| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 148 użytkowników online. » 1 Użytkownik(ów) | 144 Gość(i) Baidu, Bing, Google, Bartek
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
Wczoraj, 19:18
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 729
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 158
|
|
|
| Gazeta Wyborcza, "Stwardnienie rozsiane - coraz bardziej tajemnicza choroba." |
|
Napisane przez: Monika - 03-11-2017, 15:52 - Forum: Ciekawe linki
- Brak odpowiedzi
|
 |
Gazeta Wyborcza, "Stwardnienie rozsiane - coraz bardziej tajemnicza choroba. A może różne choroby?"
Dziś w GW dodatek poświęcony SM, ten tekst także bardzo ciekawy:
Cytat:– Obecne kryteria diagnostyczne zakładają spełnienie dwóch podstawowych elementów: rozsiania w czasie i przestrzeni. Klinicznie rozsianie w czasie jest rozumiane jako pojawianie się nowych objawów neurologicznych bądź zaostrzenie już istniejących. Radiologiczne rozsianie w czasie opiera się na stwierdzeniu w kolejnych badaniach rezonansowych nowych zmian demielinizacyjnych lub współistnienia zmian aktywnych i nieaktywnych.
Kliniczne rozsianie w przestrzeni z kolei rozumiemy jako pojawianie się różnych objawów neurologicznych, np. jednym razem są to zaburzenia czucia, drugim razem – zaburzenia widzenia, trzecim – zaburzenia pod postacią niedowładów. Objawy te pochodzą z różnych miejsc ośrodkowego układu nerwowego. Stąd mowa o przestrzeni. I w końcu – radiologiczne rozsianie w przestrzeni, czyli lokalizacja zmian demielinizacyjnych. W badaniu rezonansowym widać je w różnych miejscach ośrodkowego układu nerwowego, zarówno mózgu, jak i rdzenia kręgowego – mówiła „TZ” dr hab. n. med. Monika Adamczyk-Sowa z Katedry i Kliniki Neurologii w Zabrzu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
I dodała: – Należy przeprowadzić wiele badań, aby sprawdzić, czy zgłaszane przez chorego objawy nie wynikają z innych chorób, które mogą imitować SM, jak m.in.: neuroborelioza, mielopatia, adrenoleukodystrofia, choroby układowe takie jak toczeń rumieniowaty lub inne choroby reumatoidalne.
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474...oba-a.html
|
|
|
| Wyborcza, "Wymagane jest indywidualne leczenie, a nie wersja 'z urzędu' dla każdego" |
|
Napisane przez: Monika - 03-11-2017, 15:00 - Forum: Ciekawe linki
- Brak odpowiedzi
|
 |
Wyborcza.pl, "Stwardnienie rozsiane. Wymagane jest indywidualne leczenie, a nie wersja 'z urzędu' dla każdego"
Bardzo ciekawa rozmowa z neurologiem, prof. Adamem Stępniem.
Cytat:Jak dotychczas nie znaleźliśmy leku na SM. Niestety. Stwardnienie rozsiane jest tą chorobą, w której od lat obserwujemy największy postęp w neurologii.
Coraz lepszy jest wpływ metod leczenia na przebieg SM włącznie z istotnym wyhamowaniem postępu niepełnosprawności pacjentów i zmniejszeniem uszkodzenia układu nerwowego – zwłaszcza mózgu.
Ma to bezpośrednie przełożenie na sprawność chorego i poprawę jakości jego życia.
(...)
Rozpoczęcie leczenia musi zostać podjęte od razu po postawieniu rozpoznania. Nie wolno z tym zwlekać! A zdarza się, że pacjenci i lekarze zwlekają. Czekamy na co? Aż pacjent będzie niepełnosprawny?
http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474...zenie.html
|
|
|
| Refleksja |
|
Napisane przez: gośka84 - 01-11-2017, 21:09 - Forum: Moja historia czyli jak było i jak jest
- Odpowiedzi (3)
|
 |
Dziesięć lat temu trafiłam dwukrotnie na neurologię w rozpoznaniu miastemi potem SM poznałam kobiety okrutnie doświadczone chorobą w różnym stanie zarówno psychicznym jak i fizycznym. Tematy programów terapii były dla wielu z nich w sferze marzeń albo kolejek wtedy jak pamiętam 2 lata. Dziś ja mam zdiagnozowane SM wtedy dostałam kredyt na życie, kolejka na lek w moim przypadku trwała 2 miesiące kwalifikacja. Dał mi w kość Rebif niby nowoczesny interferon wtedy brano co dawali i tamte leki to dopiero dawały skutków ubocznych.
Refleksja dotyczy zarówno osób które poznałam wtedy, co się z nimi dziś dzieje? jak i nas 20 30 40 latków którzy dostaliśmy szansę na leczenie i możemy mieć nadzieję na normalne funkcjonowanie plus rozwijająca się medycyna. Dużo myśli w głowie .....
|
|
|
| Mavenclad (kladrybina) |
|
Napisane przez: Monika - 26-10-2017, 21:34 - Forum: Ciekawe linki
- Odpowiedzi (50)
|
 |
Już udostępniłam link na naszym profilu na Facebooku, ale jako że nie wszyscy go śledzą, podaję także tu:
Cytat:Nowy lek na stwardnienie rozsiane (SM) pozwala pacjentom co najmniej na cztery lata zapomnieć o chorobie - mówili neurolodzy podczas 7. kongresu ECTRIMS/ACTRIMS, który odbywa się w Paryżu. (...) W sierpniu tego roku lek został zarejestrowany w 28 krajach Unii Europejskiej, w tym w Polsce, a także w Lichtensteinie, Norwegii i Islandii, do stosowania u pacjentów z rzutową postacią SM o wysokiej aktywności.
http://www.rynekzdrowia.pl/Neurologia/Ek...8,208.html
|
|
|
|