Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 916 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 913 Gość(i)
Bing, Google, Bartek

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
2 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 508
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 317
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 78
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 040

tatuaż
Napisane przez: mała81 - 22-08-2016, 15:09 - Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane - Odpowiedzi (7)

Zamarzył mi się tatuaż. Coś niewielkiego na łopatce. Myślicie, że przy sm można?

Wydrukuj tę wiadomość

Tecfidera
Napisane przez: mufa - 18-08-2016, 18:12 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3388)

Dziś zaczęłam.
Dzień 1. Pół godz po zażyciu wizyta w wc. Po godz znowu. I tyle skutków ubocznych po 1 dawce

Wydrukuj tę wiadomość

Szybkie pytanko
Napisane przez: mufa - 16-08-2016, 20:17 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (3)

Czy ktoś się orientuje czy przeziębienie jest przeciwwskazaniem do rozpoczęcia terapii? Chodzi mi o to że jutro mam dostać lek po raz pierwszy a rozłożyło mnie na maxa ? 

Wydrukuj tę wiadomość

USŁUGI STOMATOLOGICZNE
Napisane przez: gdynianka - 16-08-2016, 18:57 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (4)

JAK dowiadywałam się co się ma za ulgi z tytułu orzeczenia to powiedziano mi,że usługi stomatologiczne .To tak w ramach ciekawostki bo pewnie nie wszyscy wiedzą Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Sprzedali wszystko i zamieszkali w aucie! "Nowości", 15.08.2016
Napisane przez: Morti - 15-08-2016, 22:38 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (6)

Sprzedali wszystko i zamieszkali w aucie! Niesamowita historia

Gdy Maja zachorowała na stwardnienie rozsiane, wyprzedali się ze wszystkiego, by zobaczyć świat, póki jeszcze jest to możliwe. Zamieszkali w skodzie i są w podróży życia. Nie będzie trwała wiecznie, ale to teraz nieważne. Liczą się miłość i przygoda. - Maja jest twarda, nie poddaje się, damy radę - mówi Robert... przeczytaj cały artykuł

Wydrukuj tę wiadomość

Spróbowałem, zrobiłem
Napisane przez: le Fer - 09-08-2016, 11:47 - Forum: CCSVI - Odpowiedzi (20)

Na początku sierpnia podszedłem do zbadania, czy czasem nie mam CCSVI. Musiałem wybrać sie do Warszawy, której po prostu nie lubię. Szpital Medicover, zaraz obok tej takiej wyciskarki Opatrzności Bożej.
Ponoć wśród chorych na SM jakieś 80-90 procent ma CCSVI. A u mnie Doppler wykazał, że wszystko gra i buczy. Ale MRI już było trochę niejednoznaczne. Więc przystąpiono do zabiegu, podczas którego na początku zrobiono badanie IVUS, które nie wykazało nieprawidłowości. A więc angioplastyka byłaby bezzasadna. załatano, zaklejono i wysłano do łóżeczka.
Niby nic nie zrobiono, ale... Łeb przestał boleć. Przeszło uczucie ciężkiej głowy, brak bólów z tyłu głowy podczas leżenia, wzrok odrobinę się polepszył, ręce nie męczą się tak szybko. Dziwne? Pewna moja znajoma, która przeszła coś podobnego w związku z inną chorobą, powiedziała, że być może miałem w środku jakiś farfocel, który lekko blokował przepływ, ale został popchnięty cewnikiem i szlag go trafił. Albo niechcący poprawili zastawkę. 
Pozostaje obserwować, co będzie dalej. Tylko cholera, dlaczego ja zawsze muszę mieć inaczej i nie łapię się do tej ogromnej większości? U kolegi z celi było ładne, klasyczne zwężenie jednej z żył, poszerzone, załatwione, da znać o wynikach za jakiś czas. To tyle.

Wydrukuj tę wiadomość

Niepewność
Napisane przez: mufa - 09-08-2016, 08:32 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (5)

Kurde im bliżej 17 tym większy stres mnie dopada. Najgorsze jest myślenie: a może to jednak nie SM i nie trzeba leków. Masakra. Czy Wy tez tak mieliście

Wydrukuj tę wiadomość

SM w Norwegii
Napisane przez: konkon - 07-08-2016, 22:35 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (12)

żeby dostać się do leczenia SM w Norwegii trzeba być tu ubezpieczonym, wizytę u neurologa umawia lekarz rodzinny, który też zbiera całą historię choroby ( my mamy polskiego lekarza i nie trzeba było tłumaczyć tony papierów tylko lekarka sama się z nimi zapoznała i wprowadziła historię w system), na spotkaniu z neurologiem zrobił podstawowe badania kontrolne (stanie na jednej nodze, palec "do" nosa, młoteczek), zapoznał się z historią choroby i zaproponował wachlarz leków, standardowe leki dostępne w Polsce i tabletki (aubagio), przed zmianą leków (z avonex na aubagio) były badania krwi, rezonans i rtg płuc (gruźlica lub problemy z płucami niestety ale dyskwalifikują z tej metody leczenia), do leczenia ma prawo każdy, tabletki są przepisywane w formie e-recepty do zrealizowania w każdej aptece, po kolejną receptę dzwonimy do lekarza, rezonans standardowo raz do roku chyba że coś się będzie działo to lekarz będzie decydował o wcześniejszym badaniu,
opłata obowiązuje za wizytę u lekarza rodzinnego, neurologa, rezonans (są to nazwijmy symboliczne kwoty)
tabletki są darmowe

Wydrukuj tę wiadomość

Dzień dobry
Napisane przez: konkon - 07-08-2016, 18:19 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Nie doczytałem ale chyba jestem jedynym zdrowym na forum, moja Żona choruje od 2010 roku, zaczęło się od zapalenia nerwu wzrokowego, drugi rzut - problem z chodzeniem, leczenie avonexem i ciągła walka o następny dzień. Dobrze że w końcu jest forum SM które funkcjonuje i mam nadzieję że nie będzie tu ruch Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Izolowany zespół kliniczny CIS
Napisane przez: Blanka - 05-08-2016, 09:39 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (18)

Witam, 5 września idę do neurologa. Chciałabym przygotować się do rozmowy z nim. Chciałabym być leczona, aby zahamować rozwój choroby. czy naprawdę muszę czekać, aż mój stan zdrowia się pogorszy ? Smutny
Czy ktoś mógłby mi dać jakieś wskazówki? boję się, że za chwilę będzie już za późno na leczenie. Może warto by zmienić poradnię?

Wydrukuj tę wiadomość