Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 132 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 129 Gość(i)
Baidu, Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Dzisiaj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 110
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 283

Przeciwutleniacze w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi
Napisane przez: Monika - 04-08-2016, 22:06 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Puls Medycyny, Przeciwutleniacze w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi
http://pulsmedycyny.pl/4609524,85324,prz...eracyjnymi

Cytat:Związki o potencjale przeciwutleniającym mogą być z powodzeniem wykorzystywane w terapii chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne i stwardnienie rozsiane.

Wydrukuj tę wiadomość

Dieta dr Terry Wahls
Napisane przez: reni - 02-08-2016, 15:05 - Forum: Dieta - Odpowiedzi (37)

Od dawna szukam dietetyka, który pomoże mi ustalić dietę z myślą o stwardnieniu rozsianym. Nie wierze w cuda i nie liczę na to, że SM zniknie. Chcę tylko dodatkowo wspierać mój mózg dietą, cały organizm wzmacniać.  Niestety, dotychczas albo proponowano mi zwykłą zdrową dietę albo trafiałam na oszołomów, którzy polecali np. głodówki czy "dietę" opartą na piciu samych soków. Nie wierzę w takie metody. Od jakiegoś czasu czytam o diecie dr Terry Wahls. To ta lekarka, która przez stwardnienie rozsiane jeździła już na wózku ale swoją metodą (witaminy i dieta) podobno opanowała chorobę. Teraz chodzi, a nawet jeździ na rowerze. Nie mogę znaleźć lekarza ani dietetyka, który ma doświadczenie w tej diecie. Czy ktoś jej próbował? Bo jestem ciekawa opinii innych, doświadczeń. Czy ta dieta będzie odpowiednia w naszej chorobie? Z zastrzeżeniem, że naprawdę nie liczę na cudowne uzdrowienie ze stwardnienia rozsianego przez jedzenie witaminek czy owoców. Chodzi mi tylko o "wspomaganie". Nie chcę też dostać anemii ani mieć jakichś niedoborów.

Wydrukuj tę wiadomość

Potrzebuje pomocy przy wyborze leku
Napisane przez: katarzyna.wsm - 31-07-2016, 23:45 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (26)

Witam choruje od 3lat dostałam możliwość wyboru leku miedzy 2 interferonami i Copaxone.
Wybor jest dla mnie trudny doradzcie mi proszę co waszym zdaniem jest lepsze
Jestem aktywna mamą dwoch chłopcow 5lat i roczek obawiam się ze po skutkach grypoodobnych nie bede w stanie sie nimi zająć z drugiej strony jestem alergiczka i obawiam sie reakcji skornych po Copaxone

Wydrukuj tę wiadomość

Skąd jesteście?
Napisane przez: mufa - 31-07-2016, 08:31 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (24)

Czy jest tu ktoś z małopolskiego?

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie.)
Napisane przez: Pyza - 31-07-2016, 00:53 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (16)

Moja "przygoda "z SM rozpoczęła sie rok temu.Trafiłam do szpitala z problemami ze wzrokiem.Robiono mi szereg badań .żadne nie wyjaśniały nagłego pogorszenia widzenia .Kolejny etap - resonans . Widoczne liczne ogniska o charakterze zmian demielizacyjnych.Podejrzenie SM.Szok i myśl co to właściwie jest?Podano mi sterydy po których nastąpiła znaczna poprawa.Dwa dni pożniej test ciążowy .bylam w 5 tygodniu ciąży Uśmiech Skupiłam się tylko nad tym. W trakcie kolejnych miesięcy nie było żadnych innych objawów.Na tą chwile mam 30 lat ,męża i śliczną 5-cio miesięczną córeczkę .Tydzień temu wyszłam ze szpitala po trzydniowych badaniach w kierunku postawienia ostatecznej diagnozy .Znowu resonans głowy i szyji ,punkcja kręgosłupa (nic nie bolało)Potwierdziło sie .Jestem chora na Stwardnienie rozsiane. Zostałam wpisana w kolejkę do programu .Czekam na telefon ...Nie wiem jak to będzie ,jakie leki ,jak moja choroba się rozwinie ale jestem dobrej myśli .Cieszę się że odnalazłam to forum i będę mogła sie wymieniać doświadczeniami z życia z SM.

