| Użytkownicy online |
Aktualnie jest 217 użytkowników online. » 0 Użytkownik(ów) | 215 Gość(i) Bing, Google
|
| Ostatnie wątki |
Mój dzisiejszy nastroj
Forum: Porozmawiajmy - nie tylko o SM
Ostatni post: Konga
9 godzin(y) temu
» Odpowiedzi: 6 266
» Wyświetleń: 3 640 684
|
kuwra... chyba jestem mię...
Forum: Leki, programy lekowe, leczenie w Polsce i innych krajach
Ostatni post: Bartek
23-09-2026, 19:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 319
|
Biopsja piersi
Ostatni post: calour
23-09-2026, 12:26
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 45
|
Konferencja "SM. Wiem wię...
Forum: Codzienne sprawy a stwardnienie rozsiane
Ostatni post: Konga
20-09-2026, 20:53
» Wyświetleń: 79
|
Dobry wieczór
Forum: Przedstaw się
Ostatni post: Nadia
03-09-2026, 14:36
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 5 441
|
leczenie kesimpta
Ostatni post: Olaa
31-08-2026, 16:50
» Wyświetleń: 132
|
Witam ( z diagnozą wstępn...
Ostatni post: smarrito
30-08-2026, 20:25
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 10 451
|
O wyższości Świąt Wielkie...
Ostatni post: yasmina
29-08-2026, 18:51
» Odpowiedzi: 128
» Wyświetleń: 36 807
|
Książki
29-08-2026, 18:28
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 1 030
|
Co wam poprawia samopoczu...
Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
27-08-2026, 20:30
» Odpowiedzi: 65
» Wyświetleń: 276 128
|
|
|
| SM czy Nerwica ? |
|
Napisane przez: Filip92 - 25-07-2017, 23:10 - Forum: Czy moje objawy świadczą o stwardnieniu rozsianym?
- Odpowiedzi (20)
|
 |
Witam
Mam 25 lat i przedstawię jakie mam obawy i objawy. Jestem osobą dość nerwową i generalnie hipochondryk lubię sobie zmyślać choroby i wmawiać, że coś mi dolega, ale do rzeczy. Od jakiegoś maja br. byłem przeziębiony jak to przeziębienie było minęło, po czasie zauważyłem pod prawą pachą guzek, który był twardy i nie bolał zaraz sobie wmawiałem, że to coś groźnego szukałem w internecie, że to chłoniak powiększony węzeł itd. po czasie doszły objawy ciągłego zmęczenia i osłabienia, znowu poszedł w ruch google, że są to początkowe objawy SM. No i się zaczęło po jakiś czasie dostałem mrowienia lewej nogi, który utrzymywało się przez ok 2tyg. które ustąpiło, znowu przekonywałem się, że to na pewno SM, i dostałem problemów z lewym okiem zaczeły mi wyskakiwać czarne plamki i mroczki przed oczami, które utrzymują się do dnia dzisiejszego. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu zmierzył mi ciśnienie 168/100 tętno 98, że te wszystkie objawy mogą być powodem wysokiego ciśnienia. Przepisał mi leki na nadciśnienie oraz skierowanie na morfologie i mocz. Wyniki idealne. Na chwilę obecną czuje się okropnie mroczki w lewym oku się nasilają, czuje się jakbym był pijany, ciagle mam zawroty głowy. (chyba, że to skutki uboczne leku) Pytanie czy te wszystkie objawy mogą być powodowane przez Nerwice czy faktycznie mogą być to pierwsze rzuty SM ?
|
|
|
| Gorszy wzrok po sterydach ? |
|
Napisane przez: Anna 888 - 25-07-2017, 12:25 - Forum: SM i wzrok
- Odpowiedzi (12)
|
 |
Wiatm, w niedzielę skonczyłam 5 dniową kurację solu medrolem 1g i zauważyłam że pogorszył mi sie wzrok podczas pobytu w szpitalu , trudno to opisac , przed szpitalem bylo ze wzrokiem wszystko ok i zastanawiam sie czy to pogorszenie moze miec zwiazek ze sterydami ?? Nie mam zadnego podwójnego widzenia , kolory tez w normie, czy ktos z was tez tak mial po sterydach ??
