| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 916 użytkowników online. » 1 Użytkownik(ów) | 913 Gość(i) Bing, Google, Bartek
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 508
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 040
|
|
|
| Spróbowałem, zrobiłem |
|
Napisane przez: le Fer - 09-08-2016, 11:47 - Forum: CCSVI
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Na początku sierpnia podszedłem do zbadania, czy czasem nie mam CCSVI. Musiałem wybrać sie do Warszawy, której po prostu nie lubię. Szpital Medicover, zaraz obok tej takiej wyciskarki Opatrzności Bożej.
Ponoć wśród chorych na SM jakieś 80-90 procent ma CCSVI. A u mnie Doppler wykazał, że wszystko gra i buczy. Ale MRI już było trochę niejednoznaczne. Więc przystąpiono do zabiegu, podczas którego na początku zrobiono badanie IVUS, które nie wykazało nieprawidłowości. A więc angioplastyka byłaby bezzasadna. załatano, zaklejono i wysłano do łóżeczka.
Niby nic nie zrobiono, ale... Łeb przestał boleć. Przeszło uczucie ciężkiej głowy, brak bólów z tyłu głowy podczas leżenia, wzrok odrobinę się polepszył, ręce nie męczą się tak szybko. Dziwne? Pewna moja znajoma, która przeszła coś podobnego w związku z inną chorobą, powiedziała, że być może miałem w środku jakiś farfocel, który lekko blokował przepływ, ale został popchnięty cewnikiem i szlag go trafił. Albo niechcący poprawili zastawkę.
Pozostaje obserwować, co będzie dalej. Tylko cholera, dlaczego ja zawsze muszę mieć inaczej i nie łapię się do tej ogromnej większości? U kolegi z celi było ładne, klasyczne zwężenie jednej z żył, poszerzone, załatwione, da znać o wynikach za jakiś czas. To tyle.
|
|
|
| SM w Norwegii |
|
Napisane przez: konkon - 07-08-2016, 22:35 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
- Odpowiedzi (12)
|
 |
żeby dostać się do leczenia SM w Norwegii trzeba być tu ubezpieczonym, wizytę u neurologa umawia lekarz rodzinny, który też zbiera całą historię choroby ( my mamy polskiego lekarza i nie trzeba było tłumaczyć tony papierów tylko lekarka sama się z nimi zapoznała i wprowadziła historię w system), na spotkaniu z neurologiem zrobił podstawowe badania kontrolne (stanie na jednej nodze, palec "do" nosa, młoteczek), zapoznał się z historią choroby i zaproponował wachlarz leków, standardowe leki dostępne w Polsce i tabletki (aubagio), przed zmianą leków (z avonex na aubagio) były badania krwi, rezonans i rtg płuc (gruźlica lub problemy z płucami niestety ale dyskwalifikują z tej metody leczenia), do leczenia ma prawo każdy, tabletki są przepisywane w formie e-recepty do zrealizowania w każdej aptece, po kolejną receptę dzwonimy do lekarza, rezonans standardowo raz do roku chyba że coś się będzie działo to lekarz będzie decydował o wcześniejszym badaniu,
opłata obowiązuje za wizytę u lekarza rodzinnego, neurologa, rezonans (są to nazwijmy symboliczne kwoty)
tabletki są darmowe
|
|
|
|