| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 877 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 875 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
3 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 525
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 052
|
|
|
| Dzień dobry :) |
|
Napisane przez: belanna - 09-09-2016, 20:26 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (17)
|
 |
Witajcie bracia i siostry w SM-ie!
Jestem jedną z Was. Na SM choruję od 2009 roku. Miałam wtedy 31 lat, od kilku lat byłam mężatką, kilka miesięcy wcześniej obroniłam doktorat, a za kilka miesięcy miałam zacząć nową pracę. Mogę więc powiedzieć, że choroba przyszła w takim momencie mojego życia, że nie zrujnowała mi wszystkiego, musiałam tylko dostosować swoje życie do choroby. Choroba, jak u każdego z nas , przebiegała także u mnie nietypowo. Jakoś tak zaraz po rozpoczęciu roku akademickiego zaczęłam brać Betaferon, znosiłam go bardzo źle, ale rzutu nie miałam aż do wiosny. Potem był ciężko: chyba z 10 rzutów w kolejnym roku, najpierw utrata słuchu, potem bardzo duże uszkodzenie wzroku, niedowład ręki, odstawienie Betaferonu i wreszcie przejście na Mitoksantron. To był strzał w dziesiątkę. Po 2 latach (Mitoksantronu nie można brać dłużej) przeszłam na Copaxone. Odkąd zaczęłam brać Mitoksantron nie miałam rzutu, tylko jakieś drobiazgi. Po tym "year of hell" zostały mi jednak pamiątki, przede wszystkim uszkodzenie wzroku. Funkcjonuję normalnie, ale nie widzę wyraźnie z dalszej odległości (np. prezentacji na konferencjach). Ale tak w ogóle normalnie pracuję, a moim największym zmartwieniem w tej chwili jest konieczność zrobienia habilitacji .
|
|
|
| Witajcie! |
|
Napisane przez: Alterra - 01-09-2016, 21:20 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (14)
|
 |
Witam,
i ja niestety muszę dołączyć do Sm-owego grona. U mnie wszystko potoczyło się błyskawicznie. Tak szybko, że jeszcze momentami nie dociera. Początek maja pierwszy objaw ... wtedy jeszcze nieświadoma niczego pojechałam po krople na bolące oko do okulisty a wyszłam ze skierowaniem do szpitala. I tak to się potoczyło ... rezonans głowy i diagnoza. Teraz kolejny krok czyli leczenie, wybrałam Tecfiderę. Śledzę więc wątki dwóch dziewczyn, które też zaczynają swoją przygodę z tabletkami. Boje się jak diabli ale trzeba spróbować. Nie ma wyjścia. Myślę jeszcze nad LTT - borelioza tylko czy da się to pogodzić ? Tecfidera i badanie ? Widziałam, że Mufa miała podobne dylematy ... mogę zapytać czy zrobiłaś badanie ?
|
|
|
| Ból mięśni |
|
Napisane przez: konkon - 01-09-2016, 20:03 - Forum: SM i zmęczenie
- Odpowiedzi (18)
|
 |
Cześć, proszę Was o porady jak radzić sobie z bólem. Lucyna od kilkunastu dni zmaga się z ogromnym bólem mięśni (częściej lewa strona, jest bardziej wrażliwa) opisuje to jako przeszywający ból od ramienia przez całą rękę aż po palce, szarpiące bóle nóg oraz problemy z chodzeniem. Nie mogę już patrzeć jak się biedaczyna męczy i szukam jakiegoś sposobu żeby Jej pomóc. Tabletki przeciwbólowe przestają pomagać no i ile można ich brać.
|
|
|
| Urodynox albo coś na nauropatie |
|
Napisane przez: Piotr - 23-08-2016, 17:39 - Forum: Suplementy
- Odpowiedzi (4)
|
 |
Czy ktoś z Was zetknął się z suplementem o nazwie Urodynox? Jest dostępny bez recepty i podobno pomaga na drętwienia, neuropatie i nerwobóle. To witaminy więc wydaje się bezpieczny. Zastanawiam się czy kupić. A może polecacie coś innego na lekkie objawy czuciowe?
|
|
|
|