Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Użytkownik

Hasło

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Użytkownicy online
Aktualnie jest 175 użytkowników online.
» 1 Użytkownik(ów) | 171 Gość(i)
Applebot, Bing, Google, Akinom

Ostatnie wątki
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 687
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 441
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 807
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 132

oddział rehabilitacji dziennej
Napisane przez: belanna - 08-08-2017, 20:30 - Forum: Rehabilitacja - Odpowiedzi (1)

Ostatnio poprosiłam w szpitalu skierowanie na rehabilitację i lekarka zapytała się, czy wolę "zwykłą" czy na oddziale. Okazało się, że w szpitalu, w którym się leczę, jest coś takiego jak Oddział Rehabilitacji Dziennej dla osób chorych na SM. Chodzi się wtedy na ten oddział codziennie przez 6 tygodni. Podobno rehabilitacja tam obejmuje więcej zabiegów niż tylko gimnastyka (bo na "zwykłej" rehabilitacji to miałam tylko ćwiczenia - takie same jak mogłabym wykonywać w domu, tylko mi się nie chce Oczko). No i czas oczekiwania jest krótszy - na "zwykłą" czekałam rok, tu zapisali mnie na listopad i to tylko dlatego, że nie chciałam w październiku.
Czy ktoś z Was chodził na taką rehabilitację i mógłby podzielić się wrażeniami?

Wydrukuj tę wiadomość

Gwiazdka Proszę o pomoc :) ANKIETA
Napisane przez: Ewelina-studentka - 08-08-2017, 15:15 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (3)

Witam serdecznie Uśmiech 
Jeśli chorujesz na SM? wypełnij proszę ankietę Uśmiech
Mam na imię Ewelina Uśmiech Jestem studentką fizjoterapii i właśnie piszę pracę magisterską na temat: "Wpływ wydolności samoobsługowej na jakość życia chorych na stwardnienie rozsiane." 

Ankieta nie zajmie Państwu dużo czasu, a mi pomoże w napisaniu pracy oraz zrozumieniu tej choroby  Uśmiech

Bardzo proszę o rzetelne wypełnienie ankiety Uśmiech  W przypadku, gdy nie jesteście Państwo pewni, która odpowiedź jest właściwa, proszę podać pierwszą, o której Pani/ Pan pomyślał, zazwyczaj jest ona najbliższa prawdy  Duży uśmiech
Bardzo dziękuję za pomoc  Duży uśmiech

Dołączam link do ankiety: 

https://www.survio.com/survey/d/Q1H0I8J9H1M3C4C1P

Wydrukuj tę wiadomość

Czy to SM?
Napisane przez: Agnieszka - 08-08-2017, 11:24 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym? - Odpowiedzi (88)

Dzień dobry

Kilka tygodni temu miałam robioną punkcję w kierunku neuroboreliozy. W wynikach boreliozy nie stwierdzono za to wyszły prążki oligoklonalne. Jestem załamana.... Czekam na przyjęcie do szpitala na rezonans mózgu.  Tak bardzo uczepiłam się boreliozy, że w zasadzie nie brałam pod uwagę innych schorzeń, a tu takie coś.... Lekarze nie chcą powiedzieć nic konkretnego - każą czekać na wyniki rezonansu. Czy z doświadczenia i podanych objawów możecie powiedzieć coś więcej?
- prążki oligoklonalne w punkcji
- leczona na depresję od okołu 7 lat
- bóle kości i stawów
- drętwienie dłoni i rąk, ból i uczucie gorąca - zwłaszcza nocą
- pogorszenie wzroku - nagły brak ostrości z bliska, astygmatyzm, pojawił się lekki zez
- ciągłe zmęczenie
- załamanie psychiczne pomimo brania dotychczasowych leków
- drżenie rąk i nóg - do tej pory byłam przekonana, że to niedobór magnezu
- brak koordynacji ruchowej - potykam się, tracę równowagę
- trudność logicznego myślenia - o wszystkim zapominam, nie docierają do mnie informacje, brakuje słów w rozmowach
- takie ogólne "przytrzymanie"

Dodam jeszcze, że mam 38 lat, podstawowe wyniki krwi i moczu w normie. Mam okresy dobrego samopoczucie i wtedy mogę góry przenosić, ale niestety częściej trafiają się te gorsze dni...

Proszę napiszcie coś szczerze, bo odchodzę od zmysłów...
Dziękuję

PS> Wyników badań mam dużo, różnych, ale nie wiem które tutaj przedstawić...

