| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 127 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 124 Gość(i) Applebot, Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 113
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 812
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 297
|
|
|
| Zmienione czucie... |
|
Napisane przez: Anna 888 - 24-06-2020, 22:06 - Forum: Rzuty i ich leczenie
- Odpowiedzi (43)
|
 |
Witajcie, chciałam was prosić o pomoc, o radę bo sama już nie wiem co robić. Od piątku słabiej czułam prawa część brzucha zaczęło się od góry i schodziło w dół, doszły do tego plecy po prawej stronie czucie mam słabsze i jakby piekące.... Lekarka narazie mi dała miligame a ja się boję że to będzie się rozwijać i czy może nie lepsze by były kroplówki... W pracy sezon urlopowy się zaczyna i jak będę musiała przedłużyć l4 to wszystko nie posypie... Nie wiem co robić...
|
|
|
| Renta a diagnoza przed 18 rokiem życia |
|
Napisane przez: Olek - 16-06-2020, 22:06 - Forum: Sprawy urzędowe
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Witam
Może jest na forum ktoś, kto miał podobną sytuację i mógłby udzielić jakiejś porady. U mnie SM zdiagnozowano dosyć wcześnie, miałem wtedy 16 lat, dziś mam 30. Nigdy wcześniej nawet nie myślałem o rencie, byłem na studiach, nie miałem bardzo poważnych objawów choroby. Teraz jednak pomyślałem że warto spróbować, bo moja sprawność z roku na roku jest co raz gorsza a ostatnio mam też sporo problemów psychicznych, na co zapewne choroba ma też wpływ.
Teraz na czym polegają moje wątpliwości co do wniosku:
Jeśli orzeczono by że moja niezdolność do pracy powstała w momencie diagnozy gdy miałem 16 lat, to wtedy przysługuje jedynie renta socjalna bo nauka w liceum to nie jest okres składkowy ani nieskładkowy. Wtedy jednak mogą zapytać czemu składam dopiero teraz, 14 lat po usłyszeniu diagnozy...
Jeśli niezdolność miałaby powstać dopiero teraz (pracuję od kilku lat normalnie) w związku z jakimś pogorszeniem się zdrowia, no to pewnie trzeba by mieć np udokumentowany rzut?
Czy ktoś był w podobnej sytuacji albo ma jakąś wiedzę w tej kwestii?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
| Problem z szyja |
|
Napisane przez: KONI77 - 15-06-2020, 23:00 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Witam wszystkich,
Mam zdiagnozowaną chorobę od dwóch lat. Ale również przez ten okres doskwiera mi problem z bólem karku, który rzutuje aż do nóg. Ze względu na to ze mam krótkie doświadczanie ze stwardnieniem mogę się mylić, ale wydaje mi się, że problem ten idzie równolegle, ale oddzielnie z choroba.
Postaram się opisać moja sytuacje najprościej jak można.
Mam zmiany demienilizacyjne w mózgu (nieaktywne) jak również w odcinku szyjnym. Są one aktywne. Radiolog opisał je jako nie standardowe. Rok przed atakiem SM miałem wypadek i uderzyłem całym impetem w ścianę. Cale uderzenie przyjęła głowa i szyja. Na dodatek dwa tygodnie przed pierwszym atakiem usnąłem na siedząca z głowa pochylona do przodu. Kiedy ja podniosłem poczułem ukłucie w szyi. Powoli po tym zacząłem czuć mrowienie w stopach, a po miesiącu miałem bardzo słabe nogi i problemy z chodzenie. I tak wyglądał mój pierwszy i jedyny rzut do tej pory. Ogólnie nie mam większych problemów (EDDS 1, dlatego że mam wykrytą chorobę). Nawet ostatnio dostałem zgodę powrotu do pracy. Jedyne co mi przeszkadza, to problem z karkiem. Występuje on podczas pochylenia się do przodu o rożnej sile. W większości jest to drętwienie rak, bol pomiędzy szyja i lewa łopatką oraz napięte mięsnie karku. Czuje również tak jakby drętwienie szczególnie lewej nogi (bardzo rzadko poczuje coś w prawej nodze). Z objawów pojawiających się od czasu do czasu to uczucie wilgotnego lewego ucha środkowego, delikatne zawroty głowy (szybko ustają), albo drętwe zawiasy szczeki po lewej stronie.
Kiedy pójdę na spacer, położę się, porozciągam albo poćwiczę na siłowni (jestem dość aktywny- 5 dni w tygodniu) wszystko ustaje. Później popracuje na komputerze albo pokroje warzywa na obiad pochylając głowę i wszystko zaczyna się od nowa.
Nie wiem czy powyższa dolegliwość można określić jako rzut. Wydaje mi się, że mam coś bardziej pourazowego. Na pewno jestem chory na SM, ale chciałbym tez określić przyczynę problemów z szyja. Rozważam wizytę u ortopedy.
Czy ktoś może zetknął się z czymś podobnym? Nie wiem czy mój tok myślenia jest tutaj odpowiedni.
Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich
|
|
|
| Nasilone objawy fizyczne a brak zmian w MRI |
|
Napisane przez: mishka82 - 12-06-2020, 17:26 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (21)
|
 |
Witajcie!
To mój pierwszy post na forum, jeśli podobny wątek już istnieje, to przepraszam i proszę o jego przesunięcie.
Moja historia zaczęła się na początku 2019 roku – szłam sobie prostą drogą i nagle padłam jak długa L To było trochę dziwne, dosłownie jakby mnie coś pocięło, jakbym nie poczuła swojej lewej stopy. Przy okazji połamałam rękę i nieźle się obiłam, więc miałam prawie 3 miesiące zwolnienia.
