Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 150 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 148 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
11 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 720
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 149

Pytanie o dofinansowanie
Napisane przez: Tomasztop - 14-10-2017, 09:48 - Forum: Sprawy urzędowe - Odpowiedzi (6)

Mam pytanie Czy możliwe jest dofinansowanie na meleksa?

Wydrukuj tę wiadomość

Betaserc
Napisane przez: Jacek - 13-10-2017, 23:48 - Forum: SM i zaburzenia równowagi - Odpowiedzi (3)

Czy ktoś ma doświadczenie z tym lekiem?

Wydrukuj tę wiadomość

Lemtrada
Napisane przez: konkon - 13-10-2017, 20:52 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (25)

Hej
Troche wody uplynelo od ostatniego postu ale meldujemy sie czesto. Dzisiaj dostalismy propozycje leczenia: pierwsze to raz w miesiacu Tysabri (bardzo dziekuje za info na forum) oraz Lemtrada raz w roku piec kroplowek w piec dni. Troche sobie poczytalismy ale czekamy na spotkanie z neurologiem i wiecej info ale moze ktos z Was mial stycznosc z tym lekiem i jest w stanie cos powiedziec z pierwszej reki ?

Wydrukuj tę wiadomość

subkonto
Napisane przez: terkik - 13-10-2017, 16:52 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (12)

Cześć UśmiechCzy ktoś z was posiada subkonto w jakimś towarzystwie?

Wydrukuj tę wiadomość

wstydliwy problem
Napisane przez: terkik - 13-10-2017, 14:23 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (5)

cześć Uśmiechnie wiem jak to opisać jak się zapytać.czy macie też takie uczucie  a nawet brak czucia skóry "pupy".mam ostatnio tak i nie przechodzi .'pUPA jest jak sparaliżowana jak"PODCIERAM TO nie czuję ,że podcieram,nie czuję skóry.nie wiem czy dobrze to wam tłumaczę.problem wstydliwy wiem ale może ktoś tak  ma.

to pewnie od sm?

Wydrukuj tę wiadomość

badanie do pracy magisterskiej
Napisane przez: ania - 11-10-2017, 19:12 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Szanowni Państwo!
Jestem studentką V roku psychologii. Piszę pracę magisterską dotyczącą osób chorujących na stwardnienie rozsiane. Badania do do pracy prowadzą stacjonarnie oraz przy pomocy ankiety internetowej (link poniżej). Bardzo proszę o wypełnienie anonimowej ankiety dotyczącej korzystania z hipoterapii oraz testu osobowości, których wyniki zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych.
Bardzo dziękuję za pomoc! Uśmiech
https://www.survio.com/survey/d/T6V5G5B3M6H7U5Z1K

Wydrukuj tę wiadomość

Witam wszystkich :)
Napisane przez: Serenity1987 - 11-10-2017, 17:47 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (15)

Cześć, mam na imię Ania, mam 30 lat i mam SM. 
Diagnoza świeża, wczoraj odebrałam wyniki prążków, które są. 
Choroba sama w sobie jak na razie nie daje się we znaki pojawiały sie zmiany czucia w nodze i tułowiu, swędzenie ręki, ból oka przy poruszaniu, zaburzenia widzenia po porodzie i jedną źrenicę mam większą. Wszystko to zawsze łączyłam ze stresem...
Jestem mamą niespełna rocznej córeczki i mam nadzieję że przez dłuuugie lata będę sprawna...

Obecnie czekam na wizyte w poradni leczenia SM, udało mi się zapisać na koniec roku ale w jednej w Wawie pierwszy termin był na 02.2020...tak więc cały proces przede mną Uśmiech

Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Praca z Granicami kraju
Napisane przez: royek - 11-10-2017, 13:20 - Forum: SM i praca - Odpowiedzi (2)

Mam do was pytanie. Jakoś tak sie zdarzyło, ze niedawno skończyłem studia i czas zaczać rozgladać sie za prac. Problem w tym, że pracy w moim zawodzie (zootechnik) jest w mojej okolicy (powiat krakowski) niewiele. Jak to też sie zdarza, najlepsze oferty sa zagranicą. I tu moje pytanie. Czy ktoś wie jak wyglada sprawa programów lekowych w innych krajach ? Wiem że w polsce nie ma problemu żebym zmienił szpital ale jak to zrobić miedzynarodowo lekarz nie byl mi w stanie powiedziec.

Wydrukuj tę wiadomość

Hej;))
Napisane przez: Polka92 - 09-10-2017, 19:03 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (19)

Hej wszystkim, jestem Pola, mam 25 lat. U mnie zaczęło się od wydawałoby się błahego mrowienia lewej ręki do łokcia. Początkowo neurolog powiedziała że to nerw łokciowy, dostałam zastrzyki. Jednak problem nie zniknął ponieważ później zaczęły cierpnąc stopy, brzuch  i prawa ręka;/ zmieniłam lekarza, który po pierwszej wizycie skierował mnie do szpitala. W szpitalu po rezonansie okazało się że mam kilkanaście ognisk hiperintensywnych do 4mm, w tym 2 aktywne. Zrobiono mi punkcje i pobrano płyn mózgowo-rdzeniowy, czekam na wyniki. Dostałam również kroplówki z solu - przez 5 dni. I tu pojawia się moje pytanie do was, ponieważ jestem dość zaniepokojona. Czy problemy z czuciem mogą się jeszcze utrzymywać? (mineły 2 tygodnie) Mam wręcz wrażenie że jest nawet gorzej;/ Kolejne co mnie martwi - to to, że mam mieć jeszcze kolejne kroplówki z solu, za 2 tygodnie, a później za kolejny miesiac od ostatniej znowu i rezonans. Martwie sie że to może za dużo...już sama nie wiem. Co o tym myślicie? Z góry dzięki za odpowiedźOczko

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: gośka84 - 09-10-2017, 12:54 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (17)

To moje pierwsze w życiu uczestnictwo na forum, Witam jestem Gosia
Lat 33 mama dwójki łobuzów, diagnoza od pół roku SM tyle rzeczy pewnych i stwierdzonych reszta wiele znaków zapytania i stąd ten wpis.
kończę urlop wychowawczy, pierwszy syn przedszkolak drugi początki żłobka i ja pełna obaw o to czy podołam, psychika marna, czasem jestem chodzącą bombą zegarową, problemy małżeńskie, jestem na Rebifie mam wewnętrzne odczucia że leczenie mi nie służy bardzo szybko się męczę, które potwierdziły się w wynikach prób wątrobowych wyniki mam ALAT 131 ASPAT 184 zawiesiłam zastrzyki biorę hepamertz za tydzień robię wyniki ponownie leczę się w Poznaniu na Przybyszewskiego zaczynam kombinować co dalej szukać innych lekarzy nowego leku, myślę o Wrocławiu, jeśli ktoś coś to proszę pisać, pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość