Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 1032 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 1030 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
5 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 560
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 086

Hi!
Napisane przez: Pafuq - 16-01-2017, 02:08 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witam wszystkich użytkowników forum!Mam na imię Paweł, lat 20. SM zdiagnozowano u mnie ponad rok temu a 8 grudnia minęła okrągła rocznica leczenia Avonex'em. Dziś przystaję już z Plegridy. Nie wiem dlaczego, ale dopiero dziś natknąłem się na tę stronę, lecz mam nadzieje pozyskać jak najwięcej porad osób z większym bagażem doświadczeń, bo nie oszukujmy się, stażem i wiekiem raczej niewielu tutaj przewyższę, lecz chętnie podzielę się jak i przyswoję wszelkie informacje. Pozdrawiam! Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

praca licencjacka na temat ciąży
Napisane przez: aleksndrazak - 15-01-2017, 22:54 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Witam,
Jestem studentką położnictwa na Uniwersytecie im. Jana Kochanowskiego w Kielcach, piszę pracę licencjacką na temat problemów w czasie ciąży, porodu oraz połogu u kobiet z SM.
Mam kilka pytań, ale brak odpowiedzi, które bardzo by mi pomogły napisać pracę, np. czy były jakieś szczególne zalecenia lekarzy podczas ciąży? 
Czy występowały problemy w czasie ciąży, porodu, połogu?
Jakie problemy występowały podczas ciąży?
Czy wystąpiły komplikacje w czasie porodu?
I jeszcze wiele innych pytań. Jeśli któraś z Pań byłaby tak miła i zechciała odpowiedzieć na moje pytania,  byłabym ogromnie wdzięczna.

Odpowiedzi proszę przesyłać drogą mailową na aleksandra.zak@onet.eu
Oczywiście zapewniam całkowitą anonimowość!

Z góry dziękuję.

Wydrukuj tę wiadomość

SM czy nie? O to jest pytanie...
Napisane przez: kuba91 - 11-01-2017, 23:00 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (16)

Witam wszystkich,
Postaram się napisać w skrócie.
Od kilku miesięcy miałem problem z bólami głowy, bardzo mi dokuczaly wkoncu postanowiłem zrobić MRI glowy z kontrastem - wszystko w porządku, bez żadnych zmian więc trochę się ususpokoiłem, a bóle głowy troche zmalaly choć nie ma dnia by przynajmniej chwilę glowa nie dala o sobie znać. Niecałe dwa miesiące po zrobieniu MRI w pracy nagle zaczęły mrowic mnie nogi, przez 2 dni mrowily mnie praktycznie cały czas, nawet kiedy próbowałem zasnąć i do tego doszły ręce. Teraz po kilku dniach mrowienie ogranicza się tylko do kilku godzin dziennie i zazwyczaj po południu - jest to bardzo delikatne mrowienie. Byłem u lekarza wysłał mnie na badanie krwi, wszystko w normie, witaminy również. Dostalem skierowanie do neurologa i póki co czekam. Strasznie się nieniepokoje. Powiedzcie mi skoro niecałe 2 miesiące temu miałem robiony MRI glowy to czy jest możliwe, że dopiero teraz w mózgu zaczęły pojawiać się jakieś zmiany w tak szybkim tempie? Mam 25 lat. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Wydrukuj tę wiadomość

Terapia czaszkowo-krzyżowa
Napisane przez: Antonio - 11-01-2017, 23:00 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (1)

Czy ktoś z Was tego próbował, albo zna kogoś komu pomogło ?
Ja dostałem propozycję takiej terapii i słyszałem, że może ona znacznie poprawić stan chorego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/m ... 33500.html

Wydrukuj tę wiadomość

OCT - standardowe badanie w diagnostyce SM
Napisane przez: Joanna - 11-01-2017, 11:09 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (6)

http://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medycz...5,8,1.html

Wydrukuj tę wiadomość

Ból reumatyczny
Napisane przez: mufa - 10-01-2017, 11:14 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (10)

Mam pytanie czy ktoś z Was zmaga się z bólami jakby reumatycznymi. Od jakichś 2 tygodnie mam takie bóle wędrujące od rąk po uda

I jak sobie z tym radzicie?

Wydrukuj tę wiadomość

Nowatorskie zabieg wszczepienia elektrod do mózgu likwidujący drżenia
Napisane przez: Joanna - 09-01-2017, 21:42 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

https://m.youtube.com/watch?v=opn9QddSFEE

Wydrukuj tę wiadomość

A ja znalazłem w swoim kompie zarejestrowany taki artykuł, może nie czytaliście
Napisane przez: Yazon - 07-01-2017, 23:37 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (2)

Podaje link http://natemat.pl/67723,czy-znalezlismy-...rozsianego
Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Hej jestem Anka
Napisane przez: anka 87 - 06-01-2017, 11:16 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (24)

hej jestem Anka stwardnienie zostało u mnie zdiagnozowane w grudniu i od 28 grudnia jestem na betaferonie. zaczeło sie od ciągnięcia przez kręgosłup aż do nóg przy pochylaniu głowy , nastepnie doszła zdrętwiała cała lewa strona ciała. w szpitalu nie dostałam żadnych sterydów. na dzień dzisiejszy mam zdrętwiała prawą dłoń i słaba prawą noge.  Może jest tu ktoś kto mi powie po jakim czasie stosowania betaferonu widać jakieś efekt ? 
pozdrawiam serdecznie

Wydrukuj tę wiadomość

Oczopląs
Napisane przez: estel39 - 01-01-2017, 17:49 - Forum: SM i wzrok - Odpowiedzi (3)

Witajcie.
Już od dłuższego czasu obserwuje u siebie oczopląs, z biegiem czasu sie nasila. Jest to bardzo uciążliwe przy czytaniu, a jak jestem zmęczona to skupienie wzroku jest bardzo trudne, oczy ciągle mi "uciekają". Raczej PZNW to nie jest bo poza tym uciekaniem oczu nie mam zamglonego wzroku, nie ma bólu, plam czy utraty widzenia kolorów. Zastanawiam się czy powiedzieć o tym neurologowi w szpitalu albo udać się do okulisty czy raczej dać sobie spokój, bo ogólnie nie utrudnia mi to widzenia.

Wydrukuj tę wiadomość