Po powrocie do pracy zauważyłam u siebie dziwne objawy: miałam słabsze nogi, ciężko mi było wchodzić po schodach, nie mogłam wstać z przysiadu (jakby tyłek ważył tonę…) To takie uczucie, jakby tylne grupy mięśni były osłabione, trudno to opisać. Wmówiłam sobie, że to przez to długie zwolnienie i mniejszą aktywność fizyczną.
Krótko po tym zauważyłam u siebie drżenie – ogólne drżenie wszystkich grup mięśniowych (ale najpierw zwróciłam uwagę na kończyny górne). Na początku myślałam, że to przez stres, ten nieszczęsny wypadek, powrót do pracy, itp. Problem w tym, że obydwa te objawy są ze mną aż do dzisiaj, a to drżenie jest dodatkowo krępujące, bo sprawiam wrażenie osoby znerwicowanej, roztrzęsionej, mimo, że z natury jestem bardzo spokojna i opanowana.
Są też inne objawy, jak silne zmęczenie czy parastezje (przychodzą i odchodzą), ale te dwa opisane powyżej dominują, bo przez cały czas są obecne.
Zgłosiłam się w końcu do neurologa, później przyjęli mnie do szpitala. Wykluczyli różne choroby mięśni, tarczycy, wątroby, boreliozę, tężyczkę, niedobór B12, inne wyniki mam książkowe. Neurochirurg wykluczył możliwość, że te objawy wynikają z przepukliny w odcinku lędźwiowo – krzyżowym. MRI głowy nie ujawniło żadnych zmian ogniskowych i wypisali mnie do domu.
Być może wśród osób odwiedzających forum jest ktoś, kto miał podobne objawy? Wiadomo, SM jest chorobą „1000 twarzy”, ile osób, tyle historii. Ja nie jestem jeszcze zdiagnozowana, mam raczej racjonalne podejście do sprawy. Czy według Waszych doświadczeń, MRI głowy może nie wykazywać zmian przy potwierdzonych przez lekarzy deficytach neurologicznych?
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia
|
|
|
| SM czy zwykła nerwica? |
|
Napisane przez: Hazel - 11-06-2020, 15:27 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (16)
|
 |
Więc tak. Nie byłam jeszcze u neurologa, bo kolejki są straszne, więc postanowiłam spytać najpierw tu, czy jest się czego bać.
Od tego roku zaczęły mi się dziwne objawy, które powodują u mnie mocną panikę:
- mrowienie lub drętwienie różnych części ciała (właściwie zawsze po prawej stronie, chociaż skroń zawsze po lewej - wczoraj zdrętwiała mi na dobre 5-10 minut)
- co prawda już rzadziej, ale zdarza mi się uczucie lekkiego osłabienia lub "niedostatecznego" oddechu
- rzadko, ale na przykład dziś znów to czuję - takie jakby wrażenie "ściągania" lub napięcia mięśni głęboko w prawej łydce, trochę jak bezbolesny skurcz. Sama łydka jest miękka
Sprawdzałam, czy przyciąganie brody do mostka wywołuje ten prąd - nie wywołuje. Tak samo zero problemów ze wzrokiem, no może czasem zdarza się mu być tak leciutko zamglonym. W mojej rodzinie SM nie występuje i nie występowało, inne schorzenia neurologiczne też nie. To tylko nerwica, czy to może być SM? Już jestem zmęczona tym ciągłym stresem i paniką.
|
|
|
| Dzien dobry |
|
Napisane przez: KONI77 - 07-06-2020, 20:22 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Witam serdecznie.
Korzystajac z okazji chcialbym sie przedstawic. Mam na imie Konrad, 43 latek. Zostalem zdiagnozowany 2 lata temu na podstawie rezonansu ( dwie stare zmainy w mozgu, oraz nietypowe zmiany w odcinku szyjnym), oraz punkcji kregoslupa. Jezeli chodzi o objawy to nie mialem sily w nogach. Moglem chodzic, ale z trudnosciami. Po wszystkich badaniach ( rowniez wykluczono borieloze) dostalem diagnoze postaci rzutowo-remisyjnej. Choroba zostala wykryta w Polsce, mieszkam i lecze sie za granica. Od razu po powrocie z Polski zaproponowano mi Gilenye i zazywam to
lekarstwo od roku. Nie mam wiekszych skutkow ubocznych. Standardowo niski poziom krwinek bialych oraz enzymow watroby. Ogolnie nie mam wiekszych problemow ze zdrowiem. Mialem tak naprawde jeden rzut. Tydzien po kuracji Solu-Medrolem powrocilem do normalnego zycia. Jest jedna rzecz zwiazana z szyja ktora mnie flustruje. Nie wydajem mi sie, zeby to bylo SM. Opisze to w sekcji Czy moje objawy swiadczo o SM?
Pozdrawiam
|
|
|
| Ból stóp |
|
Napisane przez: AnnaAntonia - 06-06-2020, 06:10 - Forum: SM i narządy ruchu
- Odpowiedzi (6)
|
 |
Hej. Czy ból stóp po wstaniu z pozycji leżącej, siedzącej, który mija po rozchodzeniu to może być sprawka SM? Myślałam, że to działa w odwrotną stronę, tzn. że ewentualne bóle pojawiają się w miarę chodzenia. Tak mi się zrobiło po ciąży i nie chce odpuścić. Wstaję z łóżka, kanapy i pierwsze kroki stawiam jak sierota, taka jestem niezdarna dopóki tego nie rozchodzę.
|
|
|
|