Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 826 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 824 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
6 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 576
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 092

Hej ☺
Napisane przez: Tomasztop - 11-02-2017, 13:09 - Forum: Przedstaw się - Brak odpowiedzi

Witam wszystkich☺ Jestem tu nowy Mam na imię Tomek i jestem z Białegostoku. Choruje na SM od 21 lat. Chciałbym do was dołączyć. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Tomek

Wydrukuj tę wiadomość

Taki ciekawy newsik
Napisane przez: mufa - 08-02-2017, 22:08 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (4)

Właśnie natknąłem się na takiego newsa http://m.money.pl/wiadomosci/artykul/pol...58848.html

Wydrukuj tę wiadomość

Test na typ SM australijczyków
Napisane przez: Kasia - 06-02-2017, 20:02 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (2)

czy ktoś z Was już o tym badaniu słyszał? Ma ponoć pomóc w określeniu czy terapia lekowa działa.

https://www.facebook.com/abcnews24.au/vi...437191428/

Wydrukuj tę wiadomość

Plastry przeciwbólowe, oczyszczające, energetyzujące
Napisane przez: MarzenaB - 28-01-2017, 12:52 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (7)

Witajcie Uśmiech 
Mam do Was pytanie czy może stosujecie plastry o których mowa (Plastry przeciwbólowe, oczyszczające, energetyzujące)? Lub czy się z tym spotkaliście?
Jestem zaproszona na spotkanie za tydzień żeby dowiedzieć się coś o tym więcej.. jednak nie jestem do tego przekonana...
Podobno nakleja się je w odpowiednie miejsca i pomaga.... są jednak drogie... co o tym myślicie?

Pozdrawiam Was cieplutko Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

Zdjęcie obecna sprawność fizyczna
Napisane przez: Ewcia - 26-01-2017, 10:45 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (9)

Chciałabym się dowiedzieć jak obecnie się czujecie. chodzi mi dokładnie o waszą sprawność fizyczną. Od diagnozy do dnia dzisiejszego. 
Moze zaczne choruje od 2008 r. Diagnoze mam od 2013 r. Gdy dowiedziałam się ze to SM mialam tylko drętfienia nóg i problemy z chodzeniem gdy był upał. Z roku na rok jest coraz gorzej z nogami szczególnie z prawą nogą. Obecnie leczę sie Tecfiderą i nogi ciągne jedna za drugą i meczy mnie spastyka. Chodze po scianach na dwór wychodzę z kimś żeby się nie przewrócić. W calej mojej karierze SM korzystałam z kriokomory, 2x solu medrol i obenie koncze rehabilitacje( tonoliza + ćwiczenia izometryczne kręgosłupa) nie widze poprawy tylko ciągłe pogorszenie. Ale cały czas mam nadzieję ze coś się poprawi. 
A jak tam u was?

Wydrukuj tę wiadomość

Dylemat
Napisane przez: Hercule - 23-01-2017, 21:30 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (30)

WitajcieUśmiech

Kilka miesięcy temu zaczęłam zagladac na to forum. Miałam nawet swój wątek powitaly, w ktorym opisywałam, ze moj 26-letni narzeczony zostal w październiku zdiagnozowany. Jesli chodzi o leczenie, to stanęło na tym, ze od października do stycznia czeka na leczenie Ocrelizumabem w ramach badan klinicznych. Niestety w grudniu miał kolejny rzut. W styczniu dowiedzielismy sie że leczenie jest przelożone na marzec/kwiecien. Dzisaj moj narzeczony znów trafił do szpitala. Moim zdaniem powinien zrezygnowac z leczenia Ocrelizumabem i poprosic o wpisanie na liste standardowego leczenia. Boje sie po prostu ze do tego kwietnia bedzie mial jeszcze kilka rzutów, a bardzo bym tego nie chciala. Wiem ze leki ze standardowego leczenia nie zatrzymaja choroby, ale na pewno wplyna na jej przebieg, tym bardziej ze jest teraz bez niczego... 

Jestem ciekawa co o tym myslicie, odradzalibyscie mu dalsze czekanie na ocrelizumab?

Wydrukuj tę wiadomość

Informacje o badaniach klinicznych
Napisane przez: iga - 20-01-2017, 03:13 - Forum: Badania kliniczne - Odpowiedzi (8)

Moja mama nie dostała się do programu lekowego z NFZ. Szukam dla niej leczenia w ramach badań klinicznych. Wiem, że rekrutacja jest prowadzona przez Neuro Care: http://neuro-care.com.pl/badania-kliniczne-w-sm 
Ale szukam jeszcze innych programów. Czy mogłabym prosić o podanie adresów stron lub namiarów na placówki, które prowadzą takie badania? Dziękuję.

Wydrukuj tę wiadomość

Rezonans rdzenia
Napisane przez: anula - 20-01-2017, 03:07 - Forum: Badania kontrolne - Odpowiedzi (27)

Czy w programie lub podczas diagnostyki robiono Wam rezonans rdzenia kręgowego? Mi nikt takiego badania nie zlecał. Wczoraj poszłam na dodatkową prywatną konsultację i lekarz zdziwił się, czemu nie miałam tego badania. Nie chcę mówić w szpitalu o prywatnej konsultacji, ale niepokoi mnie brak tego badania.

Wydrukuj tę wiadomość

Łagodzenie skutków ubocznych interferonu
Napisane przez: Olcia93 - 20-01-2017, 02:17 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (5)

Hej. W różnych wątkach czytałam, że różnie radzicie sobie z objawami po zastrzykach z interferonów. Pomyślałam, że fajnie byłoby zebrać to w jednym miejscu.
Ja od 8 miesięcy testuję na sobie Avonex. Najważniejszy element mojego pozastrzykowego wyposażenia to polar i gruby koc, bo dreszcze męczą mnie przez wiele godzin po zastrzyku. Jeśli chodzi o tabletki to pomaga mi "Apap noc". Często przez dreszcze i gorączkę trudno mi zasnąć (zastrzyki robię w piątki przed snem, jak chyba większość osób), a "Apap noc" pomaga na objaw i jeszcze pomaga zasnąć. Na początku brałam "Ibuprom max sprint", ale powodował u mnie bóle żołądka.

Wydrukuj tę wiadomość

Stawy kolanowe
Napisane przez: baryla1969 - 16-01-2017, 10:40 - Forum: SM i narządy ruchu - Odpowiedzi (5)

A ja mam do szanownych Koleżanek i Kolegów pytanie.
Czy ktoś z Was ma problemy ze stawami kolanowymi i czy wskazane jest stosowanie przynajmniej zastrzyków dostawowych. Jeszcze przed diagnozą SM miałem problem z kolanem, dokładniej to jak zawsze chodzi o tą chrząstkę stawową i płyny. Jakieś 15 lat temu właśnie dostałem zastrzyk w kolano, ale w życiu już nie pamietam co to wtedy było. Ale pomogło, staw się uspokoił aż prawie do teraz. No i coś właśnie czuję, że wraca. Częściej boli czyli kłuje, a o pływaniu gdzie trzeba machać nogami na różne strony to od razu mogę zapomnieć, bo każde wykrzywienie wysiłkowe daje ból. Zanim się wybiorę do ortopedy to może ktoś tutaj coś wie.

Wydrukuj tę wiadomość