie mam po co tyle jeździć. Zapomniałam jeszcze o endokrynologu - ale to długa historia - w każdym razie niedoczynność tarczycy póki co.
Ostatnio jak już zaczęłam brać tecfiderę miałam nadzieję, na jakąś stabilizację ale dołożyła mi pulmunolog :Uśmiech Tym razem oddział pulmunologiczny ponieważ tomograf pokazuje dodatkowe zmiany które trzeba sprawdzić.
Święta są dla mnie wkurzające bo od kilku lat jestem chora  przed swiętami. Czyli jak na dzień dzisiejszy znów mam temperatury z niewiadomego powodu. W 2013 pomiesiącu stanów podgorączkowych leczonych w pracy, a potem po tyg. z 40 stopniami - też w pracy wylądowałam w szpitalu - i tak nie wiadomo od czego Smutny
Rodzinny się mnie boi i uczy na mnie ale teraz przez leki boi się od razu podać sterydy a ja w okresie zimowym nie wytzymuję dłużej niż 2 tyg bez antybiotyku. I dziś znów się zaczęło :Smutny i tym jestem najbardziej załamana - bo chodenie do pracy mi nie pomoże a nie chcę roboty zawalać :Smutny
Czy u kogoś z Was również występują jakieś nieokreślone stany gorączkowe?
Przepraszam za tak długi post ale tak szczerze to dlatego Was wyszukałam, żeby poczytać o różnych przypadkach i się pocieszyć, że nie jestem jedyna Smutny
Pozdrawiam Kamila

Wydrukuj tę wiadomość

opinie na temat leku
Napisane przez: patrycja28 - 18-12-2016, 20:48 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (19)

witam was wszystkich mam zaczć brac lek tecidera powiedzcie mi czy chudnie sie po nim pytam bo poprostu ja juz nie mam z czego choruje na sm i nie wiem co robić

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: Niesia_1 - 17-12-2016, 21:42 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (17)

Witam Uśmiech
Mam na imię Agnieszka, w październiku dowiedziałam się, że choruje na SM. Wszystko potoczyło się bardzo szybko, lekkie problemy z mowa wizyta u neurologa, niby zdrowa ale w razie czego rezonans... i tu szok sporo zmian w mózgu. Nie dowierzanie, panika, lęk. Na pewno Wszyscy to znacie. Zostałam włączona do programu i zaczęłam przyjmować Plegridy. To dopiero początek mojej drogi z tą chorobą, mam wiele pytań, niepewności i lęków. Mam nadzieje, że odnajdę tu wsparcie i bratnie dusze Duży uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

polecam artykuł
Napisane przez: gdynianka - 12-12-2016, 14:04 - Forum: Badania kliniczne - Odpowiedzi (2)

Cześć Uśmiech
Dzisiaj siedząc w kolejce do dentysty przeczytałam artykuł .Polecam.Spisałam jak ktoś chce-świat wiedzy wydanie specjalne nr 7/2016-sekrety medycyny.cena 6,99 ale artykuł wart milion.Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Praca, skupienie uwagi, zapamiętywanie...
Napisane przez: izka - 11-12-2016, 03:29 - Forum: Suplementy - Odpowiedzi (6)

Mam coraz więcej wyzwań zawodowych, a jednocześnie zauważam gwałtowne pogorszenie pracy mojego mózgu. Trudniej mi się skupić, zapamiętać, nauczyć... Praca na tym nie cierpi, wszystko robię tak samo dobrze. Ale kosztem wysiłku emocjonalnego (ciągała obawa, że o czymś zapomnę), umysłowego i czasu, którego potrzebuję (znacznie więcej niż wcześniej...). Wiąże to z SM. Zastanawiam się jak sobie pomóc.  Pomyślałam, że może jakieś suplementy. Tylko co może pomóc? Macie takie problemy? Jak sobie radzicie?

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie
Napisane przez: Anka81 - 10-12-2016, 20:29 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (8)

Uśmiech Witam wszystkich
Jestem Anka. Mam SM. Od kwietnia tego roku jestem na Plegridy. Wcześniej byłam na Avonexie ( dla mnie to była masakra) 
Lepiej sie robi zastrzyk i lepiej sie czuje po Plegridy. Fajnie ze to wynaleźli Oczko
Pozdrawiam wszystkich walczących  Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Witam wszystkich!
Napisane przez: Yazon - 10-12-2016, 17:16 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (18)

Znalazłem was na tym forum bo szukałem osób łykających Tecfidera  Oczko . Też to zacząłem brać 14. 12. i szukałem współłykaczy aby poznać problemy, efekty i podpowiedzi związane z Tecfidera! Jestem tutaj nowy ale stary smowiec nadal postaz rzutowa. Przeszedłem Azatioprina,Copaxone, Avonex a teraz Tecfidera i ten wątek mnie najbardziej interesuje. Serdecznie pozdrawiam i do następnego kliknięcia. Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Hejka!
Napisane przez: anula - 06-12-2016, 03:07 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (11)

Chciałam się przedstawić na początek. Mam na imię Ania i mieszkam w warszawie. Mam 28 lat. Choruję już kilka lat. Biorę Avonex, ale mam nadzieję na zmianę. Fajnie, że znalazłam to forum.

Wydrukuj tę wiadomość