Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 148 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 144 Gość(i)
Baidu, Bing, Google, Bartek

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
Wczoraj, 19:18
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 729
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 158

czy to SM?
Napisane przez: anka244 - 03-11-2017, 18:50 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (24)

Witam,
Mam na imię Ania, mam 33 lata. W styczniu tego roku miałam rezonans głowy, oto opis:

Badanie MR głowy wykonane w sekwencji SE i FSE w obrazach T-! (zarówno przed jak i po dożylnym podaniu środka kontrastowego), T2-zależnych,FLAIR oraz DWI wykazało:
układ komorowy bocznie nieprzemieszczony o szerokości w zakresie normy wiekowej. Przestrzenie podpajęczynówkowe prawidłowe. W istocie białej lewego płata czołowego widoczne jest pojedyncze, owalne, hiperintensywne ognisko w obrazach T2 i FILAR o średnicy 8-9 mm. które nie ulega wzmocnieniu pokontrastowemu o niejednoznacznym charakterze - zmiana niedokrwienna bądź ognisko demielinizacji. Cech procesu rozrostowego, wzmocnień pataoligicznych ani obszarów ograniczenia dyfuzji nie wykazano. Ponadmiotowo zmian nie stwierdza się.

Co ja mam o tym myśleć? kolejny rezonans za miesiąc.
Proszę powiedzcie cokolwiek bo ja już raka sobie wkręcam Płacz

Wydrukuj tę wiadomość

Gazeta Wyborcza, "Stwardnienie rozsiane - coraz bardziej tajemnicza choroba."
Napisane przez: Monika - 03-11-2017, 15:52 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Gazeta Wyborcza, "Stwardnienie rozsiane - coraz bardziej tajemnicza choroba. A może różne choroby?"
Dziś w GW dodatek poświęcony SM, ten tekst także bardzo ciekawy:

Cytat:– Obecne kryteria diagnostyczne zakładają spełnienie dwóch podstawowych elementów: rozsiania w czasie i przestrzeni. Klinicznie rozsianie w czasie jest rozumiane jako pojawianie się nowych objawów neurologicznych bądź zaostrzenie już istniejących. Radiologiczne rozsianie w czasie opiera się na stwierdzeniu w kolejnych badaniach rezonansowych nowych zmian demielinizacyjnych lub współistnienia zmian aktywnych i nieaktywnych.

Kliniczne rozsianie w przestrzeni z kolei rozumiemy jako pojawianie się różnych objawów neurologicznych, np. jednym razem są to zaburzenia czucia, drugim razem – zaburzenia widzenia, trzecim – zaburzenia pod postacią niedowładów. Objawy te pochodzą z różnych miejsc ośrodkowego układu nerwowego. Stąd mowa o przestrzeni. I w końcu – radiologiczne rozsianie w przestrzeni, czyli lokalizacja zmian demielinizacyjnych. W badaniu rezonansowym widać je w różnych miejscach ośrodkowego układu nerwowego, zarówno mózgu, jak i rdzenia kręgowego – mówiła „TZ” dr hab. n. med. Monika Adamczyk-Sowa z Katedry i Kliniki Neurologii w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

I dodała: – Należy przeprowadzić wiele badań, aby sprawdzić, czy zgłaszane przez chorego objawy nie wynikają z innych chorób, które mogą imitować SM, jak m.in.: neuroborelioza, mielopatia, adrenoleukodystrofia, choroby układowe takie jak toczeń rumieniowaty lub inne choroby reumatoidalne.

http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474...oba-a.html

Wydrukuj tę wiadomość

Wyborcza, "Wymagane jest indywidualne leczenie, a nie wersja 'z urzędu' dla każdego"
Napisane przez: Monika - 03-11-2017, 15:00 - Forum: Ciekawe linki - Brak odpowiedzi

Wyborcza.pl, "Stwardnienie rozsiane. Wymagane jest indywidualne leczenie, a nie wersja 'z urzędu' dla każdego"
Bardzo ciekawa rozmowa z neurologiem, prof. Adamem Stępniem.

Cytat:Jak dotychczas nie znaleźliśmy leku na SM. Niestety. Stwardnienie rozsiane jest tą chorobą, w której od lat obserwujemy największy postęp w neurologii.
Coraz lepszy jest wpływ metod leczenia na przebieg SM włącznie z istotnym wyhamowaniem postępu niepełnosprawności pacjentów i zmniejszeniem uszkodzenia układu nerwowego – zwłaszcza mózgu.
Ma to bezpośrednie przełożenie na sprawność chorego i poprawę jakości jego życia. 
(...)
Rozpoczęcie leczenia musi zostać podjęte od razu po postawieniu rozpoznania. Nie wolno z tym zwlekać! A zdarza się, że pacjenci i lekarze zwlekają. Czekamy na co? Aż pacjent będzie niepełnosprawny?

http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474...zenie.html

Wydrukuj tę wiadomość

praca badawcza-proszę o pomoc
Napisane przez: izaa - 03-11-2017, 14:07 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (8)