|
|
|
| Witam |
|
Napisane przez: Mała223 - 24-07-2017, 23:12 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (13)
|
 |
Witajcie. Ja nie jestem chora na SM ale martwię się z mężem o naszą przyjaciółkę u której stwierdzono SM w styczniu tego roku. Od maja bierze interferon. Ostatnio też zauważyliśmy że zaczyna mieć paraliż lewostronny. Czy to bardzo źle ? Lekarz jej powiedział że prawdopodobnie choruje już od 6 lat ale wyniki nie są adekwatne do obrazu jaki widzi a mianowicie ona powinna już powłuczyć lewą nogą ale ona nawet dość sprawnie chodzi. Jedynie ta jej lewa strona jest troszkę słabsza. Co my możemy zrobić? Jak jej pomóc?
|
|
|
| Witam! |
|
Napisane przez: fazi230 - 21-07-2017, 20:41 - Forum: Przedstaw się
- Odpowiedzi (9)
|
 |
Witam wszystkich!
Mam 19 lat i 3 tygodnie temu po leżeniu w oddziale neurologicznym z tydzień dostałem diagnozę stwardnienia rozsianego. Pierwszy rzut, który był zauważalny miałem półtora roku temu jak zdawałem na prawo jazdy. Nie miałem czucia w nogach. Zabawne bo miałem wtedy kursy na prawo jazdy i gdy przyciskałem pedał gazu do oporu instruktor wydzierał się na mnie, że silnik zaraz wybuchnie i żebym lżej naciskał ten pedał, a ja na to: "Panie! Jak ja nie czuję żadnego pedała gazu!" . Byłem u lekarza wtedy, ale ogólnego. Przepisał jakieś leki na przyswajanie magnezu i tyle. Po ok. miesiącu samo znikło. Problemem był drugi rzut (podwójne widzenie), który rozpoczął moją podróż po specjalistach. Do szpitala dostałem się dopiero po prywatnym rezonansie głowy, który wykazał zmiany deminilizacyjne. Dostałem się wtedy w końcu do szpitala. Za tydzień mam wizytę z neurologiem i mam nadzieję, że dostanę jakiś program lekowy.
Nie pozwolę żeby choroba przeszkodziła mi w studiach, które zacznę! Narazie czuję się pełen sił i energii(szczególnie po solumedrolu ). Jedyne co mi przeszkadza to zupełny brak panowania nad nerwami, ale jest on spowodowany rzuceniem palenia, oraz sporadycznym brakiem równowagi, ale od dziecka byłem łamaga .
Witam i Pozdrawiam!
|
|
|
| Ceragem |
|
Napisane przez: mufa - 20-07-2017, 22:55 - Forum: Rehabilitacja
- Odpowiedzi (1)
|
 |
Czy ktoś slyszał/uzywal tego łóżka? Ja dopiero zaczynam chodzić ale słyszałam że efekty są.
|
|
|
| Tatuaż |
|
Napisane przez: sylwia9118 - 19-07-2017, 16:26 - Forum: Wszystkie tematy, które nie pasują do innych działów
- Odpowiedzi (2)
|
 |
Czy spotkaliście się z opinią, że przy SM nie powinno się robić sobie tatuażu? Rozmawialiście o tym z lekarzem? Moja neurolog mówiła, że nie ma żadnych przeciwwskazań, ale zastanawia mnie to trochę, bo niektóre osoby różnie reagują (np. gorączka) i boję się, że mogłoby to spowodować objawy neurologiczne. Wiecie coś na ten temat?
|
|
|
|