| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 401 użytkowników online. » 1 Użytkownik(ów) | 398 Gość(i) Bing, Google, Bartek
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
38 minut(y) temu
» Odpowiedzi: 6 267
» Wyświetleń: 3 640 753
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 162
|
|
|
| Dzień dobry |
|
Napisane przez: ary - 22-11-2017, 19:24 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Cześć, jestem Adrianna.
zaczęło się od problemów ze wzrokiem w 2006: częste (powtarzające się okresowo nawet kilka razy w miesiącu) zapalenia błony naczyniowej i zrosty na źrenicach obu oczu, miałam epizod zaniku czucia i zdrętwienia lewej strony ciała, który powiązałam z przemęczeniem po przebiegnięciu sporego dystansu (głupia, głupia!)
w lipcu 17 po epizodzie zdwojonego widzenia stwierdzono u mnie w mr liczne ogniska zapalne (całe szczęście miałam pakiet medyczny, który umożliwił mi zrobienie tego badania) we wrześniu zrobiono punkcję lędźwiową. potwierdzone: sm , na początku nie dopuszczałam do siebie, ale po konsultacjach z kilkoma lekarzami, w momencie szybkiej reakcji neurologa i skierowaniu do leczenia, nie mogłam już w diagnozę nie wierzyć.
Od 2009r. byłam aktywna fizycznie, więc przeciągające się zmęczenie wiązałam właśnie z tym i nauczyłam się z tym funkcjonować. W chwili obecnej organizm powiedział "dosyć" i ponownie mam zdrętwiałą lewą stronę.
Obecnie jestem w programie terapeutycznym z lekiem Tecfidera i nie czuję się najlepiej. bardzo często się przeziębiam i jestem zmęczona.
Uprawiam tylko jogę, co bardzo polecam (najbardziej praktyki wykonywane uważnie, spokojnie i ze świadomością każdego mięśnia, nastawione na kształtowanie mięśni na około kręgosłupa).
Mam nadzieję wiele się od Was nauczyć, od kilku dni czytam to forum i poczytam jeszcze trochę
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: Joanna82 - 22-11-2017, 18:53 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (8)
|
 |
Witam serdecznie,
Mam na imię Asia, chciałam krótko się przedstawić ...
Ale krótko chyba się nie da.
Mam 35 lat. Pierwsza wzmianka o SM padła u mnie 11 lat temu. Właściwie przypadkowo. Nagle zauważyłam, że muszę często dopytywać co ktoś powiedzial: wizyta u laryngologa, obustronny niedosłuch z nieznanej przyczyny.
MRI głowy w celu sprawdzenia czy to nie zapalenie nerwu sluchowego. Wynik: liczne ogniska zapalne (jeżeli robię błędy w terminologii, to mnie poprawiajcie, od dziesięciu lat mieszkam w Niemczech i raczej tutejszą terminologią się posługuje).
Wtedy byłam singielka bez zobowiązań i stwierdziłam, że skoro nie mam innych objawów, to nie chcę robić dokładniejszych badań bo i po co.
Podczas wywiadu u lekarza stwierdziłam tylko, że brak czucia w nodze w tym samym czasie co powstał niedosłuch, to nie były nowe buty, tylko SM.
Od tego czasu właściwie nic się nie zmieniło. No, oprócz tego, że urodziło się dziecko i przy podjęciu decyzji o drugim chciałam jednak sprawdzić sytuację w mojej głowie.
Przez te 11 lat przybyło sporo białych plam w obrazie MRI, w tym dwie świeże. I prośba neurologa, żebym zaczęła terapię jeżeli chce mieć siłę na wychowanie jeszcze jednego dziecka.
To tyle mojej krótkiej historii, pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję wesprzeć się na waszej wiedzy i doświadczeniach.
Joanna82
|
|
|
| Zycie |
|
Napisane przez: Grzesiek 1978 - 20-11-2017, 22:40 - Forum: Moja historia czyli jak było i jak jest
- Odpowiedzi (7)
|
 |
U mnie zdjagnozowano 2,5 roku temu, przeszedlem kuracje rok temu kroplowka przez 5 dni w tym roku 3 dniowa i koniec a ja czuje sie slaby tylko nie bardzo wiem czy przez chorobe czy problemy osobiste pewnie to jest polaczone, co robic chyba sie poddaje pomalu
Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
|
|
|
| chlorek magnezu |
|
Napisane przez: Ewcia - 16-11-2017, 21:17 - Forum: Suplementy
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Witajcie czy ktoś stosuje kąpiele magnezowe, lub moczenie stóp w chlorku magnezu. Słyszałam że rozluźnia, poprawia nastrój i w ogóle jest lepiej przyswajalny magnez przez skórę niż doustnie.
|
|
|
| Hejka |
|
Napisane przez: mateusz91wlkp - 16-11-2017, 12:03 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (7)
|
 |
Czesc jestem Mateusz mam 26l i wlsnie zdiagnozowali u mnie SM ja natomiast mam nadzieje ze to moze byc ADEM poniwaz mam duze plamy na mozgu nietypowe do SM ponoc takie plamy wystepuje w zaawanowasowanwj chorobie sm nie wiem co tym wszystkim mtslec
|
|
|
|