Wydrukuj tę wiadomość

Neuro - Care w Katowicach
Napisane przez: Brygida - 07-08-2017, 18:10 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (1)

Czesc Wszystkim,

czy ktos byl i czy leczy sie w Klinice Neuro-Care w Katowicach. Jestem ciekawa opinii.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Wydrukuj tę wiadomość

Ankieta dotycznąca aktywności ruchowej i fizjoterapi w Stwardnieniu Rozsianym
Napisane przez: ania.k - 05-08-2017, 23:29 - Forum: Studenci, badania, prace licencjackie i magisterskie - Odpowiedzi (7)

Witam, jestem studentką fizjoterapii na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Piszę pracę na temat Stwardnienia rozsianego pod tytułem: "Ocena aktywności fizycznej oraz metod fizjoterapeutycznych w zapobieganiu niepełnosprawności w stwardnieniu rozsianym.", i poszukuję osób, które wypełniłyby ankietę: https://goo.gl/forms/FywsvAROFBpNmGDB2 Będę bardzo wdzięczna za pomoc Uśmiech

Wydrukuj tę wiadomość

Komora hiperbaryczna
Napisane przez: reni - 31-07-2017, 17:23 - Forum: Medycyna alternatywna - Odpowiedzi (6)

Czy ktoś ma doświadczenie z komorą hiperbaryczną? Jakie macie wrażenia? Podobno dzięki zabiegom w takiej komorze mózg może się częściowo regenerować.

Wydrukuj tę wiadomość

Dzisiaj się pokazało
Napisane przez: baryla1969 - 30-07-2017, 10:24 - Forum: Ciekawe linki - Odpowiedzi (1)

Wklejam link bo coś się zaczyna dziać. Szkoda że nie dla wszystkich
http://olsztyn.onet.pl/olsztyn-naukowcy-...sm/m5vqs94

Wydrukuj tę wiadomość

Teryflunomid (Aubagio)
Napisane przez: Magda - 28-07-2017, 10:44 - Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach - Odpowiedzi (305)

Kochani, ma ktoś jakieś doświadczenie z tym lekiem?

Wydrukuj tę wiadomość

Szok HELLo!
Napisane przez: MichaKota - 28-07-2017, 08:29 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (26)

Mam na imię Michał, mam 37 lat, pochodzę z Mysłowic, ale aktualnie mieszkam w Sosnowcu. 
Pracuję w Katowicach w dojrzewalni bananów Chiquita (praca fizyczna). 

W wolnych chwilach uwielbiam ruch: spacery, rower, bieganie, od czasu do czasu góry. Oczywiście lubię też byczyć się w domu wraz z moim chłopakiem i nic nie robić lub poczytać książkę, zobaczyć film, iść do kina. 
Uwielbiam słuchać muzyki, szczególnie Queen. Ogólnie rock, metal, ale inne gatunki jak najbardziej również, bo mam szerokie horyzonty i nie lubię szufladkowania. Oczywiście wiąże się to z uczęszczaniem na koncertach i już trochę ich było ;-)

To tak w skrócie i ogólnie, a teraz aktualne wydarzenie życia to diagnoza stwardnienia... 
W tym momencie leżę w szpitalu w Katowicach na Ligocie i pobieram kroplówkę. Ponad tydzień temu zacząłem widzieć podwójnie i od tego się zaczęło. Na szczęście bardzo szybko miałem tomograf i rezonans i szybko mi wykryto powód. Miałem też punkcję i czekam na dokładne wyniki, ale lekarze nie mają złudzeń..
Powiem szczerze, że jestem załamany i chyba jeszcze to do mnie nie dociera. Nie wiem jakie kroki dalej mam robić po wyjściu ze szpitala i dlatego będę bacznie przeglądał forum. 
Na szczęście mój chłopak jak i rodzina bardzo mnie wspiera. Cóż więcej rozpisywać się nie będę o moich uczuciach, bo miałem się tylko przedstawić ;-)

Miło mi będzie Was poznać :-) Może ktoś mieszka w okolicach i kiedyś będzie okazja poznać się w realu? :-)
Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia, wytrwałości i optymizmu!

Wydrukuj tę wiadomość

Cześć!
Napisane przez: Ankh - 26-07-2017, 21:42 - Forum: Przedstaw się - Odpowiedzi (13)

W poszukiwaniu sprawdzonych informacji najlepiej uderzyć do źródła - dlatego forum.
Zdiagnozowane SM mam od listopada 2016 r. Od tamtego czasu normalnie funkcjonuje - łazikuję po górach, jeżdżę na nartach biegowych, na rowerze, biegam, ćwiczę, czytam książki, słucham muzyki, pracuję zawodowo.
Cieszę się wszystkim co mnie otacza. Podchodzę do życia z większym luzem, niż do tej pory.
Pozdrawiam Was!

Wydrukuj tę wiadomość