Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 162 użytkowników online.
» 3 Użytkownik(ów) | 157 Gość(i)
Bing, Google, Akinom, Bartek, Bubka

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
1 minutę temu
» Odpowiedzi: 6 267
» Wyświetleń: 3 640 731
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 160

Infekcje
Napisane przez: Anna 888 - 13-11-2017, 16:14 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (13)

Hej , często macie infekcje ?? Ja odkąd biorę tecfidere mam często gardło ,ale przechodzi po witaminach , obecnie nabawiłam sie zapalenia płuc , juz drugi tydz biorę antybiotyk ale jest lepiej , nie goraczkuje i mam lepsze samopoczucie ale zmiany w płucach dalej slychac ,lekarz mowi ze za tydz powinno być ok, boję sie tylko jakie bede miala wyniki krwi ... Nie chciałabym zmieniac tecfidery na inny lek , narazie jestem zadowolona. A jak u was jest z infekcjami ?? Tym bardziej ze sezon grypowy hula ...

Wydrukuj tę wiadomość

badnia do pracy mgr
Napisane przez: asia33313 - 13-11-2017, 12:35 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (4)

Witam  Uśmiech
jestem studentką pielegniarstwa i piszę pracę pt.: "Jakość życia chorych z SM".
Chciałam prosić o wypełnienie ankiety, nie zajmie ona dużo czasu  Oczko  
Pracuję na oddziale Neurolgii gdzie rownież prowadze badania ale potrzebuję dużej liczby osób badanych stąd moja prośba do was  Uśmiech

Link do ankiety: https://goo.gl/forms/ynKzMsb9G98PwzWX2

Będę bardzo wdzięczna za poświęcony czas i z góy dziękuje każdemu z osobna za pomoc Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

SM a inne choroby
Napisane przez: Marta_L - 12-11-2017, 21:33 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (7)

Chorujecie na coś oprócz SM? Ja oprócz sm, od 6 lat mam wypadanie płatka zastawki mitralnej. Niby według lekarza to nic takiego ale ostatnio bardziej to odczuwam.

Wydrukuj tę wiadomość

Witam
Napisane przez: Marti - 09-11-2017, 19:54 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (9)

Mam 42 lata. W lutym dowiedziałam sie, że mam sm. Myślałam,  że to koniec świata,  ale świat się nie skończył,  a ja wiem że teraz chyba nawet bardziej chcę żyć. Trzymam kciuki za nas wszystkich. Warto walczyć by po prostu być.  Uśmiech Serce

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć!
Napisane przez: przezzyciezsm - 09-11-2017, 14:34 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (82)

Witam wszystkich, dziś otrzymałam ostateczną diagnozę. W zasadzie nie wiem co o tym myśleć, mam mętlik w głowie. Jestem (prawie) 22-letnią studentką. Objawy pojawiły się u mnie rok temu. Była to przeczulica skórna w kilku miejscach ciała. Zaniepokojona szybko udałam się do lekarza, aż w końcu trafiłam do neurologa. Wszystkie odruchy i inne elementy badania neurologicznego były ok, ale dla pewności dostałam skierowanie na MRI. Niestety wyniki nie są najlepsze. Badanie wykazało trochę zmian w mózgu i jedna w szyjnym odcinku rdzenia. Objawy, które pojawiły się na początku dość szybko znikły i w zasadzie czuję się "normalnie", odruchy neurologiczne mam prawidłowe. Lekarz określił te zmiany jako nieme. Od razu zostało mi zaproponowane leczenie (na które będę musiała pewnie trochę poczekać). Mam do wyboru 2 opcje: leczenie interferonem lub kuracja eksperymentalna(?). i tu mam problem. Zupełnie nie wiem, co powinnam wybrać. Interferon ma niższą skuteczność i jest podawany w zastrzykach, czego trochę się obawiam, bo jestem bardzo szczupła i nie wiem czy dam radę to wytrzymać. Podobno ta nowoczesna terapia ma dużo wyższą skuteczność i może być podawana doustnie. Niestety nie wiem, co to za lek. Dodam, że moja mama od prawie 15 lat choruje na SM i od jakichś 10 jest w programie leczenia interferonem. Lek działa świetnie, choroba dawno temu się zatrzymała i w zasadzie mama nie ma żadnych objawów. Nie wiem co mam robić, mam to przemyśleć i skontaktować się z lekarzem, ale skąd mam wiedzieć, co będzie dla mnie lepsze? Proszę Was o radę, jestem w kropce.

Aha, dodam też, że większość zmian w rezonansie wygląda na takie, które powstały dawno temu, więc choroba prawdopodobnie trwa już kilka lat tylko nigdy się nie ujawniała. Mam nadzieję, że to dobry znak(?).

Wydrukuj tę wiadomość

Polacy prauja nad nowa metoda TREG
Napisane przez: konkon - 08-11-2017, 19:23 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (3)

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/n...znymi.html

Wydrukuj tę wiadomość

Dobry wieczór.
Napisane przez: Bubka - 08-11-2017, 18:12 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (50)

Witam. Nazywam sie Monika i właśnie  wracam z poradni stwardnienia.  Po raz kolejny lekarz potwierdził to, czego nie chcialam usłyszeć.  Zostałam zaklasyfikowana do leczenia. Do 1 lini, ale od razu lekarz powiedzial ze na tabletki sie czeka nawet do roku. Na forum trafilam jakieś 2 tygodnie. Czytałam, czytałam  i chyba przeczytalam chyba wszystko. Teraz postanowilam do Was dołączyć.  Pozdrawiam

Wydrukuj tę wiadomość

Badania do pracy magisterskiej
Napisane przez: mariola - 08-11-2017, 15:42 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (1)

Jestem studentką V roku psychologii i prowadzę badania do pracy magisterskiej dotyczących funkcji wykonawczych u osób chorych na stwardnienie rozsiane.  Badanie wykonywane jest indywidualnie i trwa +/- 15 min. w zależności od tempa pracy. Czy jest na forum ktoś z Lublina lub okolic, kto chciałby wziąć udział w takim badaniu? Ewentualnie mogłabym dojechać również do Warszawy. 

Wydrukuj tę wiadomość

coś na poprawę humoru
Napisane przez: Marcin - 06-11-2017, 22:12 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Brak odpowiedzi

https://www.youtube.com/watch?v=c8LW_htGSoE

Wydrukuj tę wiadomość

RCP 3001
Napisane przez: Marcin - 06-11-2017, 21:54 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Brak odpowiedzi

Czy ktoś bierze udział w tym programie klinicznym? Jakie są Wasze odczucia ?

Wydrukuj tę wiadomość