Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 146 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 144 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Akinom
Wczoraj, 09:39
» Odpowiedzi: 6 268
» Wyświetleń: 3 641 150
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 326
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 46
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 82
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 449
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 453
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 816
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 031
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 311

Do przodu
Napisane przez: hela - 02-04-2020, 19:08 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (5)

https://neuroexpert.org/wiki/nowy-lek-na...4jCwl5yWOs

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydrukuj tę wiadomość

Rzut w ciąży
Napisane przez: ŻycieToNieBajka - 29-03-2020, 22:19 - Forum: Rzuty i ich leczenie - Odpowiedzi (11)

Witajcie. Błagam Was o radę bo zupełnie nie wiem co robić. Przez 6 lat brałam coś w rodzaju Gilenya (bad. Kl8niczne) po 6 miesiącach  zmarzłam w upragnioną ciążę . Na początku wszystko było ok. Ale od początku 2 trymestru mój stan sie sukcesywnie pogarsza. Obecnie zaczynam 5 miesiąc,  powlucze nogą do tego stopnia że tracę równowagę,  nie mogę wyjść z wanny itd. Mój lekarz "programowy " twierdzi że powinno mi to przejść  samo, że sterydy tylko mogą przyspieszyć  ten proces ale że jest duże ryzyko dla dzidziusia + obawa zaskarżenia koronowirusem na SOR. 
Jestem totalnie załamana bo nigdy choroba nie przeszkodziła  mi w normalnym funkcjonowaniu i boję się podjąć jakąkolwiek decyzję A z drugiej str
 Boję się przegapić moment żeby mi tak już zostałoSmutny 
 Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Jak w ogóle lubi może trwać ten niedowlad ( na ten moment to już prawie miesiąc) 
Proszę o pomoc bo jestem strzebkiem nerw i żal mi tylko tego maleństwa,które mimowolnie nadążam na ten stres.

Wydrukuj tę wiadomość

ankieta do pracy
Napisane przez: julia42 - 29-03-2020, 13:36 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (3)

Dzień dobry! 
Jestem studentką kosmetologi oraz córką osoby chorej na SM. Obecnie piszę pracę licencjacką. Proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety.
Badanie jest anonimowe, a zebrane informacje posłużą mi tylko i wyłącznie do napisania pracy licencjackiej.
https://www.interankiety.pl/i/1pre5kZ4
Dziękuję za pomoc Serce

Wydrukuj tę wiadomość

Ankieta do pracy magisterskiej
Napisane przez: dominietzsche - 28-03-2020, 14:41 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Dzień dobry!

Jestem studentką fizjoterapii i piszę pracę magisterską na temat stwardnienia rozsianego. Z racji panującej pandemii koronawirusa nie mam możliwości przeprowadzenia badań osobiście, dlatego zbieram ankiety w formie elektronicznej. Kwestionariusz przeznaczony jest dla osób, które chorują na SM od co najmniej 3 miesięcy. Z góry dziękuję za czas poświęcony na wypełnienie ankiety!

Link do ankiety:
https://docs.google.com/forms/d/1sA3BP6j...NwpV0/edit

Wydrukuj tę wiadomość

Mrowienie nogi przy pochylaniu się.
Napisane przez: carla421 - 28-03-2020, 14:31 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (8)

Hej. Kilka lat temu zaczęły mi się mrowienia na całym ciele. Badania nic nie wykazały. 
Rezonansy, EEG, potencjały wzrokowe. Nawet punkcję miałam bo było podejrzenie boreliozy też. 
Ale wszystko wyszło w porządku. 

Od kilku dni mam dziwne mrowienia w części piszczelowej prawej nogi. Nasilają się jak się pochylam (zginął dolna cześć kręgosłupa). Czy to oznaka do niepokoju?

Wydrukuj tę wiadomość

Ankieta- Rola komunikacji w terapii pacjentów ze stwardnieniem rozsianym
Napisane przez: GingerKid - 26-03-2020, 23:33 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (1)

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciałabym prosić osoby chętne o wypełnienie ankiety do mojej pracy magisterskiej.

https://forms.gle/Q2bXSSe8HwKPWmU87

Z góry dziękuję za pomoc Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

ankieta do pracy licencjackiej.
Napisane przez: julia42 - 25-03-2020, 13:37 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (3)

Dzień dobry! 
Jestem studentką kosmetologi oraz córką osoby chorej na SM. Obecnie piszę pracę licencjacką. Proszę o pomoc w wypełnieniu ankiety.
Badanie jest anonimowe, a zebrane informacje posłużą mi tylko i wyłącznie do napisania pracy licencjackiej.
https://www.interankiety.pl/i/1pre5kZ4
Dziękuję za poświęcony czas.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: wupejka - 24-03-2020, 22:37 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witajcie, jestem z Gdańska, mam 44 lata. Choruję od dwóch lat, biorę Rebif. Pozdrawiam wszystkich   Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Ostrzeżenie PILNE! Koronawirus - problemy
Napisane przez: Monika - 22-03-2020, 19:39 - Forum: StwardnienieRozsiane.info - Odpowiedzi (24)

Pandemia koronawirusa wywarła ogromny wpływ na codzienne funkcjonowanie pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. Nagle ograniczona została dostępność do lekarzy specjalistów, co spowodowało znaczne utrudnienia w prowadzeniu programów lekowych, a przed lekarzami prowadzącymi opiekę nad pacjentami z SM postawiono wiele nowych wyzwań terapeutycznych i organizacyjnych.

Jeśli ktoś z Was napotyka na jakieś problemy w leczeniu, macie jakieś wnioski/potrzeby związane z leczeniem w tej sytuacji - napiszcie proszę o tym w wiadomości prywatnej do mnie lub w tym wątku.

O wielu problemach już wiemy, natomiast na pewno nie o wszystkich.

Na wiadomości czekam do końca dnia we wtorek (24.03). Informacje zbieramy na prośbę Sekcji SM i Neuroimmunologii Polskiego Towarzystwa Neurologicznego, która próbuje poprawić sytuację chorych na SM w tym trudnym czasie. Zebrane informacje posłużą później m.in. temu, by przedstawić problem (i wypracować mechanizmy zaradcze) na forum Ministerstwa Zdrowia.

Wydrukuj tę wiadomość

Ankieta - badanie do pracy licencjackiej
Napisane przez: Quilling5 - 21-03-2020, 18:54 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (3)

Dzień dobry! 
Jestem studentką psychologii i obecnie piszę pracę licencjacką. Z racji aktualnej sytuacji związanej z koronawirusem, nie mam możliwości osobiście prosić o wypełnienie ankiety.
Bardzo bym Państwa prosiła o pomoc i poświęcenie paru minut na wypełnienie ankiety. Badanie jest ANONIMOWE, a zebrane informacje posłużą mi tylko i wyłącznie do napisania pracy licencjackiej.
Ankieta dotyczy poglądów osób chorych na SM na temat zdrowia.
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc. 
Link do ankiety:
 https://www.survio.com/survey/d/A4G6A9H6T3W7Q5R7S

Wydrukuj tę wiadomość