Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 335 użytkowników online.
» 0 Użytkownik(ów) | 333 Gość(i)
Bing, Google

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
1 godzinę temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 491
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 312
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 44
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 77
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 438
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 786
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 026

Witam [emoji3]
Napisane przez: jzak662 - 07-06-2016, 14:53 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (7)

Witam Wszystkich [emoji3] Na imię mam Jakub - lat 28. Choruje 8 lat, Betaferonem katuje się od lat 5 [emoji3] Mieszkam i leczę się w Rzeszowie. Obecnie samopoczucie w miarę OK, poza oczywiście drobnymi niedogodnościami, które pewnie zna każdy z nas. Cieszę się, że znalazłem to forum i mam nadzieje, ze dowiem się od Was wielu nowych rzeczy! Pozdrawiam!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydrukuj tę wiadomość

Wyborcza.pl, Jak widzimy kolor niebieski?
Napisane przez: Monika - 07-06-2016, 12:17 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Wyborcza.pl, Jak widzimy kolor niebieski?

Artykuł bezpośrednio nie dotyczy SM. Ale znalazłam tam ciekawy fragment. Sama od początku mam problemy z niebieskim kolorem, nie wiedziałam, że to tak popularny objaw:

Cytat:Utracić widzenie koloru niebieskiego można też w przypadku pozagałkowego zapalenia nerwu wzrokowego, np. chorując na stwardnienie rozsiane (SM). Większość cierpiących na to ludzi doświadcza zaburzeń widzenia barw i poczucia kontrastu. Dotyczą one zarówno osi czerwono-zielonej, jak i niebiesko-żółtej. Jak mówiła mi jedna ze znajomych cierpiąca na SM: - Po kilku pozagałkowych zapaleniach nerwu wzrokowego mam kłopot wyłącznie z postrzeganiem koloru niebieskiego, takim jak na policyjnych kogutach. Widzę nieostro neony z niebieskimi napisami. Moja neurolog powiedziała, że to normalne, niebieski "psuje" się pierwszy.
Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,145452,20194510,jak...z4At3VRoLS

Wydrukuj tę wiadomość

sprzęt do rehabilitacji
Napisane przez: Blanka - 06-06-2016, 14:08 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (10)

Hej, zastanawiam się co przydałoby mi się w domo do rehabilitacji. Tak myślę o bieżni. może moje stawy kolanowe wytrzymają, bo strasznie mi zgrzytają i czasem bolą. Korzystacie w domu z czegoś? Może macie jakieś pomysły dla leniwych Wywracanie oczami , żeby utrzymać formę.

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie :)
Napisane przez: Blanka - 04-06-2016, 20:33 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (29)

Fajnie by było pogadać z kimś kto ma podobne problemy.Od roku mam rozpoznanie  CIS (początek sm), nikt mnie nie leczy-czekając na kolejny rzut staram się nie popaść w depresję jakąś. Nie, żebym się nad sobą użalała, ale tak po prostu jest mi smutno. Liczę na Wasze wsparcie. Nieśmiały

Wydrukuj tę wiadomość

złote myśli
Napisane przez: gdynianka - 04-06-2016, 10:04 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (3)

życie to dobry nauczyciel ale trochę dużo bierze za lekcję

Wydrukuj tę wiadomość

na poprawę humoru
Napisane przez: gdynianka - 04-06-2016, 09:54 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (4)

MĄŻ do żony:
zrobimy to na "urząd skarbowy"?
a jak to jest na "urząd skarbowy"?
ty będziesz miała związane ręce,a ja dobiorę ci się do dupy. Oczko Oczko Oczko Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

panowie bez urazy
Napisane przez: gdynianka - 03-06-2016, 21:52 - Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM - Odpowiedzi (2)

Uśmiech Uśmiech Czy wiecie jakie zwierzątko jest najsmutniejsze na świecie?
mężczyzna,bo:ma piersi bez mleka,
ptaszka bez skrzydełek,
jajka bez skorupek no i worek bez pieniędzy,

80%kobiet już nie wychodzi za mąż,bo dla 60 gram kiełbasy nie opłaca się brać całego wieprza do domu Oczko Oczko Oczko Oczko Oczko

Wydrukuj tę wiadomość

leki w fazie badań
Napisane przez: gdynianka - 03-06-2016, 14:21 - Forum: Badania kliniczne - Odpowiedzi (7)

Cześć UśmiechCzy bierzecie  też udział w programach lekowych gdzie leki są w fazie badań?Pozdrawiam Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Witajcie!!!
Napisane przez: Ewcia - 03-06-2016, 09:26 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (20)

Witam zdiagnozowano mnie w 2013r. ale z tego co sobie przypominam to pierwsze objawy miałam w 2008r. Także już troszkę choruje, czuje po sobie postęp choroby. Biorę Avonex bez żadnych efektów. Ale nie poddaję się mam dla kogo walczyć. Synek 4 letni i kochający mąż nie pozwalają mi się załamać, choć nie ukrywam, że gdy nie mam siły chodzić(np. gdy jest upał) płacze po kątach gdy nie widzą, żeby ich nie martwić. Pozdrawiam wszystkich papa

Wydrukuj tę wiadomość

SPASTYKA
Napisane przez: Ewcia - 03-06-2016, 09:14 - Forum: Inne objawy - Odpowiedzi (13)

Od początku roku męczy mnie silna spastyka nóg. Szczególnie w nocy, nogi same się prostują gdy tylko chcę zmienić pozycje, a gdy rano chcę wstać to muszę chwile się porozciągać. Ogólnie mnie to męczy jestem przez to wiecznie nie wyspana. Biorę na noc Tizanor ale nie widzę poprawy, a nawet myślę, że jestem coraz słabsza. Czy ktoś ma podobne objawy i jak sobie z nimi radzicie?

Wydrukuj tę wiadomość