| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 162 użytkowników online. » 3 Użytkownik(ów) | 157 Gość(i) Bing, Google, Akinom, Bartek, Bubka
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Bubka
1 minutę temu
» Odpowiedzi: 6 267
» Wyświetleń: 3 640 731
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 442
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 810
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 160
|
|
|
| Infekcje |
|
Napisane przez: Anna 888 - 13-11-2017, 16:14 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
- Odpowiedzi (13)
|
 |
Hej , często macie infekcje ?? Ja odkąd biorę tecfidere mam często gardło ,ale przechodzi po witaminach , obecnie nabawiłam sie zapalenia płuc , juz drugi tydz biorę antybiotyk ale jest lepiej , nie goraczkuje i mam lepsze samopoczucie ale zmiany w płucach dalej slychac ,lekarz mowi ze za tydz powinno być ok, boję sie tylko jakie bede miala wyniki krwi ... Nie chciałabym zmieniac tecfidery na inny lek , narazie jestem zadowolona. A jak u was jest z infekcjami ?? Tym bardziej ze sezon grypowy hula ...
|
|
|
| Cześć! |
|
Napisane przez: przezzyciezsm - 09-11-2017, 14:34 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (82)
|
 |
Witam wszystkich, dziś otrzymałam ostateczną diagnozę. W zasadzie nie wiem co o tym myśleć, mam mętlik w głowie. Jestem (prawie) 22-letnią studentką. Objawy pojawiły się u mnie rok temu. Była to przeczulica skórna w kilku miejscach ciała. Zaniepokojona szybko udałam się do lekarza, aż w końcu trafiłam do neurologa. Wszystkie odruchy i inne elementy badania neurologicznego były ok, ale dla pewności dostałam skierowanie na MRI. Niestety wyniki nie są najlepsze. Badanie wykazało trochę zmian w mózgu i jedna w szyjnym odcinku rdzenia. Objawy, które pojawiły się na początku dość szybko znikły i w zasadzie czuję się "normalnie", odruchy neurologiczne mam prawidłowe. Lekarz określił te zmiany jako nieme. Od razu zostało mi zaproponowane leczenie (na które będę musiała pewnie trochę poczekać). Mam do wyboru 2 opcje: leczenie interferonem lub kuracja eksperymentalna(?). i tu mam problem. Zupełnie nie wiem, co powinnam wybrać. Interferon ma niższą skuteczność i jest podawany w zastrzykach, czego trochę się obawiam, bo jestem bardzo szczupła i nie wiem czy dam radę to wytrzymać. Podobno ta nowoczesna terapia ma dużo wyższą skuteczność i może być podawana doustnie. Niestety nie wiem, co to za lek. Dodam, że moja mama od prawie 15 lat choruje na SM i od jakichś 10 jest w programie leczenia interferonem. Lek działa świetnie, choroba dawno temu się zatrzymała i w zasadzie mama nie ma żadnych objawów. Nie wiem co mam robić, mam to przemyśleć i skontaktować się z lekarzem, ale skąd mam wiedzieć, co będzie dla mnie lepsze? Proszę Was o radę, jestem w kropce.
Aha, dodam też, że większość zmian w rezonansie wygląda na takie, które powstały dawno temu, więc choroba prawdopodobnie trwa już kilka lat tylko nigdy się nie ujawniała. Mam nadzieję, że to dobry znak(?).
|
|
|
| Dobry wieczór. |
|
Napisane przez: Bubka - 08-11-2017, 18:12 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (50)
|
 |
Witam. Nazywam sie Monika i właśnie wracam z poradni stwardnienia. Po raz kolejny lekarz potwierdził to, czego nie chcialam usłyszeć. Zostałam zaklasyfikowana do leczenia. Do 1 lini, ale od razu lekarz powiedzial ze na tabletki sie czeka nawet do roku. Na forum trafilam jakieś 2 tygodnie. Czytałam, czytałam i chyba przeczytalam chyba wszystko. Teraz postanowilam do Was dołączyć. Pozdrawiam
|
|
|
| Badania do pracy magisterskiej |
|
Napisane przez: mariola - 08-11-2017, 15:42 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Jestem studentką V roku psychologii i prowadzę badania do pracy magisterskiej dotyczących funkcji wykonawczych u osób chorych na stwardnienie rozsiane. Badanie wykonywane jest indywidualnie i trwa +/- 15 min. w zależności od tempa pracy. Czy jest na forum ktoś z Lublina lub okolic, kto chciałby wziąć udział w takim badaniu? Ewentualnie mogłabym dojechać również do Warszawy.
|
|
|
|