Witam, jestem studentką na Uniwersytecie Rzeszowskim, piszę pracę o stwardnieniu rozsianym '' Ocena występowania bólu i zmęczenia u osób ze Stwardnieniem Rozsianym'', interesuję się ta tematyką, ponieważ moja mama od 9 lat choruje na SM. Bardzo proszę Państwa o uzupełnienie poniższej ankiety, potrzebuję minimum 50 wypełnień stąd moja prośba. Ankieta jest anonimowa wyniki będą mi potrzebne wyłącznie do pracy magisterskiej. Z góry dziękuję. Izabela Czapla

https://www.survio.com/survey/d/B5I1Y3W3R5M4O2P3Y

po uzupełnieniu na końcu ankiety proszę kliknąć wyślij

Wydrukuj tę wiadomość

Refleksja
Napisane przez: gośka84 - 01-11-2017, 21:09 - Forum: Moja historia czyli jak było i jak jest - Odpowiedzi (3)

Dziesięć lat temu trafiłam dwukrotnie na neurologię w rozpoznaniu miastemi potem SM poznałam kobiety okrutnie doświadczone chorobą w różnym stanie zarówno psychicznym jak i fizycznym. Tematy programów terapii były dla wielu z nich w sferze marzeń albo kolejek wtedy jak pamiętam 2  lata. Dziś ja mam zdiagnozowane SM wtedy dostałam kredyt na życie, kolejka na lek w moim przypadku trwała 2 miesiące kwalifikacja. Dał mi w kość Rebif niby nowoczesny interferon wtedy brano co dawali i tamte leki  to dopiero dawały skutków ubocznych.
Refleksja dotyczy zarówno osób które poznałam wtedy, co się z nimi dziś dzieje? jak i nas 20 30 40 latków którzy dostaliśmy szansę na leczenie i możemy mieć nadzieję na normalne funkcjonowanie plus rozwijająca się medycyna. Dużo myśli w głowie .....

Wydrukuj tę wiadomość

Leki i wpływ na włosy
Napisane przez: sloneczko25 - 01-11-2017, 07:42 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (18)

Mam pytanie, jak wygląda u Was sytuacja z włosami w czasie leczenia. Ja biorę tecfiferę i włosami ostatnio jestem załamana Smutny
 Wypadają strasznie i są bardzo słabe. Jak brałam biotebal to widać, że nowych narastało ale i tak.bardzo wypadają. Teraz przeszłam na len ale dopiero za kilka tyg. zobaczę czy coś pomoże. 
Póki co myślę o skróceniu ich bo siano się mi robi chociaż nie lubię aż tak krótkich tylko nie wiem czy to faktycznie coś pomoże. 
A jak Wy sobie radzicie i czy wogóle zauważyliście taki problem.

Wydrukuj tę wiadomość

Hejka:)
Napisane przez: DomiNika - 29-10-2017, 13:15 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (13)

Hejka ma na imię Dominika . SM zdiagnozowano u mnie w styczniu tego roku, a od maja biorę udział w badaniu klinicznym i przyjmuje leki. Żeby nie oszaleć i dla zachowania spokoju ducha po rzucie, jak wróciłam do formy zaczęłam biegać. W tym roku zaliczyłam kilka biegów, drugi rzut w sierpniu , po którym znów udało mi się wrócić do tzw. zdrowia. Dziś przeglądając zdjęcia z biegu, w którym brałam udział w październiku, zauważyłam dziewczynę , która oprócz numeru startowego miała też przypięta kartkę z napisem "SM mnie nie zatrzyma" i adres Waszej stronyUśmiech I oto jestem! chorująca ale się nie poddającaOczko niedzielne uściski  Duży uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć
Napisane przez: Maniaaa19 - 26-10-2017, 22:42 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (11)

Cześć, mam 27 lat i we wrześniu ostatecznie zdiagnozowali u mnie SM. Na początek, dzięki za wiele optymistycznych wpisów Uśmiech . "Moja przygoda" zaczęła się od problemu z okiem, następnie badania, pierwsza wzmianka o SM ( na pytanie do lekarza co dalej, stwierdził no co wózek). Lekkie ubytki w oku pozostały, ale na razie nic więcej się nie dzieję. Obecnie jestem po kwalifikacji i pierwszym zastrzyku Avonex. Gorączka, ból głowy, ale do wytrzymania.  Jakieś rady?  
Pozdrawiam  Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Mavenclad (kladrybina)
Napisane przez: Monika - 26-10-2017, 21:34 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (50)

Już udostępniłam link na naszym profilu na Facebooku, ale jako że nie wszyscy go śledzą, podaję także tu:

Cytat:Nowy lek na stwardnienie rozsiane (SM) pozwala pacjentom co najmniej na cztery lata zapomnieć o chorobie - mówili neurolodzy podczas 7. kongresu ECTRIMS/ACTRIMS, który odbywa się w Paryżu. (...) W sierpniu tego roku lek został zarejestrowany w 28 krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, a także w Lichtensteinie, Norwegii i Islandii, do stosowania u pacjentów z rzutową postacią SM o wysokiej aktywności.

http://www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Ek...8,208.html

Wydrukuj tę wiadomość

Jaka praca?
Napisane przez: Natalia99 - 22-10-2017, 13:47 - Forum: SM i praca - Odpowiedzi (16)

Witajcie  Uśmiech Jaką pracę wykonujecie? 
Osobiście jestem w klasie maturalnej, niedługo wybieram się na studia. Chciałabym studiować kosmetologię, ale boję się, że SM może pokrzyżować mi plany. Wiem, że warto robić to co się chce, wierzyć, że będzie dobrze  Duży uśmiech Jednak mam w sobie strach...

Wydrukuj tę wiadomość