Wydrukuj tę wiadomość

A u mnie to było tak ;)
Napisane przez: mufa - 30-07-2016, 23:02 - Forum: Moja historia czyli jak było i jak jest - Odpowiedzi (6)

Od początku sierpnia zaczynam w końcu treningi z trenerem personalnym. Spotykamy się 2 razy w tygodniu, jest super. Bodajże polowa września 2015 zaczyna boleć mnie lewa łopatka (ból jakby mi ktoś wbijał gwóźdź pod nią).
I tak sobie to trwa aż do października kiedy to dochodzi do tego mrowienie całej lewej strony z wyjątkiem ręki. Wtedy trenerka wydaje zakaz ćwiczeń i każe iść do lekarza żeby sprawdzić co to. Szybko załatwiam interniste, dostaje skierowanie na RTG w którym jest skrzywienie. Dostaje skierowanie na rehabilitację. Cierpliwie czekam z moimi objawami aż do stycznia, po czym lek rehabilitacji każe zrobić rezonans  prywatnie. I wyznacza mi rehabilitację za 1,5 roku. Znowu czekanie na wyciągnięcie do Luxmedu. Połowa lutego neurolog, tydzień później rezonans kręgosłupa, wynik torbiele wzdłuż kręgosłupa i coś widać w kregosłupie szyjnym. Skierowanie do szpitala na dalszą diagnostykę. Trafiłam tam 21 czerwca (trochę z mojej winy bo chciałam być już po wakacjach). 22 punkcja, 23 rezonans głowy, po południu pada przypuszczalna diagnoza SM, ale czekamy na wyniki punkcji. Tak mijają kolejne dni, aż w końcu 26 przyszły wyniki potwierdzające. I od tego dnia wszystko jest inaczej. Mama skompletowała mi kartoteki żeby znaleźć wcześniejsze rzuty. I oto strzał w dziesiątkę. Maj 2012 podejrzenie zapalenia nerwu wzrokowego. Niestety nie zdiagnozowane bo zaszlam w ciąże i nikt nie chciał zrobić ani TK ani RM.
Teraz powoli ogarniam temat i czekam cierpliwie do 17 sierpnia na leki z programu.

Zapomniałabym dodać że teraz czuje się całkiem ok, męczą mnie tylko wizyty u lekarzy

Wydrukuj tę wiadomość

Badanie LTT
Napisane przez: mufa - 29-07-2016, 21:50 - Forum: Badania diagnostyczne - Odpowiedzi (10)

Czy ktoś z was wykonywał może badanie LTT żeby wykluczyć borelioze? W szpitalu robili tylko test Elisa i tak się zastanawiam czy jest sens robić LTT koszt to ok 500zł ale ponoć bardziej wiarygodny. Z tym że wiem że w płynie mózgowo-rdzeniowym mam prążki.

Wydrukuj tę wiadomość

Ashwaghanda
Napisane przez: mufa - 27-07-2016, 20:51 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (3)

Czy ktoś słyszał. Ewentualnie stosuje

Wydrukuj tę wiadomość

Jak rozpoznać rzut?
Napisane przez: maki - 27-07-2016, 11:48 - Forum: Czy to rzut? - Odpowiedzi (12)

Jak rozpoznać czy mam rzut?

Wydrukuj tę wiadomość

ćwiczenie w domu (domowa rehabilitacja)
Napisane przez: reni - 25-07-2016, 10:43 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (69)

Doszłam do wniosku, że muszę więcej serca poświęcić ćwiczeniom, bo moja walka z SM na tym polu ograniczała się głównie do rowerka treningowego. Mam też dużą piłkę do ćwiczeń i hantle, ale z nimi jakoś mniej chętnie ćwiczyłam - brakuje mi pomysłów na konkretne ćwiczenia. Dostałam niedawno płytę na której są różne spokojne ćwiczenia typu joga i pilates (filmy). Od kilku dni staram się codziennie je wykonywać po ok 30-45 min. Ciągle mam jednak poczucie, że to nie są idealne ćwiczenia przy stwardnieniu rozsianym. Czy ktoś z Was ćwiczy w domu? Mam na myśli głównie takie ćwiczenia, które pomagają w stwardnieniu rozsianym. Podpowiecie jakieś pomysły na taką domową rehabilitację? Mogą być nawet pojedyncze ćwiczenia, coś zawsze się z nich uzbiera. Chętnie coś z dużą piłką i hantlami, ale mogą być też wszystkie inne.

Wydrukuj tę wiadomość